ERZURUM (AA) - Doğu Anadolu'daki çeşitli sivil toplum kuruluşlarının (STK) temsilcileri, Türkiye'nin milli birlik ve beraberliğini hedef alan Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki hain darbe girişimine karşı Türk halkının kahramanca verdiği mücadelenin birinci yılında birlik mesajı verdi.

Erzurum Sivil Toplum Platformu Başkanı (ESTP) Mustafa Güvenli, AA muhabirine yaptığı açıklamada FETÖ'nün alçak saldırısının darbenin ötesinde bir işgal girişimi olduğunu ifade ederek, "Asla 15 Temmuz'u unutmayacağız, unutturmayacağız. Gelecek nesillere aktaracağımız darbe aslında ülkeyi işgal girişimiydi." dedi.

Türk milletinin vatanına, devletine, bayrağına ve milletine bağlılığından, güçlü ve büyük Türkiye ülküsünden asla taviz vermeyeceğini dile getiren Güvenli, şöyle konuştu:

"Tüm dünyaya haykırılan asil milletimizin yazdığı 15 Temmuz kahramanlık destanı ile bu işgalci darbe girişimi tarihin sayfalarındaki yerini almıştır. Bir gecede hem ihaneti hem de zaferi gören milletimiz, 15 Temmuz gecesi yurdun dört bir köşesinde meydanlarda tanklara, bombalara, kurşunlara göğsünü siper ederken Erzurum'da da 'Dadaşlar' darbeci alçak hainlere karşı tek ses olup meydanları doldurarak milletin destanına katılmıştır. Bu millet bayrağına, devletine, vatanına, anayasal düzenine ve özgürlüğüne sahip çıktığını 15 Temmuz’da tüm dünyaya göstermiştir."

Güvenli, milletin 15 Temmuz'da günlerce tuttuğu demokrasi nöbetleriyle vatan sevgilerini bir kez daha gösterdiğine işaret ederek, FETÖ'cü hainleri nefretle anacaklarını kaydetti.

ESTP olarak ülkenin birliğine, geleceğine kast eden hain odaklara ve terör örgütlerine karşı sürdürülen mücadelede her zaman yer alacaklarını belirten Güvenli, "Milletin kararlı iradesi bundan böyle bir daha böyle bir kalkışmaya cüret etmek isteyenler için de her zaman caydırıcı unsur olarak tarihteki yerini almıştır. Şehitlerimiz namusumuz, gazilerimiz onurumuzdur." ifadesini kullandı.

- "FETÖ, milli egemenlik ve bağımsızlığımızı doğrudan hedef almıştır"

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği Erzurum Şube Başkanı Cafer Burucu da darbe girişiminin birinci yıl dönümünde Türkiye'ye yönelik bölgesel ve küresel tehditlerin yok edilmesi için toplumun bütün kesimlerine birlik çağrısı yaparak, 15 Temmuz ruhunun yaşatılması ve unutulmaması için gayret göstermeye devam edeceklerini belirtti.

Tarihin en büyük ihaneti olan darbe girişimini gerçekleştiren FETÖ'nün milli egemenlik ve bağımsızlığı doğrudan hedef aldığını aktaran Burucu, "FETÖ milletimizin birbirine güvenini sarsmak, sahih İslam anlayışını ve irfan geleneğimizi bozmak için uğraşmıştır. Dünyanın en büyük 18. ekonomisine ve dinamik bir genç nüfusa sahip, stratejik ve jeopolitik konumu ile yükselen güç olan Türkiye’de kalkışılan bu darbe girişimi, ülkemizin siyasi istikrarının yanı sıra kalkınma projelerimizi ve ekonomik potansiyelimizi de hedef almıştır." diye konuştu.

Burucu, darbe girişiminin üzerinden geçen bir yılda Türkiye'nin tek ses olarak hareket etmesi sayesinde piyasalarda istikrarın sağlandığını dile getirdi.

- Erzincan

Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Gürkan da 15 Temmuz’un Türkiye için milat olduğunu vurguladı.

İstiklal Harbi'nden bu yana 15 Temmuz’un ülkenin karşılaştığı en büyük tehlike olduğunu anlatan Gürkan, şu ifadeleri kullandı:

"FETÖ, 15 Temmuz gecesi devleti ele geçirmeye, milleti tahakküm altına almaya kalkıştı. Darbe girişiminin asıl amacı, ülkemizi tarihimizde görülmemiş bir kaosa sürüklemek, kardeş kavgası başlatmak ve Türkiye'yi iç savaş ortamına sokmaktı. FETÖ'nün nihai amacı Türkiye Cumhuriyetini bir daha ayağa kalkamayacak duruma düşürmekti ama Allah'a şükürler olsun milletimiz, cesareti ve feraseti ile bu belayı durdurdu."

Gürkan, Türkiye Cumhuriyeti Devletini milletin iradesi dışında hiçbir gücün yönetemeyeceğini vurguladı.

- Ağrı

Ağrı Kardeşlik ve Dayanışma Platformunu Genel Sekreteri Kenan Engin ise 15 Temmuz darbe girişiminde, silahlı kuvvetler içine gizlenmiş asker kılığındaki bir grup FETÖ'cünün Cumhurbaşkanına, seçilmiş hükümete, Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) ve aziz millete yönelik kanlı bir darbe girişiminde bulunulduğunu anımsattı.

Darbe teşebbüsü gecesi TBMM ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi olmak üzere birçok kamu kurumunun bombalandığına işaret eden Engin, "İstanbul ve Ankara'da, uçaklar ve helikopterler, darbeyi durdurmak için sokağa çıkmış kahraman halkın üzerine kalleşçe bomba yağdırdı. Çok sayıda vatandaşımız şehit edildi." dedi.

Engin, İstiklal Harbi'nden bu yana 15 Temmuz'un ülkenin karşılaştığı en büyük tehlike olduğunu ifade ederek, "Bu alçak saldırı, darbenin ötesinde bir işgal girişimiydi. O gece FETÖ, devleti ele geçirmeye, milleti tahakküm altına almaya kalkıştı ancak milletimiz demokrasimize ve özgürlüğümüze kasteden bu saldırı karşısında dik durdu, canı pahasına değerlerini savundu. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, gazi meclisimiz, Başbakanımız, siyasi partilerimiz, milletimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve medyamızın kararlı duruşuyla bir destan yazdık." diye konuştu.

Engin, 15 Temmuz'u unutmayacaklarını anlatarak, "15 Temmuz yalnızca Türkiye için değil hemen her gün bu coğrafyada şehirleri yıkılan, tarihleri yok edilen ezilen, horlanan ve katledilen bütün mazlum halklar için milat olmuştur." ifadesini kullandı.