KONYA (AA) - Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türk milletinin, yeniden gerçek gücünün farkına varması karşısında adeta birileri kudurmuş durumdalar. Türkiye artık gücünün, imkanlarının, yapabileceklerinin bilincinde bir ülkedir." dedi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mevlana Meydanı'nda gerçekleştirilen "Konya İli Toplu Açılış Töreni"ne katılarak vatandaşlara hitap etti.

"1923 yılı, bizim binlerce yıllık kadim tarihimizde yeni bir nefesleniş"
Yarın Cumhuriyet'in 94'üncü kuruluş yıl dönümünün kutlanacağını hatırlatan Erdoğan, Türkiye'nin bir asra yaklaşan Cumhuriyet tarihi boyunca inişli ve çıkışlı da olsa asla küçümsenemeyecek bir gelişmeyle bugünlere geldiğinin altını çizdi.

Gönlün daha ilerisini daha iyisini daha güzelini elbette isteyeceğini söyleyen Erdoğan, şunları ifade etti:

"Kazanabileceğimiz halde kaybettiklerimizin muhasebesini, değerlendirmesini hep yaptık, yapıyoruz, yapacağız. Hataları ve eksiklikleri görmek başka bir şeydir, bunlara takılıp kalmak başka bir şeydir. Bizim yönümüz daima geleceğe dönük olmalıdır. Bununla birlikte geçmişimizi de çok iyi bilmek lazımdır. Tek parti döneminin bu ülkeye en büyük kötülüğü, tarihimizi 1919'dan, 1923'ten başlatma anlayışı üzerine kurulu bir eğitim sistemi inşa etmeye kalkmış olmasıdır. Halbuki 1923 yılı, bizim binlerce yıllık kadim tarihimizde yeni bir nefesleniş, yeni bir ayağa kalkış dönemidir. Onun öncesinde koskoca bir devlet ve medeniyet birikimimiz vardır. Vatanımız olan Anadolu'ya elbette sıkı sıkıya sarılacağız. Ama bizim gönül dünyamızın sınırlarının, bu toprakların çok ötesini kapsadığını da asla unutmayacağız. Bunu biz unutsak bile oralardaki kardeşlerimiz unutmadı, unutmuyor."

Bugün Plevne'lerden Himalaya'lara, Karadeniz'den Hint Okyanusu'na kadar geniş bir coğrafyaya gidildiğinde her yerde hüsnü kabulle karşılanılmasının sebebinin bu olduğunu vurgulayan Erdoğan, geçen haftalarda gerçekleştirdiği Sırbistan ziyaretinde yaşadıklarını da anlattı.



'Türkiye artık gücünün, imkanlarının bilincinde bir ülke'
Sırbistan'da, Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve kabinesinin gece havalimanında çok farklı bir şekilde kendisini karşıladığını, ülkeden ayrılırken de gece geç saatlerde aynı şekilde uğurlama yapıldığını anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Beraber Novi Pazar'ı ziyaret ettik. Orada o coşku, o heyecan, o ilgi, o alaka unutulur gibi değildi. Neden? Çünkü burada tarihin kaydı vardı. O tarihi kaydı bir kenara koymak mümkün değildir. Gençler, yıllarca bizi bu gerçeklerden, bu vizyondan uzak tuttular. Sayın Vucic ile biz, orada Tuna Nehri'nin yamaçlarına çıktık. Oradaki Sırplar, Sayın Cumhurbaşkanını ve bizi gerçekten çok farklı bir şekilde karşıladılar. Oradan Tuna Nehri'ni izledik. Hep söylemez miydik, 'Tuna Nehri akmam diyor / Etrafımı yıkmam diyor' değil mi? Bunlarla büyümedik mi biz? İşte orada da hakikatini gördük.

Türk milletinin yeniden gerçek gücünün ve sınırlarının farkına varması karşısında adeta birileri kudurmuş durumdalar. Türkiye artık gücünün, imkanlarının, yapabileceklerinin bilincinde bir ülkedir. Türk milleti, yüzlerce milyon kardeşiyle birlikte yeniden kurulan dünyada, hak ettiği yeri almanın kararlılığı içindedir. Buna var mıyız? Burada aynı düşünceye var mıyız? 7'den 70'e, kadınıyla erkeğiyle bu kararlılığı ortaya koymamız lazım."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen 15 yılda üç kat büyüyen Türkiye'nin, 2023 hedeflerine ulaşmasına kimin engel olabileceğini sorarak, "Onlar bizi engellemek istiyor ama biz yürüyoruz. Onlar bizimle ilgili büyüyemez diyorlar, işte bakın, ilk yarıda bu yıl yüzde 5,1 Türkiye büyüdü. İnşallah yıl sonu itibarıyla bu büyüme yüzde 7'yi bulursa hiç şaşmayın. Hepsi abandone olacaklar. Çalışıyoruz be, koşuyoruz be, daha iyi olacak, milletçe koşuyoruz. Yürüyeceksin, millet yürüyecek arkandan." dedi.

"Türkiye'nin bu dirilişinden, silkinişinden, yükselişinden rahatsız olanlar, terör örgütleriyle el ele verip önümüzü kesmeye, bizi yeniden kendi biçtikleri dar gömleğe sığdırmaya çalışıyorlar." diye Erdoğan, şunları söyledi:

"Halbuki biz, gönlümüze çizilen hudutların darlığına isyan eden bir milletiz, kükreyen bir milletiz. Türkiye'ye 'Irak'ta, Suriye'de, Somali'de, Afrika'da, Balkanlarda, Kafkaslarda ne işin var' diyenlere sormak lazım, peki sizin buralarda ne işiniz var? Öyle mi? Çünkü bunların derdi yok. Bizim derdimiz var, derdimiz. Biz dertliyiz. Biz buralardayız çünkü bizim bu coğrafyaların hepsiyle de çok güçlü tarihi ve insani bağlarımız var. Buralarda ağlayan her çocuğun gözyaşını silmek, başını okşamak bizim boynumuzun borcudur."



'Türkiye'nin bu dirilişinden rahatsız olanlar, bizi kendi biçtikleri dar gömleğe sığdırmaya çalışıyorlar"
Alanda toplanan vatandaşlara, "Önümüzdeki bu kritik dönemde de Konyalılar olarak yine ilk saflarda yer almaya var mısınız? Konya, bir kez daha kurucu şehir olarak, büyük Türkiye'nin inşasında önemli bir rol oynamaya hazır mı 2023 hedeflerini hayata geçirmeye kararlı mı Konyalı gençler ülkemizi 2053'e taşımaya, Konyalı çocuklar ülkemizin 2071 vizyonunu üstlenmeye, Konyalı hanımlar eşlerinin ve evlatlarının yanında bu mücadeleye en ön saflarda katılmaya hazır mı?" sorusunu yönelten Erdoğan, vatandaşlardan "evet" yanıtını aldı.

"Rabbim sana hamdolsun, bu kulunu bu milletin bir ferdi olarak yarattın ve bu milletimin hizmetkarı olmak bizler için bir iftihar meselesidir." diyen Erdoğan, vatandaşlardaki bu heyecan, azim, ihlas olduğu müddetçe kimsenin Türkiye'nin de Türk milletinin de sırtını yere getiremeyeceğini belirtti.

Erdoğan, şunları söyledi:

"Türkiye'nin bu dirilişinden, silkinişinden, yükselişinden rahatsız olanlar, terör örgütleriyle el ele verip önümüzü kesmeye, bizi yeniden kendi biçtikleri dar gömleğe sığdırmaya çalışıyorlar. Halbuki biz, gönlümüze çizilen hudutların darlığına isyan eden bir milletiz, kükreyen bir milletiz. Türkiye'ye 'Irak'ta, Suriye'de, Somali'de, Afrika'da, Balkanlar'da, Kafkaslarda ne işin var' diyenlere sormak lazım, peki sizin buralarda ne işiniz var? Öyle mi? Çünkü bunların derdi yok. Bizim derdimiz var, derdimiz. Biz dertliyiz. Biz buralardayız çünkü bizim bu coğrafyaların hepsiyle de çok güçlü tarihi ve insani bağlarımız var. Buralarda ağlayan her çocuğun gözyaşını silmek, başını okşamak bizim boynumuzun borcudur."

Erdoğan, konuşmasını, "Beraber yürüdük biz bu yollarda. Beraber ıslandık yağan yağmurda. Şimdi dinlediğim tüm şarkılarda bana her şey sizi hatırlatıyor, bana her şey Konya'yı hatırlatıyor." diyerek tamamladı.