İSTANBUL (AA) - Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir, Ziraat Katılım'ın bu yılın üçüncü çeyreğinde 98,6 milyon TL kar seviyesine ulaştığını bildirdi.

Özdemir, Ziraat Katılım'ın 2017'nin üçüncü çeyrek sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, küresel finans piyasalarında yaşanan dalgalanmalara rağmen Türkiye'deki ekonomik göstergelere bakıldığında Türkiye ekonomisinin, bu yılın üçüncü çeyreğinde yeni Hazine kefaletli Kredi Garanti Fonu (KGF) gibi büyük ölçüde etkili mali teşvikler ve yüksek oranlı ekonomik harcamaların etkisiyle güçlü görünümünü sürdürmeye devam ettiğini belirtti.

Özdemir, planlanan yeni reformlarla 2017 sonu itibarıyla da mevcut göstergeler ışığında, Orta Vadeli Program hedefinin üzerinde büyüme gerçekleşeceğinin öngörüldüğünü kaydetti.

Ziraat Katılım'ın bu yılın üçüncü çeyreğinde nakdi finansmanda 9,5 milyar TL, gayrinakdi finansmanda ise 5,6 milyar TL'ye ulaşarak toplam fon kullandırım büyüklüğünü 2016 sonuna göre yüzde 67 artışla 15,1 milyar TL’ye yükselttiğini bildiren Özdemir, toplanan fonları 2016 sonuna göre yüzde 53 artırarak 8,6 milyar TL’nin üzerine taşıyan Ziraat Katılım'ın, aktiflerini 2016 sonuna kıyasla yüzde 51 artırarak 12 milyar TL’nin üzerine çıkarıp öncü katılım bankası olma vizyonu ile istikrarlı büyümesini sürdürdüğünü belirtti.

Özdemir, "2016 yılında özellikle şube ağını genişletmeye yönelik katlandığımız sabit sermaye harcamalarının azalması ile Ziraat Katılım, 2017 yılı üçüncü çeyreğinde 98,6 milyon TL kar seviyesine ulaştı." ifadesini kullandı.


- "Ziraat Katılım Bankası Varlık Kiralama AŞ’yi kurduk"


Metin Özdemir, Ziraat Katılım olarak kira sertifikası ihracı gerçekleştirmek isteyen kurumsal şirketlerin ve bu tür enstrümanlara yatırım yapmak isteyen yatırımcıların taleplerini karşılamak üzere çalışmalarının devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Faizsiz bankacılık sektörü dışında İslami sermaye piyasalarına da desteğimizin önemli bir göstergesi olmak üzere 2. varlık kiralama şirketimiz olan Ziraat Katılım Bankası Varlık Kiralama AŞ’yi kurduk. ZKB Varlık Kiralama münhasıran 3. tarafların kira sertifikası ihraçlarına aracılık etmek suretiyle kurumsal şirketlere, banka kredisi dışında alternatif bir yatırımcı tabanı oluşturmak, kurumsal şirket risklerini piyasadaki yatırımcılara dağıtmak, finansal kurum ve banka ağırlıklı ihraçların bulunduğu sermaye piyasalarımızda kurumsal ihraçlara derinlik kazandırmak amacıyla kurulmuştur. ZKB Varlık Kiralama ile Ziraat Katılım’ın yanında fonlar, yatırım kuruluşları, portföy yönetim şirketleri gibi kuruluşların da kaynaklarını reel sektöre ve ülkemiz ekonomisine kazandırma fırsatı sunulmuş olacak."

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin Türkiye ekonomisinin gelişimi noktasında çok önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Özdemir, KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştıran, KGF gibi geniş çaplı destekleyici önlemlerin etkisiyle yıl sonunda da büyümenin artan seyirde ilerleyeceğini düşündüklerini belirtti.

Ticari olarak tabana yayılmalarındaki çıkış noktaları olan KOBİ'lerin en önemli müşteri portföyleri içinde değerlendirildiğini kaydeden Özdemir, "Pazarlama faaliyetlerimizi belirlerken önceliklerimizi bu strateji çerçevesinde oluşturmaktayız. Bunun sonucu olarak da KOBİ müşteri portföyünde gelişimimiz hızla devam etmektedir. KOBİ’lerimizin mal/hizmet alımlarını ağırlıklı olarak murabaha yöntemiyle, müşterimizin istekleri doğrultusunda oluşturulan esnek geri ödeme seçenekleriyle finanse ediyoruz. Ziraat Katılım, ülkemizdeki bireysel tasarruf açığının kapatılması konusunda sektörde önemli rol oynamakta, müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik avantajlı koşullarda finansman sunmayı sürdürmektedir." ifadelerini kullandı.

Faaliyete başladıkları tarihten itibaren Sermaye Piyasası Kurulu’ndan alınan ihraç tavanı kapsamında nitelikli yatırımcılara gerçekleştirilen kira sertifikası ihracının toplamda 950 milyon TL’ye ulaştığını bildiren Özdemir, Ziraat Katılım'ın, önümüzdeki dönemde de, katılım bankacılığını geliştirme misyonuyla "paylaştıkça daha fazlasını" müşterilerine sunarak ülke ekonomisine değer katmaya devam edeceğini kaydetti.