29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Erzurum, Kars, Ardahan, Erzincan, Iğdır, Ağrı ve Tunceli'de düzenlenen törenlerle coşkuyla kutlandı.

Erzurum'da, 9. Kolordu Komutanlığı Bando Takımı ve Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı ortak gösteri düzenledi.

Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu'nun makamında tebrikleri kabul etmesiyle başlayan kutlamalar, Havuzbaşı Kent Meydanı'ndaki törenle devam etti.

Azizoğlu, askeri araç üzerinde halkı selamlayarak, bayramlarını kutladı.

Törende konuşan Azizoğlu, "Bugün bu meydanda, dünya tarihinin yeniden yazılmakta olduğu bir dönemde, hürriyeti, onuru, namusu ve şerefi için vatanın her köşesinde ayağa kalkan bu büyük ve şerefli milletin kendi kaderine yine kendisinin hakim olduğunu bütün cihana ilan edip bağımsızlığını tekrar kazandığı Cumhuriyet'imizin ilan edildiği günün 95. yıl dönümünü kutlamak için toplandık." dedi.

Bu topraklarda var olmanın, dosta güven ve düşmana korku salmanın ancak güçlü ve büyük milletlerin başaracağı bir iş olduğunu vurgulayan Azizoğlu, Türk milletinin bin yılı aşkın bir zamandır bedelini kat kat ödeyerek bu toprakları vatan yaptığını kaydetti.

- "Bedeli kanla ödenmiş bu topraklar ebediyen Türk vatanı olacaktır"

Azizoğlu, vatan toprağının başkasına yar olmayacağını belirterek, "Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da vatan ve bu aziz millet üzerinde oynanan ve oynanacak oyunlar, kalleşlikler bitmeyecektir. Bütün cihan bilsin ki biz bugüne kadar oynanan bu oyunları ve de en son 15 Temmuz ihanetini bozduğumuz gibi bundan sonra da yine bütün oyunları bozacağız. Bizler yaşadıkça bedeli canla, aşkla ve kanla ödenmiş bu topraklar ebediyen Türk vatanı olarak kalacaktır." diye konuştu.

Törene, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok, AK Parti Erzurum İl Başkanı Mehmet Emin Öz, 9. Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Veli Tarakçı, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Ahmet Hacıoğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Bekir Uzun, Emniyet Müdürü Mehmet Aslan, kent protokolü, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Kentteki kutlamalar kapsamında Atatürk Üniversitesi Spor Kulübü öğrencileri de Palandöken Dağı'na tırmanış gerçekleştirerek, buradaki Ejder Tepesi'nde Türk bayrağı ve Atatürk posteri açtı.

- Kars

Kars'ta Vali Rahmi Doğan'ın tebrikleri kabul etmesiyle başlayan program, Hükümet Konağı önünde düzenlenen törenle devam etti.

Vali Doğan, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Özgür Nuhut ve Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, askeri araçla halkı selamlayıp bayramlarını kutladı.

Doğan, burada yaptığı konuşmada, geçen 95 yılda ekonomik gelişmelerin yanında, demokratikleşme, insan hakları ve diğer reformlar sayesinde Türkiye'nin bugün örnek gösterilen, ilham alınan bir ülke haline geldiğini söyledi.

Şehit kanlarıyla sulanan bu toprakların dünyanın en pahalı toprakları olduğunun unutulmaması gerektiğini ifade eden Doğan, "Yaşanılan sıkıntılı günlerin ardından kanla, irfanla kurduğumuz Cumhuriyet'imizin kazanımları sayesinde bugün büyük bir millet ve devlet olmanın haklı gururunu hep birlikte yaşıyoruz. Birlik ve beraberliğimiz sürdükçe, ecdadımıza layık evlatlar olarak azimle çalıştıkça, dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri olacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın." dedi.

Doğan, beş yıl sonra Cumhuriyetin 100. kuruluş yıl dönümü kutlamanın haklı gururunu yaşayacaklarını belirterek, "Bir olduğumuzda, iri ve diri olduğumuzda neleri başarabileceğimizi tüm dünyaya göstererek mazlum ve mağdurların umudu olan aziz milletimiz, tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet ülküsü ile bin yıldır yaşadığı bu coğrafyada barış ve huzurun teminatı olmaya devam edecektir." ifadesini kullandı.

- Iğdır

Iğdır'da Belediye Meydanı'nda düzenlenen törene, Iğdır Valisi Enver Ünlü ve Garnizon Komutanı Piyade Albay Hakkı Bahadır Öztürk, kurum amirleri, öğrenciler ve askerler katıldı.

Vali Ünlü ve Garnizon Komutanı Öztürk, törene katılanların bayramını kutladı.

Törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajının okunmasının ardından öğrenciler tarafından şiirler okundu.

Konuşma yapan Iğdır Valisi Enver Ünlü, "Tarihi büyük zaferlerle dolu Türk milletinin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde başlattığı Milli Mücadele, milletimizin azim ve kararlılığıyla birleşerek tüm yurtta yankılanmış ve zaferle sonuçlanmıştır. Kurtuluş Savaşı'nın zaferle sonuçlanması ve ardından Cumhuriyet'in kurulması, tarihin ender kaydettiği büyük bir başarıdır. Bu eşsiz zafer üzerinde yükselen Cumhuriyet'imiz hiç kuşkusuz demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak ebediyen yaşayacaktır." dedi.

Program, uzman erbaş statüsüne geçen 54 güvenlik korucusunun yemin töreninin yapılması ve Iğdır Üniversitesi öğrencilerinin spor gösterileriyle devam etti.

Kutlamalar geçit töreni ile son buldu.

- Ardahan

Ardahan'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Vali Mehmet Emin Bilmez, tebrikleri kabul etti.

Daha sonra kutlamaların yapılacağı Milli Egemenlik Parkı'ndaki tören alanına geçildi.

Vali Bilmez, yaşanılan bütün badirelerin birlik ve beraberlikten ödün verilmeden aşıldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bugün geldiğimiz noktada her alanda daha gelişmiş, müreffeh bir Türkiye'ye ulaşacağımıza yürekten inanıyorum. Milletimizin her ferdi, özellikle çocuklarımız, gençlerimiz, Cumhuriyet'i ve milli egemenliğini yorulmadan her zaman koruyacak, sahip olduğu milli ve manevi değerlere bağlılığını devam ettirecektir."

Şiirlerin okunması ve halk oyunları ekiplerinin gösterisiyle devam eden tören, resmi geçit ile sona erdi.

Törene, Vali Bilmez'in yanı sıra 25. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Kemal Kırış, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, diğer yetkililer ve vatandaşlar katıldı.

- Erzincan

Erzincan'da Vali Ali Arslantaş'ın makamında tebrikleri kabul etmesi sonrası Ordu Caddesi'nde tören düzenlendi.

İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda, 3. Ordu Komutanlığına bağlı bando takımı çeşitli marşlar seslendirdi.

Arslantaş, programda yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin ilanının 95. yıl dönümünün milletçe büyük bir gurur ve coşkuyla kutlandığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Asırlardır al bayrağın gölgesinde yaşadığımız bu topraklar ilelebet bizim kalacaktır. Büyük mücadeleler sonunda kazanılmış Erzincan'ımızda yaşayan vatandaşlarımızın daha müreffeh bir hayat sürmeleri için el birliğiyle, gönül birliğiyle şehrimizin ve ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunuyoruz. Bundan bir asır önce Erzincanlılar nasıl kenetlenerek, bir olarak yurdumuzu düşman işgalinden temizlediyse bugün de geçmişten aldığımız güçle istiklalimizi muhafaza etmek, istikbalimizi temin etmek için azim ve kararlılıkla çalışıyoruz."

Öğrencilerin de şiirler okuduğu programda, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi halk oyunları ekibinin gösterisinin ardından, resmi geçit yapıldı.

Geçit töreninde askerler "Şehitler ölmez, vatan bölünmez", "Her şey vatan için", "Her Türk asker doğar" sözleri eşliğinde yürüdü. Vatandaşlar da alkışlarla askerlere sevgi gösterisinde bulundu.

Erzincan Belediyesi Mehteran Takımı'nın geçişiyle sona eren törene, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, 3. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ali Ekiyor, askeri personel, kurum müdürleri ile vatandaşlar katıldı.

- Tunceli

Tunceli'de, Tunceli Valisi ve Belediye Başkan Vekili Tuncay Sonel'in tebrikleri kabul etmesiyle başlayan programa, Atatürk Stadı'nda düzenlenen törenle devam edildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Vali Sonel ve Tunceli Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Vedat Çolak, törene katılanların bayramını kutladı.

Programda konuşan Vali Sonel, Cumhuriyet'in 95. yılını kutladı.

Bugün Türkiye'nin 81 vilayetinde ve dünyanın farklı yerlerinde Cumhuriyet'in 95. kuruluş yıl dönümünün büyük bir coşkuyla kutlandığını ifade eden Sonel, "Bu toprakları vatan yapan başta Cumhuriyet'imizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, onun silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi minnetle, şükranla anıyorum." dedi.

Türkiye'nin her köşesinde ve sınır ötesinde teröristlere karşı güvenlik güçlerinin canla başla mücadele verdiğini belirten Sonel, şunları söyledi:

"Bu Cumhuriyet Bayramı'nda biraz hüzünlüyüz. İki gün önce yine operasyonlar esnasında havanın ani soğuması, tipiye çevirmesi sonucu hipotermi geçiren iki vatan evladımızı hastaneye yetiştirilmesine rağmen, doktorlarımızın her türlü müdahalesine rağmen maalesef kaybettik. Onun hüznü ve burukluğu var içerimizde. Ama şunu herkes bilsin ki Tunceli'den sesleniyoruz; başta Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın İçişleri Bakanı'mızın, Sayın Milli Savunma Bakanı'mızın ve milletimizin azmi, gayreti, desteğiyle o dağlarda son bir terörist kalmayıncaya kadar teröristle mücadelemiz devam edecektir. Çünkü başta Tunceli'miz olmak üzere bu memleket huzuru hak ediyor. Bu çocuklarımız, bu vatandaşlarımız huzuru hak ediyor. Öyle kundaktaki bebeği babasız bırakanın yanına bırakmayız. O hainleri tek tek etkisiz hale getireceğiz."

Konuşmaların ardından program, şiirler okunması, karate ve tekvando öğrencilerinin gösterisi, günün anlamına ilişkin okullar arasında düzenlenen resim, şiir ve spor müsabakalarında dereceye girenlere ödüllerinin verilmesi ve geçit töreni ile sona erdi.

- Ağrı

Ağrı'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Vali Süleyman Elban'ın makamında tebrikleri kabulü ile başladı.

Kültür ve Kongre Merkezi'nde süren kutlama programında, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Programda konuşma yapan Vali Elban, 95 yıl önce Türkiye'nin kurtuluş mücadelesinin çok zor şartlarda yürüdüğünü hatırlattı.

1919 yılı şartları düşünüldüğünde Anadolu'nun her köşesinde ümitsizlik ve korkunun hakim olduğunu aktaran Elban, "Ama bu mücadeleyi yürüten ekip ve milletimizin ciddi bir bölümü ümidini hiç yitirmemişti. Bugün müreffeh ve dünyanın 17. büyük ekonomisine sahip bir ülkesi olduğumuzu düşündüğümüzde son dönemlerde yaşamış olduğumuz hiçbir sıkıntının 1919-1921'li yıllarda yürütülen mücadelede yaşanılan sıkıntılarla kıyaslayamayacak derecede hafif olduğunu düşünmemiz lazım. Asla ve asla yılgınlığa, bıkkınlığa düşmeden işimiz gücümüz neyse yaparak mücadeleye devam etmemiz gerekiyor." diye konuştu.

- "Allah kimseyi vatansız yapmasın"

Son dönemde bölgede yaşanan olaylar nedeniyle yaşanan göçlere de değinen Elban, şöyle konuştu:

"İlimizden de geçiş yapan insanlar var. Allah kimseyi vatansız yapmasın. Yıllarca okuruz, duyarız ama somut olarak son 5-6 yıldan beri görüyoruz vatan ne demek, ne kadar kıymetli bir şey. Vatanı olmayanın aslında hiçbir şeyi olmadığını görüyorsunuz. İnancınızı yaşayamıyor, onurunuzu koruyamıyor, aile bütünlüğünüzü sürdüremiyorsunuz. Yani yaşıyor musunuz? O bile tartışmalı. Demek ki 1919-1922'ye kadar bu mücadeleyi yürüten ecdadımız bu şuuru iliklerine kadar yaşamışlar ve bu mücadeleyi vermişler. Allah onlardan razı olsun."

Konuşmaların ardından program, şiirler okunması ve gösteriler ile çeşitli dallarda düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesiyle son buldu.

Programa, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Faruk Metin, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Cemil Lütfi Özkul, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Faruk Kaya, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, öğrenci ve vatandaşlar katıldı.