ADANA (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye eğer 2017 yılının birinci ve ikinci çeyreğinde ortalama yüzde 5,1 büyüyorsa, bu büyümenin yüzde 3,2'sini ihracat ve üretimle destekliyorsa bütün bu başarıların tesadüfü olmadığını görürsünüz." dedi.

Zeybekci, Adana Sanayi Odası'nda düzenlenen Türk Eximbank Adana Şubesi açılış töreninde yaptığı konuşmada, Adana'ya olan ilgilinin üretme, alın terine ve akıl terine olan ilgili ve saygıdan olduğunu söyledi.

Adana'nın "beyaz altını" ve konumuyla, narenciye ve birçok ürünüyle bir zamanlar belki Türkiye'nin en önemli ihraç ürünlerinin merkezi olduğunu ifade eden Zeybekci, o zamanların çok uzak olmadığını dile getirdi.

Türkiye'nin çok başka yere gittiğini vurgulayan Zeybekci, "Demek ki Adana'nın yeniden uyanmasının zamanı geldi. Yeniden tarımdan, topraktan, geleneksel sanayi ve ekonomiden aldığı birikimi, heyecanı, enerjiyi artık bugüne dönüştürmesi lazım. Artık, bilginin, teknolojinini, tasarımın, akıl terinin alın terinin önüne birazcık geçtiği sanayi 4.0'ın artık büyük bir egemenlik haline gelmeye başladığı dünyada Adana'yı yeniden harekete geçermemiz lazım. Onun için buradayız." diye konuştu.

Zeybekci, Eximbank'ın Ekonomi Bakanlığına bağlandığında, dünyada birinciliğe oynamasını söylediklerini ve o amaçla da yola çıktıklarını belirterek şöyle devam etti:

"Türk lirası olarak kredilerde, Türkiye'deki ihracatın yüzde 45'ini, toplam ihracatın döviz olarak bakıldığı zaman da bu yıl sonu itibariyle de yüzde 25'ini aşan bir oranını kredilendirir hale geleceğiz. Döviz bazında yani reel bazda bu sene, geçen seneye göre toplam kredi tutarı yüzde 18 civarında artıyor. Bu dar ortamda yapılıyor bunların hepsi. Artırmaya devam edeceğiz. İnşallah 2018'de Türk Eximbank dünyada bir numara olacak. Bu sene 40 milyar doların üzerinde nakit, 25 milyar doların üzerinde sigorta ile yine finansman sağlamaktır o, ihracatçımıza toplam 40 milyar doların üzerine çıkıyoruz. 2018'de yeni kaynaklar bulacağız. Yeni ucuz, uzun vadeli kaynaklar bulacağız. Bir daha açık ara ile dünyada bir numara olacağız. Eximbank veya hükümetimizin son dönemdeki kredi garanti fonu veyahut şu anda olan tüm teşvik sistemlerimizin içine koymuş olduğumuz faiz destekleriyle aslında Cumhurbaşkanımızın her fırsatta şikayet ettiği ve bizim de her fırsatta yatırımsızlığın, yatırım yapamamının, Türkiye'deki yatırımların önündeki en büyük engel olan veyahut da enflasyonu birinci sıra olarak gördüğümüz faiz engelini aşmak için en önemli enstrümanlarımızdan bir tanesi. Şu anda yüzde 1'ler civarında döviz kredisi veriyoruz, Türk lirası olarak yüzde 6,5 da ihracat kredisi veriyoruz. Bu sayede bizim sanayicimiz, yatırımcımız, üreticimiz, ihracatçımız 2017 yılını bir ihracat seferberlik yılı olarak görüyor. İşte bu sayede Türkiye'de şu anda ki bizim yatırım teşvik sistemi içine koymuş olduğumuz faiz, ihracat destekleriyle, hükümetimizin bu son dönemdeki kredi garanti fonu destekleriyle yatırımlarımız, üretimimiz artmaya devam ediyor."

- "Eximbankımızı çok daha güçlendireceğiz"

Etraftaki ateş çemberine rağmen üretim ve yatırımların artmaya devam ettiğinin altını çizen Zeybekci, "2016'daki bu 15 Temmuz işgal girişimine rağmen '15 Temmuz hain darbe girişimi falan' diyoruz ya değil o bir işgal çalışması. Bugün güneyimize, Irak ya da Suriye'ye baktığımız zaman işgal girişiminden kastımızın ne olduğunu gayet iyi anlarsınız. Bu ihanet çetesi dışarıdakilerle beraber iş tutarak Türkiye'nin bir bölümünü bir bölme ve parçalama girişimidir. Rusya ile yaşadığımız konuları biliyorsunuz. Bütün bunlara rağmen Türkiye eğer 2017 yılının birinci ve ikinci çeyreğinde ortalama yüzde 5,1 büyüyorsa, bu büyümenin yüzde 3,2'sini ihracat ve üretimle destekliyorsa bütün bu başarıların tesadüfü olmadığını görürsünüz. Planlanan, organize edilen, tasarlanan, her biri en ince detayına kadar hesaplanan başarılar olduğunu görürsünüz. Onun için Eximbankımızı çok daha güçlendireceğiz." değerlendirmesinde bulundu,.

Zeybekci, şu anda Eximbank'ın Türkiye'nin onuncu büyük bankası haline geldiğini, bunun daha artacağını vurguladı.

Eximbank'a ilk olarak "Teminat mektupsuz da kredi vereceksin" dediklerini belirten Zeybekci, "Yüzde 100 teminatsız mektupsuz, yüzde 70, yüzde 25 durumuna göre sen de bankacılık yapacaksın. Bunun için Merkez Bankası'nın kanunu değiştirdik. Biz bazen yaptıklarımızı anlatamıyoruz. Biz hükümet olarak ihracata, yatırıma vermiş olduğumuz destekleri anlatamıyoruz. Bunun için de sanayi ticaret odaları bünyesinde masa tahsis edilecek. Uzman personellerle vermiş olduğumuz destekleri göreceksiniz." diye konuştu.

- "FETÖ Türk iş dünyasının da kazanımlarını çaldı"

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik de Ekonomi Bakanı Zeybekci'nin Adana'da olmasın büyük bir şans olduğunu belirtti.

İş adamlarından düzenlenecek toplantıyı iyi değerlendirmelerini isteyen Çelik, şöyle devam etti:

“Artık Türkiye Cumhuriyeti hükümeti Başbakanı, Cumhurbaşkanı, bakanları yurt dışına gittiği zaman ikili ilişkiler geliştirmekten diğer meselelere, güvenlik meselelerine kadar pek çok meseleyi ele alıyorlar. Özel sektörde ihracat yapan bir iş adamımızın bir ülkede alacağı varsa ya da almak istediği bir iş varsa, yürüttüğü bir işle ilgili problemi varsa onun da devlet meselesi olarak ele alındığı bir dönemdir bizim hükümetlerimizin dönemi. Bu çok önemli bir şey. Çünkü iş dünyasının gelişmesiyle iş dünyasının aktör olmasıyla demokrasinin gelişmesi toplumun birer demokratik özne haline gelmesi eşdeğerdir. Eğer bir yerde iş dünyası özne haline gelemiyorsa o yerde demokrasi de toplumu yöneten bir unsur haline gelemiyor ve toplumun kendisi bir özne haline gelemiyor. Tüm bunlar bileşik kaplar teorisi gibi bir birini besleyen unsurlardır."

Çelik, bu dönemde ABD'den küreselleşme karşıtlığının, Çin'den serbest ticareti ve küreselleşmenin öneminin dile getirildiğini, kutupların yer değiştirmiş gibi olduğunu belirtti.

Serbest ticaret konusunda bir algı olduğunu aktaran Çelik “Bunu iyi düşünmemiz lazım. Serbest ticaretin daraldığı zamanlar dünya barışının da sıkıntıya girdiği zamanlardır. Ama şundan öylesine gurur duyuyoruz ki ve öylesine memnunuz ki siz iş adamları, dünyanın her yerinde Türkiye'nin ekonomisini büyütmek için birer özne olarak hareket ederken aynı zamanda Türkiye’nin gönüllü elçiliğini yapan her tarafta takdirle karşılanan insanlar haline geldiniz." diye konuştu.

Çelik, FETÖ'nün Türk iş dünyasının da kazanımlarını çaldığını, Türk iş dünyasının dünyada hakkı olan işleri gasbettiğini belirterek, hükümetin ve iş dünyasının bunları aşmak için özel gayret gösterdiğini vurguladı.

- "İş adamlarımız sosyal rol model oluyor"

Türk milletinin misafirperverliği, asker millet oluşu gibi pek çok özelliği olduğunu ancak tüccar millet olma özelliğinin biraz geride bırakıldığını anlatan Çelik, şunları söyledi:

"Dünyanın pek çok yerinde esasına baktığımızda tarihsel süreçten bugüne kadar Türk iş adamlarının rolü sadece ekonomiyle ilgili bir rol olmuyor. Orada bir toplumsal rol model olarak hareket ettiklerini biliyoruz. Dış dünyada da bizim orada faaliyet gösteren iş adamlarımızla ilgili yabancı devlet yetkililerinden aldığımız tebrikler, izlenimler sadece yaptıkları işi çok iyi yapmalarıyla ilgili değil, orada geliştirdikleri sosyal rol model olma tarafları da var. Dolayısıyla tüccar millet tarafımızın öne çıktığı bir dönemdir aynı zamanda hükümetlerimizin ortaya koyduğu performans."

Çelik, Adana’nın ihracatta 11. sıradan öncelikle 9’a çıkması için iş adamlarına çağrıda bulunarak “Aksi bir rakamı Adana'nın kabul etmediğini göstermeliyiz. Adana için iş dünyasının önde gelenleri oturacak bir platform oluşturacak, 'biz nasıl tek rakamların içinde yer almalıyız, çift rakam bize yakışır mı' diyecek. Hem 01 olacaksınız 1 numara olacaksınız, hem çift rakamda ihracat yapacaksınız. Böyle bir şey caiz midir arkadaşlar, caiz değildir. Bunu derhal düzeltmeliyiz." ifadesini kullandı.

- "Yaptığımız işlerin ivmesini yükselteceğiz"

Dışarıdan yapılan "Türkiye kötüye gidiyor" kara propagandalara kulak asılmamasını isteyen Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kara propaganda ivmesi yükseliyorsa, biz de yaptığımız işlerin ivmesini yükselteceğiz. Bu kara propagandanın bizi sokmaya çalıştığı siyasal karadeliklere girmeyeceğiz, bu buhrana girmeyeceğiz. Çok sıkıntılı dönemler atlattık. Bu günleri̇ de geçeceği̇z. Türkiye'nin geleceği̇ bundan çok daha i̇yi̇ olacak. O gelecek de çok uzak bi̇r gelecek deği̇ldi̇r. Hükümet i̇şi̇ni̇n başındadır, devlet işinin başındadır. Herkes gündemine hakimdir. İş dünyasının yapması gereken kendi̇ ajandasını büyütmek, kendi performansını yükseltmektir. Bunu da hep beraber yapmaya devam edeceğiz. Umutsuzluk caiz değildir, geride kalmak ileriye gitmemek, karamsarlığa kapılmak bize yakışmaz. Sadece ileriye bakacağız."

- "İhracatçılarımıza en büyük destek sağlıyor"

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ise Eximbank Adana Şubesi'nin ihracatçılar açısından son derece önemli olduğunu, hizmeti ihracatçıların ayağına getirildiğini belirtti.

Adana'da ihracatçılara destek olamak amacıyla Eximbank'ın burada harekete geçtiğini dile getiren Büyükekşi, "İhracatçılarımızın derdi her yerde ortaktır, bu da finansmandır. Biz de ihracatçılarımızın yaşadığı bu sıkıntıları çok yakın takip ediyoruz. 2017 yılında hükümetimiz, ihracatçılara cumhuriyet tarihinde bu zamana kadar verilmemiş en büyük desteği sağlıyor. Gerek kredi garanti fonu olsun, gerek yeşil pasaport olsun, gerekse bütçedeki ihracata ayrılan kaynakların üç katına çıkarılması olsun gerçekten Türkiye'nin ihracatı adına çok büyük katkı sağladı. Bize destek veren hükümetimize teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Törenin ardından Bakan Zeybekci, Adana Sanayi Odası'nda "İş Dünyası ile İstişare Toplantısına" katıldı.