AĞRI-Orhan Güngör

Ağrı'nın Tutak ilçesi, İçişleri Bakanlığınca yapılan görevlendirme ile yıllardır görmediği belediyecilik hizmetiyle tanıştı.

DBP'li yönetimden yaklaşık 5 milyon lira borçla devralınan belediyede görevlendirmeyle başkanlık koltuğuna oturan Tutak Kaymakamı Erkan İsa Erat, alt ve üstyapı çalışmalarının yanı sıra sosyal ve kültürel alanda 30 milyon liralık yatırım gerçekleştirerek ilçenin çehresini değiştirdi.

İlçedeki su sorununu çözüme kavuşturmak amacıyla göreve gelir gelmez kolları sıvayan yeni belediye yönetimi, hijyenik depo, 37 kilometrelik yeni su hattı ile ilçeye 24 saat sağlıklı su vermeye başladı.

Görevlendirmeyle hayata geçirilen evde bakım hizmeti, spor kompleksi, gençlik merkezleri, yüzme havuzuyla da sosyal belediyecilik alanında önemli projelere imza atıldı.

Tutak Belediye Başkan Vekili Erkan İsa Erat, AA muhabirine, göreve geldikleri tarihten itibaren ilçedeki problemleri masaya yatırdıklarını ve birçok projeyi hayata geçirdiklerini anlattı.

Erat, şöyle konuştu:

"Göreve geldiğimizde en büyük problem, ilçede maksimum yarım saat halkımıza su verilmekteydi. Bu su sağlıksız, hiç hijyenik olmayan su deposundan veriliyordu. Su deposunun içine hayvanlar girip çıkıyordu. Bu depodan verilen su, isale ve şebeke hattı da tamamen eski ve kullanılmaz hattan sağlanıyordu. Biz halkımızla oturduğumuz zaman 'Biz sizin su probleminizi çözeceğiz.' dedik. 'Günde yarım saat değil, 24 saat su' sloganıyla yola çıktık. Eski kullanılamayan deponun yerine 2 bin tonluk modern, tamamen hijyenik kurallara uygun, aynı zamanda arsenik arıtma sistemi de olan su deposu kurduk.

Bunun yanında 37 kilometre su hattının da hepsini yeniledik. Halkımıza temiz su veriyoruz."

"Altyapı sorununu bitirdik"

İlçenin ciddi altyapı sorunu olduğuna değinen Erat, "İlçenin yarısında kanalizasyon hattı yoktu. İlçede 24 kilometre kanalizasyon hattı, 3 kilometre yağmur suyu hattı döşeyerek altyapı sorununu bitirdik. Ana caddemizin asfaltını yapıp ara sokaklarımıza tam 90 bin metrekare parke taşı döşeyerek halkımıza temiz bir cadde ve sokakta yürüme imkanı sağladık." diye konuştu.

Geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan ilçede belediyenin imkanlarıyla 120 başlık hayvan pazarı ve kesimhaneyi hizmete sunduklarını anlatan Erat, sosyal belediyecilik projeleriyle halkla buluştuklarını söyledi.

Erat, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Halkın sosyal faaliyetlerini geliştirmesi açısından Bayrak Tepe Mesire Alanı'nı yaptık. Burayı kamelyaları, kafesi, çocuk oyun grupları, fitness aletleriyle tamamen yaşanabilir sosyal bir alan haline getirdik. Bu işleri yaparken en önemli değerlerimiz olan çocuklarımızı unutmadık. Çocukların vakit geçirebilecekleri 2 alan yaptık. Bunlardan biri Muhammet Fatih Safıtürk Spor Kompleksi. Bu komplekste şu an 150'ye yakın çocuğumuz spor kursuna katılıyor. İstanbul, Ankara'da ne imkan varsa burada o çocuklara da o imkanı sağladık. Komplekste tenis, futbol, halı saha, basketbol ve voleybol sahası, gençlik merkezi var.

Gençlik Merkezi'nde 3D cep sineması, bilardo masası, langırt, küçük çocuklar için oyun alanları ve müzik sınıfı var. Çocuklarımız, spor kompleksinde kendilerini geliştirecekler."

İlçede bir de çocuklar için kapalı yüzme havuzu açtıklarını dile getiren Erat, "Bu havuzda öncelikli olarak 25 kız çocuğu kursa başladı ve yüzme öğreniyor. Bu sayıyı artırarak devam edeceğiz." dedi.

Çocuklar ve yaşlılar unutulmadı

Erat, çocuklarla yakından ilgilendiklerini belirterek, "Göreve geldiğimizde ilk yaptığımız işlerden biri çocuklarımızı kayak kursuna göndermekti. Kayak giysilerini de ücretsiz dağıttık. Belki ileride Türkiye derecelerini Tutaklı çocuklarımız elde edecek. Çocuklarımızın tarih bilincini geliştirmek açısından şu ana kadar 500 öğrencimizi Çanakkale'ye gönderdik. Göndermeye de devam edeceğiz." bilgisini paylaştı.

"Bir Gün Biz De Yaşlanacağız Projesi" kapsamında yaşlıların hem evlerini temizleyip çamaşırlarını yıkadıklarını hem de yemeklerini gönderdiklerini anlatan Erat, Tutak için 7/24, mesai kavramı gözetmeksizin çalıştıklarını kaydetti.

"İlçemizi modern bir hale kavuşturacağız"

Diğer yatırımlara da değinen Erat, şu ifadeleri kullandı:

"Seneye asfaltsız kalan yerleri de asfaltlayacağız. Planımız asfaltsız sokak bırakmamak. Caddeleri iyileştireceğiz, derelerimizin ıslahını yapacağız. İlçemizi modern bir hale kavuşturacağız. Halkımız temiz bir ortamda yaşayacak. İlk göreve geldiğimizde kar temizliği yapılmıyordu. Aynı zamanda kışın çöp konteynerleri kar yağıyor diye toplanıyormuş, bu kar Türkiye'nin her yerine yağıyor, biz o uygulamayı da kaldırdık. Temiz bir Tutak için elimizden ne geliyorsa yaz kış demeden kar da yağsa çöplerimizi toplamaya devam edeceğiz.

Öyle kış geldi diye çöp konteynerlerini toplayıp vatandaşın çöpünü sokağa attırmayacağız. Her gün vatandaşımızın çöpünü de toplayacağız."

Halkın çalışmalardan memnun olduğunu belirten Erat, "Halkın yaşayabileceği alanlar oluşturduk. Belediyenin imkanlarını, hizmetlerini halka sunduk, halk da bundan memnun çünkü artık görüşebildikleri, sorunlarını iletebildikleri mecralar var. Devlet olarak elimizden ne geliyorsa yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Biz halkımıza 5 ayda işlerin biteceği sözünü vermiştik ve bitirdik." ifadelerini kullandı.

Erat, DBP'li belediyeyi eleştirerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"DBP'li belediyeye ne bütçe geldiyse aynısı bize geldi. Önceden ne kaynak geldiyse şu an da o para geliyor. Tamamen belediyenin kendi bütçesini kullanıyoruz. 2016'da 4 milyon liraya yakın para gelmişti, şu an da 4 milyon liraya yakın para geldi. Biz göreve gelmeden önce de aynı paralar gelmiş ama hiçbir yere kullanılmamış ve 5 milyon liraya yakın da bir borç yapılmıştı. Bu 2,5 yılda yapılan borçtu."

Ağrı'daki terör soruşturması kapsamında görevden uzaklaştırılan ve 29 Ocak 2017'de "terör örgütüne yardım ve yataklık yapmak" suçlamasıyla tutuklanan DBP'li Tutak Belediye Başkanı Fırat Öztürk'ün yerine 11 Ocak 2017'de Tutak Kaymakamı Erkan İsa Erat, belediye başkan vekili olarak görevlendirilmişti.