ANKARA (AA) - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkan Yardımcısı Hamza Taşdelen, "Türkiye genelinde bir eğitim kampanyası yürütüp, afetlerle ilgili bilinçlendirme çabalarımızı artırarak, afetlerin yıkıcı etkilerinin önüne geçmek istiyoruz." dedi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD), 13 Ekim Uluslararası Afetlerin Azaltılması Günü dolayısıyla 5 okuldan 200 ilkokul öğrencisinin katılımıyla etkinlik düzenlendi.

AFAD binasının bahçesinde gerçekleştirilen etkinliğin açılışında konuşan Taşdelen, büyük ülkelerin, uluslarası iş birliklerinin artırılmasıyla afetlerin azaltılabileceğini söyledi.

Bu konuda "İklim değişikliğiyle mücadeleyi" örnek gösteren Taşdelen, mücadele sonucu ortaya çıkabilecek, sel, kuraklık, ve heyelan gibi afetlerin engellenebileceğini dile getirdi.

Öğrencilere, "Depremleri engelleyebilir miyiz?" sorusunu yönelten Taşdelen, "Bugün elimizde olan teknolojik imkanlarla depremlerin engellenmesi belki mümkün olmayabilir ancak depremlerin ortaya çıkartacağı yıkıcı sonuçları engellememiz mümkün." diye konuştu.

- "Afetlerin yıkıcı etkilerinin önüne geçmek istiyoruz"

Japonya'nın Sendai şehrinde 2015'te, "3. Afetlerin Azaltılması Dünya Konferansı"nın yapıldığını hatırlatan Taşdelen, bu kapsamda "Evim Güvenli Evim" kampanyasını başlattıklarını söyledi.

Depremin yıkıcı sonuçlarını engellemek için öncelikle yaşanılan ortamın güvenli hale getirilmesi gerektiğini belirten Taşdelen, bunun için ilk önce bina güvenliğinin sağlanmasının önemini dile getirdi.

AFAD olarak öncelikli hedeflerinin "bilinçlendirme" olduğunu ve bu faaliyetlere önce aile, sonra okul ve iş yerlerinde başlamak istediklerini bildiren Taşdelen, "Böylece tüm Türkiye genelinde bir eğitim kampanyası yürütüp, afetlerle ilgili bilinçlendirme çabalarımızı artırarak, afetlerin yıkıcı etkilerinin önüne geçmek istiyoruz." diye konuştu.

Taşdelen, etkinlik kapsamında öğrencilere deprem similasyon tırı, afet resim sergisi, Karagöz-Hacivat oyunları gibi eğlenceli aktiviteler sunacaklarını da kaydetti.

Etkinlik, uluslararası katılımlı "Afetlerin Azaltılması" konulu panelle sona erdi.