İSTANBUL (AA) - Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, "Dünyada bizimle beraber hava yolu kurmak isteyen veya hava yolunu bize satmak isteyen şirketler var. Biz de bunları takip ediyoruz. Bu fırsatları inceliyoruz." dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Finans Masası'na konuk olan Aycı, 15 Temmuz'daki menfur darbe girişiminde ülke olarak gösterilen birlik ve beraberliğin, son dönemde terörle mücadelede kaydedilen başarının ekonomi ve dış ilişkilere de olumlu yansımaları olduğunu ifade etti.

Havacılık sektörünün de buna hemen olumlu reaksiyon verdiğini belirten Aycı, "Rusya ile ilişkiler iyileştiği andan itibaren Rus turistler çok güçlü bir şekilde geri döndü. Avrupa'dan gelen turist sayısında artış başladı. Uzak Doğu'da hareketlenme görüyoruz. Doluluk oranları yeniden artıyor. Afrika'daki doluluk oranlarımız da çok iyi. Afrika'da bir numarayız." şeklinde konuştu.

Aycı, hedefi büyük tutmaya devam ettiklerini, 2023 yılında daha önce açıkladıkları uçak ve yolcu sayısı ile ciro seviyesine ulaşacaklarını bildirdi.

Geçen yıl akamete uğrayan süreçlere rağmen yaraları sarıp yollarına yeniden devam ettiklerini aktaran Aycı, "Büyümeyi sürdüreceğiz. Yeni destinasyonlar var. 17 Temmuz'da Phuket'i açıyoruz. Son birkaç yıldır özellikle ters mevsimlerde talep çekecek Miami ve Manila, Mauritius gibi hatları da ekleyerek bilanço üzerindeki mevsimsellikleri azaltmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Şu an bütün filolarının uçtuğunu ve doluluk oranlarının ciddi anlamda arttığını belirten Aycı, "Yolcu sayımızda artış var. Gelirlerimizde artış var. Son birkaç yıldır gelirlerde yeniden yukarı çıkışın başlamasının müjdesini vermek isterim. Bu olumlu gelişmeler devam edecek. Mutlaka yeni noktalar olacak." dedi.

Aycı, 51 noktada bulundukları Afrika'da yeni noktalar baktıklarını, bu kıtada Türkiye ve THY'ye büyük bir teveccüh olduğunu söyledi.


- "Uzak Doğu, Çin ve Hindistan ile Amerika pazarı gibi hedeflerimiz var"


İlker Aycı, THY'ye dışarıdan talepler olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Dünyada bizimle beraber hava yolu kurmak isteyen veya hava yolunu bize satmak isteyen şirketler var. Biz de bunları takip ediyoruz. Bu fırsatları inceliyoruz. Bizim Uzak Doğu, özellikle Çin ve Hindistan pazarı ile Amerika pazarı gibi hedeflerimiz var. Gelecekte bu pazarlarda nasıl pozisyon alacağımızı, ne şekilde yapılarla, iş birlikleriyle ilerleyeceğimiz konusunu şu anda çok ciddi değerlendiriyoruz. Bunları ana stratejilerimiz arasına koyduk. Olgunlaştıklarında, uygun zamanda bunları kamuoyuna açıklayacağız."

Aycı, İtalyan hava yolu şirketi Alitalia ile ilgili kendilerine dolaylı haberler ulaştığını aktararak, "Stratejik hedef ve planlarımız içinde yeri olan bir şirket olduğunda tabii ki inceleriz. İnceledikten sonra eğer tatmin ediyorsa bakarız. Ama Alitalia şu an bizim ana hedef, plan ve stratejilerimiz içinde olan bir şirket değil." ifadelerini kullandı.

Sektörde sert esen rüzgarların herkesi yakından ilgilendirdiğini ifade eden Aycı, şöyle devam etti:

"THY'nin geçen yıl yaşadıklarından nasıl dimdik çıktığını ve bu yıl nasıl büyüdüğünü gördüğünüzde, geçen yıl yönetimsel açıdan gösterilen basiret, dirayet, sorumluluk, özveri ve başarının ne olduğuna, Alitalia'yı burada konuşurken bir kere dikkat çekmek gerekir. Kimse THY'nin bu krizlere karşı dayanıklılığını ve yeniden gösterdiği büyüme performansını küçümsemesin. İnşallah çok yakında karlılığın da bunu takip ettiği ve gelirlerin arttığı bir performans göreceğiz."

Krizleri fırsata çevirmeye çalıştıklarını ifade eden Aycı, bunun yanında THY'nin gurur duyulan hizmet kalitesinin sürdürülebilir olması amacıyla yenilikler tasarladıklarını kaydetti.


- "Üçüncü Havalimanı ile işin çehresi değişecek"


THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Aycı, 3. havalimanı vizyonunun, THY'nin şu anda bulunduğu konumunu daha da yukarı taşıyacak önemli bir kaldıraç görevi görecek mega bir proje olduğunu söyledi.

THY'nin planlarını buna göre yaptığına işaret eden Aycı, buranın dünyada daha güçlü bir transfer merkezi haline dönüşmesini istediklerini ifade etti.

Bugüne kadar Türkiye'deki hiçbir havalimanının tam anlamıyla bir transit mantığıyla planlanmadığını aktaran Aycı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"3. havalimanı bu anlamıyla, tasarımı itibarıyla, transite de güçlü hizmet vermeye hazırlanıyor. Biz geçen yıl 21 milyon transit yolcu taşıdık. Yeni havalimanımızla birlikte bu rakamlar daha da artacak. Birtakım korumacı tedbirlerle dünyadaki transit yolların akslarının değişmemesi için acımasız bir mücadele ve rekabet var. Yeni havalimanımızın bize sağladığı imkanları en iyi şekilde kullanarak THY olarak bütün dünyadaki hava yolları içindeki konumumuzu daha da geliştirip sağlamlaştıracağız. Türkiye'nin önemli bir transit destinasyon olarak yer alması konusundaki atılan bu güçlü adıma yönelik çok iyi bir planlama yapıyoruz. 3. havalimanına geçtiğimiz andan itibaren bu işin çehresi daha da değişecek."


- "Şirketlerimiz birer birer ihracatçı haline geliyor"


İlker Aycı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın istihdam seferberliği çağrısına bin 500 kişiyi işe alarak katkı sağlamayı ilan ettiklerini belirterek, "Bu bile bizim için muhafazakar rakamdır. Bunun daha da üzerine çıkacağını tahmin ediyorum." dedi.

Yerli üretim koltukların takıldığı Boeing 777-300ER uçağının filolarına katıldığını bildiren Aycı, bu yılın sonuna kadar 40 uçağın milli ve yerli koltuklarla donatılmış olacağını duyurdu.

Aycı, şu an filolarında 14 kargo uçağının bulunduğunu, iki kargo uçağının daha geleceğini aktardı.

Bu arada yeni opsiyonları değerlendirdiklerini ifade eden Aycı, "Önümüzdeki yıllarda teslim alacağımız 176 tane dar gövdeli uçağımız var. Geniş gövdeyle ilgili kararlarımızı vermek için çalışıyoruz. Yeni nesil, daha verimli, daha sessiz, daha yakıt tasarruflu uçakların filoya katılabilmesi konusunda opsiyonları değerlendiriyoruz. Bu yazın nasıl gittiğini görmek istiyoruz. Ondan sonra da 3. havalimanının gelişimini de takip ederek yeni geniş gövdeli uçaklarımızla ilgili kararlarımızın oluşmasını sağlayacağız." şeklinde konuştu.

Aycı, 337 uçaklık filolarının yaş ortalamasının 7 olduğuna dikkati çekerek, dünyanın en genç filolarından birine sahip olduklarını söyledi.

Yeni uçaklarla hizmet vermelerinin hizmet kalitelerini çok olumlu etkilediğini dile getiren Aycı, şunları kaydetti:

"Daha fazla yerli üretim malzemenin uçaklarda yer alabilmesi için mücadele ediyoruz. Türkiye'deki havacılık sanayisi ekosisteminin de gelişebilmesi ve milli uçağın yapımında bütün bu uzmanlık ve ilerlemelerin katkı sağlaması konusundaki misyonumuzu sürdürüyoruz. Tabii ki bu sadece koltuk üretimiyle kalmayacak. Hintli 2 hava yolu şirketine mutfak ünitesi sattık. Toplam 279 uçak Türkiye'de bizim ürettiğimiz galley'lerle donatılacak. Bu anlamda şirketlerimiz birer birer ihracatçı haline geliyor. THY ekosistemi, sadece kendi ailesine hizmet veren değil, aynı zamanda ihracat yapmak ve hizmet vermek suretiyle de kendini daha da geliştiren bir yapıya sahip. Bizimle birlikte bu ekosistem de gelişiyor."


- "Bölgenin en önemli simülatör merkezini kuruyoruz"


THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Aycı, geçen yılın, şirketlere kapasite planlamasının ne kadar önemli olduğunu öğrettiğini belirterek, "Biz dinamik kapasite planlaması yaparak sektörde de yeni bir içtihada vesile olduk. Bu dinamik kapasite planlamasıyla filomuzu sürekli optimize ederek, kaynakları etkin yönettik, fırsatları daha hızlı değerlendirdik. Buna devam edeceğiz. Uzun vadeli filo planlarımız konusunda da perspektifimizi devam ettireceğiz." diye konuştu.

Aycı, HAVELSAN'la beraber hayata geçirdikleri ilk yerli simülatörün İstanbul'a geldiğini, şu an test ve montajlarının yapıldığını bildirdi.

Bunun devamının da geleceğini vurgulayan Aycı, "Aynı zamanda buraya bölgenin en önemli simülatör merkezini kuruyoruz. Sadece kendi pilotlarımıza, uçuş personelimize değil diğer hava yolu şirketlerine, sektöre ve dünyaya da hizmet sunabilecek bir simülatör merkezini de inşa ediyoruz. Dünyaya eğitim satmayı da planlıyoruz. Kendi yerli kabin içi eğlence sistemlerimizi de yine savunma sanayimize bağlı şirketlerle birlikte THY bünyesindeki mühendislerle geliştiriyoruz. Burada da ilerleyen dönemlerde yeni müjdeler vereceğiz. Yerli yazılımların da daha fazla devrede olduğunu göreceksiniz." ifadelerini kullandı.

(Sürecek)