İSTANBUL (AA) - VSY Biotechnology Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ercan Varlıbaş, ülkelerin ve firmaların büyümek için inovasyonu sahiplenmesi gerektiğini belirterek, PWC Global İnovasyon Raporuna göre dünyanın en inovatif firmalarının 5 yıllık sürede 250 milyar dolar kazanç artışı gerçekleştirmesinin öngörüldüğünü kaydetti.

VSY Biotechnology'den yapılan açıklamaya göre, Biyoteknoloji Derneği ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) iş birliği ile düzenlenen "Uluslararası Katılımlı 19. Ulusal Biyoteknoloji Kongresi"nin açılışında davetli konuşmacı olarak yer alan Varlıbaş, dünyanın en büyük ekonomilerinin katma değeri yüksek olan "yükte hafif pahada ağır ürünlerin" üretimine önem verdiklerine dikkati çekti.

Farklı ülkelerden verdiği karşılaştırmalı örneklerle "Türkiye’de Biyoteknoloji"yi anlatan Varlıbaş, "Dünyanın en büyük ekonomileri Ar-Ge’ye, inovasyona ve yenilikçi ürünlerin üretimini desteklemekte ve katma değeri yüksek ürünlerin ihracatına ağırlık vermektedir. Katma değeri en yüksek ürünleri üreten ülkeler dünyanın en iyi ekonomilerine sahiptir. değerlendirmesinde bulundu.

Varlıbaş bu noktada ABD’deki biyoteknoloji sektörünü örnek göstererek, Amerika’nın 6 bin 862 faal biyoteknoloji firması ile dünyada en fazla biyoteknoloji firmasına sahip ülke olduğunu kaydetti.

Ülkelerin ve firmaların büyümek için inovasyonu sahiplenmesi gerektiğini vurgulayan Varlıbaş, PWC Global İnovasyon Raporuna göre dünyanın en inovatif firmalarının 5 yıllık sürede 250 milyar dolar kazanç artışı gerçekleştirmesinin öngörüldüğünü kaydetti.


- "Çok çalışın ama hayatı ıskalamayın"


Scientific American Worldview Araştırmasına göre Türkiye’nin dünya biyoteknoloji endüstrisinde 54 ülke arasından 46. sırada bulunduğunu da aktaran Dr. Ercan Varlıbaş, Türkiye’nin dünyadaki 18. Büyük ekonomisi olarak biyoteknoloji alanında henüz hak ettiği yere geldiğini düşündüklerini de ifade etti.

Burada düzenlenen Öğrenci Zirvesi’nde ise Varlıbaş, başarının tesadüf olmadığını belirterek, Gazeteci-Yazar Malcolm Gladwell’in de 10 bin saat kuramına dayanarak, bir alanda gerçekten başarılı olmak için çok çalışmanın gerekliliği üzerinde durdu.

Çok çalışırken hayatı kaçırmamak gerektiğinin altını çizen Dr. Varlıbaş, "Hayata dair öncelikleri belirlediğinizde, planlı ve düzenli bir şekilde davrandığınızda, sosyal hayatı, dersleri, fırsat ve projeleri kaçırmadan, hayatın tüm taşlarını yaşamınıza sığdırabilirsiniz. Gelecek hedefiniz mutlaka olmalı, çok çalışın ama bu sırada anı yakalamayı da ihmal etmeyin, hayatı ıskalamayın!" ifadelerini kullandı.