Özelleştirmenin faturası yavaş yavaş vatandaşa yansımaya başladı. AKP’nin övünerek sattığı elektrik dağıtım şirketlerini alan firmalar, verdikleri paranın kat be katını vatandaştan almak için yeni formüller üretmeye başladı. Bunun son örneği ‘hizmet bedeli’ ile ortaya çıktı.

Dağıtım şirketleri “hizmet bedeli” adı altında maliyetlerini tüketiciye yansıtıyor. Şirketlerin yükselen maliyetlerini tüketiciye yansıtma yollarından biri deelektrik faturası nda fatura kesim tarih aralığını uzatmak. Dağıtım şirketi normalde 30 gün olan sayaç okuma süresini 40 güne çıkardı. Bu da tüketicinin faturasını ekstra yükseltiyor.

Yüzde 60’a yakını kesinti

Tüketicinin ödediği elektrik faturası nın yüzde 60’a yakını ise kesintilerden oluşuyor. 84 liralık birelektrik faturası nda 26.10 liralık ödeme kalemi yer alıyor. TRT Payı, Enerji Fonu, Tüketim Vergisi, Katma Değer Vergisi, Hizmet Bedeli, Sayaç Okuma Bedeli, Sistem Bedeli, Dağıtım Bedeli gibi toplam 8 kalemde kesinti yapılıyor.

‘Tavan’ı aşmanın yolu

Petrol Platformu Derneği (PETFORM) Yönetim Kurulu Üyesi, Ali Arif Aktürk, hidroelektrik santrallerinde yaz aylarında suyun debisinin düşmesi nedeniyle elektrik üretim bedellerinin arttığını, bu artışı dağıtım şirketlerine yansıttıklarını ifade etti.
Aktürk, “Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) elektrik üreticilerine tavan fiyat belirliyor. Bu fiyatın üzerinde satış yapmaları yasal olarak mümkün değil. Üretici maliyetleri artınca dağıtım şirketine zammı yansıtıyor. Bu artışı da dağıtım şirketi farklı kalemlerle tüketiciden alıyor” diye konuştu.