İSTANBUL (AA) - Toyota, otomobillerin çevresel etkilerini sıfıra indirmek amacıyla 6 ana başlıktan oluşan 2050 çevre hedefi doğrultusunda stratejilerini sürdürmeye devam ediyor.

Toyota'dan yapılan açıklamaya göre, yeni otomobillerde sıfır emisyon hedefiyle yola çıkan şirket, 2050 yılında, emisyon oranını 2010’a göre yüzde 90 düşürmeyi amaçlıyor.

Ürettiği araçlarda olduğu kadar, idari ve operasyonel çalışmalarında da çevre dostu bir yaklaşım ortaya koyan Toyota, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü gerçekleştirdiği bir dizi etkinlikle kutluyor. Toyota, özellikle 40 yıldan fazla bir süredir tüm dünyada çevre ile ilgili çalışmalara imza atıyor. Türkiye’de çevre bilincini geliştirmek adına da çalışmalar yapan Toyota, düzenlenen etkinliklerde ürünleriyle ilgili baskılı katalog yerine e-katalog sunarak buraya ayırdığı bütçe ile çocuklara kitaplar dağıtıyor.

Toyota, ayrıca geri dönüşümün önemine dikkat çekmek için geçtiğimiz haftalarda yaptığı bir etkinlikte, Fırat Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitim Bölümü Öğretim Görevlisi Rüçhan Keçeci tarafından atık malzemelerden yapılan ve sanat eserine dönüştürülen Toyota C-HR’ın birebir kopyasını da sergiledi.


- 2020 yılında her modelinin birer hibrit versiyonu olması hedefi


1997 yılından bu yana çevre dostu 10 milyondan fazla hibrit otomobil satışı gerçekleştiren Toyota, 2020 yılında her modelinin birer hibrit versiyonu olması hedefini taşıyor.

İkinci hedefinde, emisyon oranını araç ömrü boyunca sıfırlamak için teknolojiler geliştirmeye devam eden Toyota, üçüncü hedef olarak da üretimde ortaya çıkan karbondioksit emisyonunu sıfırlama gayreti içinde. Bu amaçla; karbondioksit emisyonunu azaltmak üretim fabrikalarında güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanıyor.

2050 yılında su ihtiyacının, bugünkü seviyeye göre yüzde 55 artacağını öngören Toyota, dördüncü hedef olarak fabrikalarında yağmur suyu kullanımını artıracak ve kullanılan suyun yeniden kullanımını sağlayacak projelere destek verecek.

Dünyada artan nüfusun ve ekonomik büyüme baskısının, tüketimi giderek artırdığına dikkati çeken Toyota beşinci hedef olarak çevreci materyaller kullanmak, otomobil yapımında kullanılan parçaların ömrünü daha da uzatmak adına geri dönüşüm teknolojisinin geliştirilmesini amaçlıyor. Toyota, 40 yıldır bu konuda çalışıyor ve dünyadaki ilk teknolojileri kullanma konusunda liderlik ediyor.

Altıncı hedef olarak gelecekte doğa ile uyumlu bir toplum kurma hedefini taşıyan Toyota, insanların ve doğanın gelecekte bir arada yaşamaya devam etmesi için ormanların ve doğanın tüm bölgelerde korunmasının gerekliliğine inanıyor. Bu konuda Toyota farkındalık yaratmak adına fabrikalarını ağaçlandırıyor ve çevresel aktiviteler yapıyor.