MİTROVİTSA (AA) - Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, bir günlük Kosova ziyareti kapsamında ülkenin kuzeyine ziyaret gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Vucic'in ziyaret kapsamındaki birinci durağı, Mitrovitsa ilinin Zveçan kasabasında bulunan ve Sırp hükümeti tarafından restore edilen Banjska Manastırı oldu. Vucic, burada yaklaşık bin kişilik bir grup ve Piskopos Teodosiye tarafından karşılandı.

Vucic, manastır ziyaretinden sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Sırpların, asırlardır yaşadıkları Kosova topraklarında kalmaları gerektiğini belirterek, Sırp devletinin, geçmişte olduğu gibi gelecekte de kendilerine yardım edeceğini söyledi.

Kosova'ya, 16 Ocak'ta Mitrovitsa'daki ofisi önünde öldürülen "Özgürlük, Demokrasi ve Adalet" Halk İnisiyatifi Genel Başkanı Oliver İvanovic'in ölümünün ardından güvenlik meselelerini konuşmak için geldiğini anımsatan Vucic, Sırbistan'ın bu olay hakkında Kosova makamları ile bilgi alışverişi yapacağının altını çizdi.

"Barışın korunması için Sırbistan elinden geleni yapacaktır"

Vucic, "Sırpların güvenliği ve bunu sağlamak için hangi organların bulunduğunu konuşmak, soruşturmanın nasıl yürütüleceğini görüşmek istiyoruz." dedi.

İvanovic'in cinayet olayının aydınlatılması yönünde soruşturma sonuçlarını bekleyeceklerine dikkati çeken Vucic, "Arnavutlara şunu söylemeye geldim, farklı çıkarlarımızın olduğuna bakılmaksızın, Sırbistan sadece barış istemiyor, bu barışın korunması için Sırbistan elinden geleni yapacaktır. Onlarca ve yüzlerce yıllık farklılıkların çözümü ve Kosova'daki her Sırp ile Arnavut aile için daimi barış ve güvenliği sağlama yönünde her şeyi yapacağımızı söylemek için geldim." ifadelerini kullandı.

Piskopos Teodosiye ise Vucic'in ziyaretinin Kosova'daki Sırplar için önem arz ettiğini dile getirdi.

İvanovic'in öldürüldüğü yere çiçek bırakacak

Manastır ziyaretinin ardından Vucic, salı günü hayatını kaybeden İvanovic'in öldürüldüğü yere çiçek bırakmak üzere Mitrovitsa'ya doğru hareket etti.

Vucic, daha sonra Kuzey Mitrovitsa'daki Teknik Fakültesinde ülkedeki Sırp siyasi liderler ile bir araya gelecek. Günün ilerleyen saatlerinde ise Kosova'nın orta kesiminde bulunan Graçaniça belediyesine bağlı Laplje köyünde halkla buluşacak.

Muhabirler: Zülfiya Yakup, Furkan Abdula