ANKARA (AA) - GÖKSEL YILDIRIM - Tümosan, başta Altay tankı olmak üzere askeri platformlar için ihtiyaç duyulan güç grubunun geliştirilmesi projesine daha iddialı bir teklif vermeye hazırlanıyor.

Tümosan Motor Teknolojileri Müdürü Enishan Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şirketin üstlendiği ilk ihale kapsamında Avusturyalı AVL firması ile imzaladığı teknik destek sözleşmesinin mücbir sebeplerle karşılıklı feshedildiğini söyledi.

Konjonktür nedeniyle Avrupa bazlı şirketlerle çalışma olanağı kalmaması nedeniyle mücbir sebebe girmeden de çözüm yolu aradıklarını dile getiren Özcan, şöyle konuştu:

"O da şuydu, arkada garantör olmayınca belli bir risk ortaya çıkıyor. Bu riskin fiyatlandırılıp, bütçe ve takvim biraz daha artırılarak değişikliğe gidilmesini istediğimizde Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) bunun İhale Kanunu'na uygun olmayacağını, yeni ihale ile yapılmasının daha uygun olduğunu söyledi. Özellikle teknik destek sağlayıcı konusunda yeni şartlarla tekrar ihaleye çıkılmasını bekliyoruz. Yeni ihale için eli kulağında deniliyor. Biz de inşallah en güçlü aday olacağız."

Geçen sürede Tümosan'ın da güç grubunun geliştirilmesi projesine yönelik yeni bir kurgu yaptığını ifade eden Özcan, şunları kaydetti:

"Yeni kurgumuz tamamen desteksiz; garantörlüğün, bütün sorumluluğun Tümosan'da olduğu bir kurgu. Yeni teklifimizi bu şekilde vereceğiz. Başta da bu şekilde aslında biz gitmiştik. Bundan 7-8 sene önce gidildiğinde SSM'ye 8 senelik bir takvim ve daha yüksek bir maliyetle gitmiştik. Onlar, daha kısa bir süre ve garantör öngörmüşlerdi. Bu sefer süreyi de kısaltıp, kendimizi öne atıyoruz."

Özcan, güç grubu geliştirme projesinde bunlar yaşanırken Tümosan'ın boş durmadığını, tamamen kendi imkanlarıyla motoru da yerli olan taktik tekerlekli zırhlı araç geliştirdiğini söyledi. Özcan, "13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda sergilediğimiz motoru, 2013'te geliştirmeye başladık. Traktörlerin 2019'da yeni emisyon standartlarına uyması için gerekiyor. Onun için geliştirilmiş bir motordu. Biz gördük ki bu yeteneği kazandık. Bunu değiştirerek bu motoru biraz daha farklılaştırarak askeri araçlara, iş makinalarına, müşteri olabilecek her sektöre sunmaya hazır hale getirmeyi düşündük." dedi.

Tank motoru konusunda hukuki, ticari ve siyasi faktörler nedeniyle işin içinden çıkılamadığını ve yeni ihale gerekliliği doğduğunu belirten Özcan, "Önceki ihaleden yola çıkarak 5,5 yılda gerekli şartları kendi kaynaklarımızla sağlayabileceğimizi düşünüyoruz. Bir sonraki ihalede bunu dosyamızda da sunacağız. Şu anda tam net olmamakla beraber 5,5 yıl olarak planlıyoruz. Tabii dosyayı da görmek lazım, neleri kapsıyor neleri kapsamıyor." diye konuştu.

- "Bu kabiliyete yakınız"

Tümosan Transmisyon Teknolojileri Müdürü Arda Alpan da tank motoru olarak tabir edilen unsurun aslında motor, transmisyon ve soğutma grubundan oluşan bir "güç grubu" olduğunu söyledi.

Transmisyonun, güç grubunun kalbi olarak değerlendirilebileceğini ifade eden Alpan, şöyle devam etti:

"Altay tankının güç grubunun geliştirilmesi konusunda 2,5 senelik bir maratonumuz oldu. Proje resmi olarak başlamasa bile birçok teknolojiyi inceledik. Önceki kurguda güçlü bir teknik destek sağlayıcıyla çalışılması vardı. Eğer o olmasaydı biz bu tank transmisyonunu nasıl geliştirirdik şeklinde çalışmalarımız oldu. Bunun üzerine detay mühendisliği yapılmamış bir ön konsept transmisyon tasarımımız şu anda Tümosan bünyesinde bulunmakta. Aynı zamanda tüm güç grubu için sadece motor ve transmisyon özelinde de değil, tüm güç grubu için Tümosan'ın yaptığı gereksinim analizi çalışmaları var.

Şu anda kendi öz kaynaklarımızla motor ve transmisyon geliştirebilme kabiliyetine yakın olduğumuzu belirtebiliriz. Bu konuda ön çalışmalarımız hatta 3 boyutlu modellenmiş konsept tank transmisyonu tasarımımız var."