İSTANBUL (AA) - Silivri'de düzenlenen 2. Lavanta Hasat Şenliği renkli görüntülere sahne oldu.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Silivri Belediyesi Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi'nde düzenlenen 2. Lavanta Hasat Şenliği'ndeki atölye ve stant alanlarında lavanta yağ damıtılması, lavanta sabunları, nikah şekerleri, takı tasarımları yapıldı. Renkli görüntülere sahne olan şenlikte, çevreye lavanta suları da püskürtüldü.

Kursiyerlerin lavanta ile ilgili el emeği ürünlerininde sergilendiği şenlikte, vatandaşlara melisalı limonata, köy ekmeği, köy peyniri ve kinoalı salatanın da aralarında bulunduğu çeşitli ikramlar yapıldı. Şenlikte, kursları başarıyla tamamlayan kursiyerlere sertifikaları Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar tarafından verildi.

- "41 çeşit aromatik bitki markamız haline geldi"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, kent ve kent çevresi tarımının, kentin çeperlerinde bilimle, bilgiyle, inovasyonla gelişeceğini belirtti.

İlçede bir laboratuvar çalışması yaptıklarını aktaran Işıklar, "41 çeşit aromatik bitki markamız haline geldi."dedi.

Bir distilasyon merkezi kurduklarını ve yakın zamanda açılışını yapmayı planladıklarını aktaran Işıklar, "Aldığımız ürünün uçucu yağlarını üretip, hazır olan alıcılarla çiftçimizi buluşturacağız. Bir dönümden 180 kilo alınan lavantanın yağı, buğdaydan aldığınızın en az 10- 15 katı. Lavanta Akdeniz bitkisidir, gübre ve bakım istemiyor. Bizim kendi topraklarımızın öz bitkileridir. 41 çeşit bitkimiz var, adaçayımız, melisamız, en önemlisi karabuğdayımız var." ifadelerini kullandı.

Işıklar, Türkiye'de ilk defa Tarım Teknolojileri Kolejini açacaklarını ve bu sene ilk öğrencilerini almayı planladıklarını, ardından ise Tarım ve Yaşam Bilimleri Üniversitesi ile eğitim ayağını devam ettirmek istediklerini ve Silivri'yi organize tarım bölgesi yapacaklarını kaydetti.