16 Nisan Dünya Biyologlar Günü münasebetiyle Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü ve Biyoloji Kulübü tarafından farkındalık oluşturmak ve duyarlılığı artırmak amacıyla bir sergi düzenledi.

Üniversitemizde ilki düzenlenen biyolojik materyallerden oluşan bu sergide öğrenciler ders de görmüş oldukları ve yaptıkları biyolojik araştırmalar neticesinde ortaya çıkan verileri paylaşmak ve mesleğin zorluğu, doğayla iç içe olmanın vermiş olduğu güzellikleri sunmak adına laboratuvar ortamını herkesin izlencesine sunarak canlı bir sergi düzenlediler. Sergiye, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Yıldırım, Prof. Dr. Ercan Ekinci ve çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenci katıldı. Fakülte girişinde sergilenen Biyoloji Sergisinde, kavanozlar içerisinde doğa canlıları, Biyolojik materyaller ilgiyle izlendi. Biyoloji Bölüm Başkanın Prof. Dr. Salih Doğan günün anlam ve önemine binaen şunları söyledi:

Günümüzde önemi giderek aratan Biyoloji, insanı doğrudan doğruya ilgi alanı içine alan önemli bir bilim dalıdır. Biyoloji öğrenimi ve öğretimi modern dünya için kültürel bir zorunluluktur. Üniversitelerimizin Fen-Edebiyat Fakültelerinin bünyesindeki Biyoloji Bölümleri ile Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümlerinden mezun olanlar “biyolog” unvanını alırlar. Biyologlar sağlık hizmetleri, gıda sektörü, çevre, orman, tarım, eğitim ve ilaç endüstrisi alanlarında çalışabilirlerse de ülkemizde iş bulma olanakları maalesef giderek azalmaktadır. Üniversitelerimizden yılda ortalama 6.000 dolayında biyolog mezun olmaktadır. Ancak kendi alanında iş bulabilen biyolog sayısı yok denecek kadar azdır. Kamuya ve özel sektöre alınan biyolog sayısı her geçen gün azalmaktadır. Ayrıca son yıllarda kamu ve özel sektörde 4 yıllık fakülte mezunu biyologların yerine daha düşük ücretlerle 2 yıllık yüksekokul mezunları çalıştırılmaktadır. Ekonomik kaygılar nedeniyle, biyoloğun yerine başka meslek gruplarına ait kişilerin istidam edilmeleri yakın ve uzun vadede daha ciddi problemlere yol açacaktır.

Günümüzde çevre kirliliği, iklim değişikliği, susuzluk, biyolojik zenginliklerimizin belirlenmesi, koruma altına alınarak sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesi, halk sağlığı, biyoteknoloji, moleküler biyoloji ve genetik alanındaki hızlı gelişmeler biyologların önemini giderek artırmaktadır. Ancak ülkemizde biyologlara gereken önem maalesef verilmemektedir. Biyologların iş bulma konusunda yaşadığı sıkıntılara bağlı olarak Biyoloji eğitimi alanların ve mezunlarının geleceğe dair kaygı, kuşku ve umutsuzluk düzeyleri giderek artmaktadır. Küreselleşen dünyada bütün devletlerin en önemli ve en büyük sorunu haline gelen işsizlik sorununun çözülerek, bireyin geleceğe yönelik kaygılarından arınık ve hayata umutla bakmasını sağlayabilmek, sosyal devlet olmanın bir gereğidir. Biyologların önemli ve değerli olduklarının anlaşılması, istihdam ve özlük sorunlarının bir an önce giderilmesi ve mesleğimizin hayranlık ve saygı uyandıran bir meslek grubu haline gelmesi temennisiyle bütün biyoloji öğrencilerinin ve biyologların bu özel Gününü kutlarım.” Dedi