Erzincan'da Deprem Riskleri, Afetlerde AB Uyumu, Deprem, İnsan ve Değişmeyenler konulu panel düzenlendi. Erzincan Belediyesi çok amaçlı toplantı salonunda düzenlenen panele Erzincan Valisi Selman Yenigün, Vali Yardımcıları Mehmet Kurt, Abdullah Çiftçi, Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır, İl Emniyet Müdürü Mustafa Elaman, İl Sağlık Müdürü Dr. Mesut Turan, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Panel öncesi İl Sivil Savunma Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, UMKE, ERAYKUT ve Askeri Sivil Savunma ekiplerinin olası afetlerde yürüttükleri çalışmalar ile teknik malzemelerinin sergilendiği bir sergi açıldı. Sergiyi gezen Erzincan Valisi Selman Yenigün ve beraberindekiler sivil savunma ekipleri tarafından yürütülen çalışmalar ve olası afetlerde kullanılan teknik malzemeler konusunda bilgi aldı. Ardından Gazeteci Yazar Halil İbrahim Özdemir'in "1992 Erzincan Depremi Öncesi ve Sonrası Erzincan" adlı fotoğraf sergisini gezen Erzincan Valisi Selman Yenigün ve beraberindekiler fotoğrafları tek tek incelediler. Serginin ardından Vali Yenigün ve beraberindeki heyet panel programına katıldı. Program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ardından Eğitimci Yazar Muammer Yıldıztaşı tarafından 13 Mart 1992'de meydana gelen depremin ardından bir çocuğun yazdığı "Üşüyorum Baba" adlı şiiri katılımcıları duygulandırdı

         Düzenlenen panel öncesi bir konuşma yapan Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır, 1992 Erzincan depreminin 20. yıl dönümünde bir farkındalık oluşturmak amacıyla bu paneli düzenlediklerini söyleyerek, "Amacımız acıyı tazelemek değil. Sadece geçen süre içerisinde Erzincan'da nelerin değiştiğini, nelerin dikkate alınması gerektiğini ve herkes tarafından ele alınması gereken bir konuya dikkat çekmek amacıyla bu yıl depremin yıldönümünü sadece anma programları ile değil, bu panel ile zenginleştirmek istedik.
           Depremin üzerinden 20 yıl geçti. Erzincan bu anlamda kurum ve kuruluşlarıyla, depremden çıkarmış olduğu payla ve bu anlamda alınması gereken tedbirlerle ilgili olarak ülkemizde 1999 Marmara depremi ile birlikte geçen süreci en iyi şekilde değerlendirdi. 1999 Marmara depreminin ardından ülkemizde oluşan deprem bilincinden önce Erzincan bir farkındalık yakaladı. Ama bundan sonrada birçok bedel ödedik. Van depremiyle bir bedel daha ödedik. Gördük ki depremler değil bizim almamız gereken tedbirler ihmaller
 afetlerden daha büyük kayıplara sebep oldu. Bu yüzden birlik ve beraberlik içinde afetlere hazırlanmalıyız. Bu konuda eğitimcilere çok iş düşüyor. Gençlerimize deprem konusunda bilgi vermek ve onları bilinçlendirmek çok önemlidir" dedi.
          Erzincan Valisi Selman Yenigün, deprem dolayısıyla Türkiye'de büyük acıların yaşanmasına rağmen hala ders alınmadığını belirterek, "Toplumumuzun en büyük eksikliklerinden biri unutkanlıktır. Ne yazık ki çok çabuk unutuyoruz. Bu yüzden bu tür programlar unutmamamız için çok önemlidir. Ülkemiz deprem kuşağı içerisindedir. Bunu bile bile deprem kuşağı üzerinde yanlış arazilerde imar açmak yanlıştır ve unutkanlıktır. Bu riskleri bilerek ki bunları bilmediğimizi kimse iddia edemez hala ruhsatsız bina yapmak

umursamazlıktır. Bu tür programların bizleri bu umursamazlık ve unutkanlıklardan uyandırması gerektiğini temenni ediyorum. Alanında çok iyi yetişmiş uzmanlarımız olmasına rağmen biz hala gereklilikleri yerine getirmiyoruz. Erzincan büyük acılar yaşamış bir il. Allah bir daha bu acıları yaşatmasın. Çok büyük depremler görmüş ve birçok insanını kaybetmiş. Hayatta kalanlar ise büyük psikolojik sorunlar yaşamış. Böyle büyük acılar yaşanmasına rağmen hala ders alamıyoruz. Hala ruhsatsız yapılaşmalar var.
            Belediyelerimiz, denetleme kurumlarımız, teknik heyetlerimiz mutlaka bu konuda bir daha düşünüp önlemleri bir daha gözden geçirmesi lazım. Biz iyiyiz, planlıyız, derslerimizi aldık demek yeterli değil. Tam ders alındığını söyleyemeyiz. Eğer biz uzmanların bize tavsiye ettiklerini dinlemiyorsak o zaman boşa kürek çekiyoruz demektir. Cenabı Allah'tan bizlerin tekrar aklımızı başımıza devşirmesini diliyorum" diye konuştu.
          Vali Yenigün'ün konuşmasının ardından Eğitimci Hüseyin Aslan'ın yönettiği ve Gazeteci Yazar Hikmet Köksal, İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yakup Çelik, Uzman Dr. Feridun Çelikmen ve Uzman Dr. Hakan Yapıcı'nın konuşmacı olarak katıldığı panele geçildi. Panelde Gazeteci Yazar Hikmet Köksal gazeteci olarak görev yaptığı 1992 yılında gazeteci gözü ile başından geçenleri katılımcılara anlattı. Köksal "Doğa kanunu ile savaşılmaz. Doğa kanunu ile barış imzalanır. Bu kanunlar ile uyum içerisinde yaşanılır" dedi.
İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy deprem konusunda bilim adamları, yöneticiler ve halk denkleminin iyi bir şekilde koordineli olması gerektiğini vurgulayarak,Kuzeydoğu Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan Erzincan'ın jeolojik yapısı konusunda bilgi verdi ve 1992 yılında Erzincan'da meydana gelen depremin nasıl oluştuğu hakkında harita üzerinde katılımcıları bilgilendirdi. İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yakup Çelik ise konuşmasında Erzincan'da
        meydana gelen depremlerin neden şehre büyük kayıplar verdirdiği, Erzincan'ın jeolojik özellikleri, arazi kullanımı konusunda bilgiler verdi. Uzman Dr. Feridun Çelikmen ve Uzman Dr. Hakan Yapıcı katılımcılara deprem ve depremden korunma yolları hakkında neler yapılması gerektiğini anlattılar. Panel sonunda Erzincan Valisi Selman Yenigün ve Belediye Başkanı Yüksel Çakır konuşmacılara teşekkür ederek plaket takdim etti.