Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından her yıl düzenli olarak kutlanan 21 Mayıs Dünya Süt Günü Erzincan’da düzenlenen etkinlikle kutlandı.

Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinliğe Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, Erzincan Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün, Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü personeli ile Mehmetçik İlköğretim Okulundan seçilen bir grup öğrenci katıldı. Düzenlenen etkinlikte öğrenciler, ilk olarak, çevreyolu üzerinde  bulunan Balacan Süt ve Süt Mamülleri Anonim Şirketine ait çiftliğe götürüldü. Öğrenciler gittikleri süt üretim işletmesinde burada sütün kaynağı olan hayvanları, onların yaşamını ve sütün nasıl sağıldığını canlı olarak gördüler. Birçoğu ilk defa çiftliğe giden öğrencilerin heyecanlı oldukları görüldü. Burada öğrenciler İşletme Müdürü Mürsel Atış tarafından bilgilendirilirken Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ’a merak ettikleri soruları yönelttiler.

Çiftliğin ardından aynı şirkete ait süt ve süt mamülleri üretiminin gerçekleştirildiği tesisi gezme fırsatı buldular. Süt, peynir, terayağ gibi ürünlerin üretim aşamalarını öğrenen öğrenciler bol bol soru sordular. Burada konuşan Erzincan Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün, şu anda uygulanmakta olan okul sütü projesinin önemine değindi. Sütün özellikle çocuklar ve gençlerin beslenmesindeki önemine değinen Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün, bu yıl Erzincan’da 14 bin 500 öğrenciye 800 bin paket okul sütü dağıttıkları söyledi. 3 bakanlık tarafından yürütülen Okul sütü projesinin ülke genelinde birçok fayda sağladığını belirten Gün, projenin ülkemizde birçok kesime fayda sağladığını söyledi.

Öğrencilere  hitap eden Erzincan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, Uluslararası Sütçülük Federasyonu’nun (IDF) 1956 yılında aldığı bir karar ile 21 mayıs tarihinin bütün üye ülkelerde “Dünya Süt Günü” olarak kutlandığını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Karadağ, “Özellikle çocukluk ve gençlik dönemlerinde süt içme alışkanlığının kazanılmasına özen gösterilmeli, çocuk ve gençler, bu besinleri her gün önerilen miktarlarda tüketmeleri için teşvik edilmelidir. Hepimizin de bildiği gibi ileri dönemlerde edindiğimiz alışkanlıkların temelinde çocukluk dönemindeki kazanımlarımız yer almaktadır. Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı da bu dönemlerde kazanılmaktadır. Büyüme ve gelişme çağında olan çocukların süt ürünlerini tüketerek büyümesi ileri yaşlarda görülen osteoporoz (kemik erimesi) ve diğer hastalıklardan korunmada da çok önemlidir. Ülkemizde süt tüketimi, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine kıyasla daha düşüktür. Ülkemizde kişi başına tüketilen içme sütü miktarı yıllık 24 litre civarındadır. Bu miktar birçok Avrupa ülkesinde 100 litrenin üzerindedir. Oysa her yaş grubunun günde 2 su bardağı süt veya süt ürünlerini tüketmesi gerekmektedir. Sütün insan beslenmesindeki önemini çok iyi bilen bakanlığımız ülke genelinde başlattığı 'Okul Sütü Akıl Küpü' projesi ile de süt içme alışkanlığının kazanılmasında önemli rol oynamaktadır.” dedi.

Etkinlik sonunda öğrencilere kek ve süt ürünleri ikram edildi.