İSTANBUL (AA) - SÜMEYYE DALKILINÇ/ELİF FERHAN YEŞİLYURT - "Her şey dahil" 5 yıldızlı otellerde tatile doyan turistler, artık farklı deneyimler yaşamak için macera, kültür, gurme, safari gibi temalı turları tercih ediyor.

Tatilini sadece otelde geçirmek istemeyen turistler, artık ya yurt içinde ülkenin saklı zenginliklerini keşfediyor ya da yurt dışına çıkarak Avrupa'dan Körfez'e, Uzak Doğu'dan Amerika'ya kadar farklı ülkelerin kültürlerinin izini sürüyor.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, AA muhabirlerine yaptığı açıklamada, "Son dönemde kültür, macera ve gastronomi turlarına ilginin önemli oranda arttığını ifade edebiliriz." dedi.

Ulusoy, "Temalı turlar noktasında yerli turistlerin ağırlıklı tercihinin yurt içi pazarı olduğunu tahmin ediyoruz. Yurt dışı temalı turlarda ise Güney Afrika'da safari turları, İtalya ve Fransa olmak üzere gurme turları ile foto safari ve fotoğraf turlarına da ilgi gösterildiğini düşünmekteyiz." şeklinde konuştu.

"Artık kitaplara yönelik de turlar düzenleniyor"

Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran ise artık kitaplara yönelik de turlar düzenlendiğine işaret ederek, örnek olan "Yekta Kopan ile Kafka'nın izinde Prag", "Ayşe Kulin ile Sevdalinka Bosna", "Tuna Kiremitçi ile Selanik" turları düzenlendiği bilgisini verdi.

Onaran, "Temalı turların alanı geniş. Sadece Alaçatı satmıyoruz. Diyoruz ki Alaçatı Ot Festivali, Urla'da Enginar Festivali gibi... Bu tür turlar ciddi bir pazar olmaya başladı." dedi.