ANKARA (AA) - Filistin Yasama Meclisi Üyesi Muhammed İbrahim Ebu Ali, ülkesinin uluslararası alanda tanınırlığının artırılması amacıyla Türkiye ile Filistin arasında ortak çalışmaların yürütüleceğini belirterek, "Filistin Dışişleri Bakanı (Riyad el-Maliki), Türkiye Dışişleri Bakanı (Mevlüt Çavuşoğlu) ile 2 Şubat'ta Türkiye'de bir araya gelecek. Bu görüşmenin amacı, iki ülke arasında ilerleyen dönemlerde yapılacak ortak çalışmaların koordine edilmesi olacak." şeklinde konuştu.

Filistin Yasama Meclisi Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu heyeti üyeleri, Türkiye'deki temaslarını, Filistin halkının yaşadığı zorlukları ve iki ülke arasındaki ilişkileri AA muhabirine anlattı.

Türkiye-Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan'ın davetiyle Türkiye'yi ziyaret ettiklerini hatırlatan Ebu Ali, ziyaret kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildiklerini ve çeşitli bakanlıklarda birçok görüşme yaptıklarını söyledi.

Ebu Ali, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptıkları kapsamlı görüşmenin, ziyaretin en önemli ayağını oluşturduğuna dikkati çekerek, Erdoğan'ın, Türkiye'nin Filistin meselesindeki mutlak duruşunu bir kez daha yinelediğini aktardı.

İsrail'in yasa dışı yerleşim birimleri ve işgal altındaki topraklarda yaşayan Filistinlilerin durumunun görüşmede ele alınan konuların başında geldiğini dile getiren Ebu Ali, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin'e yapılan yardımların hem siyasi hem de ekonomik düzeyde devam edeceğini vurguladı. Erdoğan, Trump'ın Kudüs kararını tamamen yok saydığını, kabul etmediğini dile getirdi ve Türkiye'nin, bu kararın iptal edilmesi için elinden gelen bütün çabayı göstereceğini, başka ülkelerin de Trump'ın bu kararına katılmaması için elinden geleni yapacağını söyledi." diye konuştu.

Ebu Ali, Erdoğan'ın Türkiye'nin Filistin'e yönelik proje ve yardımlarını daima sürdüreceği yönündeki açıklamasını aktararak, "Erdoğan, İsrail'in Kudüs başta olmak üzere işgal ettiği topraklarda yerleşim merkezlerini güçlendirme ve sayısını artırmaya yönelik uygulamalarını Türkiye'nin reddettiğini bize söyledi." ifadelerini kullandı.

"Filistin Dışişleri Bakanı Maliki 2 Şubat'ta Türkiye'ye gelecek"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşme sırasında kendilerine özellikle Filistinli esirlerin durumuyla ilgili sorular yönelttiğini belirten Ebu Ali, bu esirler arasında Filistinli milletvekillerinin de yer aldığını vurguladı. Erdoğan'ın, heyet içinde yer alan ve 2002'den bu yana hapishanede olan Filistin direnişinin sembol isimlerinden Mervan el-Bergusi'nin eşi Fedva el-Bergusi'ye, eşinin durumuna ilişkin sorular yönelttiğini ve Bergusi ile ilgili bilgi aldığını anlattı.

Ebu Ali, "Türkiye'nin bize vermiş olduğu destekle Filistin direnişini sürdüreceğimizi, bu direnişi en iyi şekilde sonuç alana kadar devam ettireceğimizi ve Türkiye'nin desteğiyle başarıya ulaşacağımızı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ilettik." dedi.

Filistin'in uluslararası alanda tanınırlığının artırılması amacıyla Türkiye ile ülkesi arasında ortak çalışmalar yürütüleceğine dikkati çeken Ebu Ali, "Filistin Dışişleri Bakanı, Türkiye Dışişleri Bakanı ile 2 Şubat'ta Türkiye'de bir araya gelecek. Bu görüşmenin amacı da Türkiye ile Filistin arasında gelecek dönemde yapılacak ortak çalışmaların koordine edilmesi olacak." şeklinde konuştu.

İsrail'in heyetteki 3 Filistinli milletvekilinin Türkiye'ye gelişini engellediğini söyleyen Ebu Ali, "Bu, İsrail'in her zamanki uygulamalarından biri. Bizim için bu artık garipsenecek bir durum değil. Heyet içinde yer alan bu 3 arkadaşımız, Hamas'ı temsilen buraya gelecekti ancak İsrail güvenlik güçleri arkadaşlarımızın gelmesine izin vermedi." ifadelerini kullandı.

ABD'nin Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşuna (UNRWA) yaptığı yardımlarda kısıtlamaya gitme kararına da değinen Ebu Ali, "Karar, Trump'ın Kudüs kararının ardından ortaya çıktı. Bütün bunların sebebi, nihai dönemece girilmesidir. Bu, Kudüs'ün tamamen Yahudileştirilmesi, Kudüs'ün İsrail'in sözde başkenti ilan edilmesi ve mülteci sorununu ortadan kaldırmaya çalışarak bu sorunun yok sayılmasıyla ilgilidir." değerlendirmesinde bulundu.

"Direnişin sembolleri Ahed ve Cuneydi yeni neslin temsilcileri"

Ebu Ali, Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasının ardından çıkan olaylarda direnişin sembolü olan Fevzi el-Cuneydi ve geçen yıl Ramallah'taki evine düzenlenen baskında İsrail askerleri tarafından gözaltına alınan Ahed et-Temimi'nin, kutsal yerleri koruma ve işgal altındaki toprakları kurtarma amacı taşıyan genç ve yeni neslin temsilcileri olduğunu vurguladı.

Ebu Ali, "Ahed, bir sembol haline geldi. Ahed, işgal altındaki Filistin topraklarında yaşayan bir çocuğun maruz kaldığı baskı, zulüm ve insanlık dışı muameleyi gözler önünü serdi. Bu da işgal kuvvetlerinin çocuk olup olmadığına aldırmaksızın, ayrım yapmadan uygulamalarına devam ettiğini gösteriyor." dedi.

"Erdoğan, bir Filistinliden daha iyi bir Filistinlidir"

Heyette yer alan, uzun yıllar İsrail hapishanelerinde kalmış Filistin Yasama Meclisi Üyesi Muhammed El-Lahham, Filistin'e verdiği destek nedeniyle Türk halkı ve hükümetine teşekkür ederek, "Recep Tayyip Erdoğan, bir Filistinliden daha iyi bir Filistinlidir. Bütün bu gelişmeler meydana gelirken Erdoğan, hiç kimsenin etkisi altında kalmadan tek ve ilk ses olarak bu davanın savunucusu oldu." değerlendirmesinde bulundu.

"Mavi Marmara'yı hiç unutmuyoruz"

Filistin Yasama Meclisi üyelerinden Cihad Ebu Zuneyd, Filistinli kadınların her şeye rağmen işgal altındaki topraklardaki direnişlerini sürdürdüğünü belirterek, "Türk kadınlarına da teşekkür etmek istiyorum. Türk kadınları bizimle Mescid-i Aksa'da omuz omuza vererek birçok defa mücadelemize ortak oldu. Direnişimiz zafer elde edene kadar devam edecektir." diye konuştu.

Gazze'den gelen meclis üyelerinden Siham Sabit de ziyaret aracılığıyla Filistin halkının yaşadığı zorlukların bir kez daha Türk yetkililere aktarıldığına dikkati çekerek, "Türkiye, Gazze'ye uygulanan ablukanın kaldırılması için çaba sarf eden tek ülkedir. Bu ablukanın kaldırılması için Türkiye çok uğraştı. Mavi Marmara'yı hiç unutmuyoruz. Bu girişimlerden bir tanesiydi." ifadelerini kullandı.

"Filistin halkının haklı mücadelesini her platformda dile getireceğiz"

Türkiye-Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Turan, Kudüs ve Filistin'in Türkiye açısından önemine değinerek her platformda Filistin halkının haklı mücadelesini dile getireceklerini ve destek olmaya devam edeceklerini belirtti.

Turan, Türkiye'nin Filistin meselesinde sergilediği çabayla İslam dünyasına örnek olduğunu ve Filistin'i hiçbir zaman yalnız bırakmadığını kaydetti.

Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere bütün kurum ve kuruluşlarıyla Filistin davasının yanında durduğunu vurgulayan Turan, "Hem millet hem de devlet olarak Filistin davasının dünyadaki en güçlü savunucusuyuz." dedi.