Erzincan Büro Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Hülya Coşkun Akpunar'ın, "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Ve Dayanışma Günü" münasebetiyle yazılı bir mesaj yayımladı.

Erzincan Büro Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Hülya Coşkun Akpunar açıklamasında; “Dünya’nın dört bir yanında olduğu gibi, ülkemizde de yüz binlerce kadının hakları her gün ihlal edilmekte ve çok sayıda kadınımız aile içi fiziksel şiddete maruz kalmaktadır. Kadınlarımız dövülmekte, öldürülmekte ya da bazı durumlarda intihara zorlanmaktadır. 

Kadınlarımıza yönelik şiddet, insan haklarının ihlalidir. Şiddet; işkenceye, insanlık dışı muameleye kadar varan hareketlere dönüşebilmekte ve hatta ölümle sonlanabilmektedir. Birleşmiş Milletler Kadınlara Yönelik Şiddetin Önlenmesi Bildirgesinde, kadına yönelik şiddetin, toplumsal cinsiyete dayalı ve bir kadına sırf kadın olduğu için yöneltilen bir şiddet olduğu belirtilmektedir. Bu şiddet, erkekler ve kadınlar arasındaki eşit olmayan güç ilişkilerinin bir göstergesi, kadınları zorla bağımlı bir konuma sokmanın toplumsal mekanizmalarından biridir. Ülkemizde yılda en az 25 töre cinayetinin işlendiği belirtilmektedir. Fakat gerçek sayı bunun çok üzerindedir. Namus ve töre adına kadınlara yönelik kötü muamele, işkence, öldürme, intihara zorlama oranı her geçen gün artmaktadır. Türkiye’de her 100 kadından 25’i fiziksel şiddete uğramaktadır. Acil yardım hattını arayan her 100 kadından 57’si fiziksel şiddete, 47’si cinsel şiddete maruz kalmaktadır. Başkent Ankara’da, gecekondularda yaşayan kadınlar arasında yapılan bir araştırma, her 100 kadından 97’si kocalarının saldırısına uğradığını ortaya koymuştur. Başka bir araştırmaya göre, şiddet sonucu ölen 40 kadından 34’ü evde ölü bulunmuş, 10’u da ölmeden önce aile içi şiddete maruz kalmıştır. 

Talep ve Öneriler
Erzincan Büro Memur-Sen Kadınlar Komisyonu olarak, kadınlarımıza yönelik şiddetin son bulması için talep ve önerilerimizi tek tek sıralayacak olursak:

* İlk adım olarak, kadınlarımıza yönelik şiddetin son bulması için ortak bir bilinç geliştirilmelidir. 

* Kadına yönelik şiddete karşı ciddi ve kapsamlı bir eylem planı hızla hayata geçirilmelidir. 

* Kadınlarımıza yönelik şiddetle mücadele; uzun soluklu, sistemli ve tavizsiz olarak Türkiye gündeminde yer almalıdır. 

* Şiddet yaşadığını bildiren kadınlarımıza, şiddetsiz bir yaşam sağlamak için önlemler geliştirilmelidir. 

* Namus cinayetlerini engellemek için farklı düzeylerde strateji geliştirilmelidir.

* Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde yazılı ve görsel basına büyük görevler düşmektedir. Medya, kadına yönelik şiddet haberlerini kamuoyuna aktarırken, haber dilini doğru kullanmalıdır. 

* Kadın sığınma evleri ile ilgili sorunlar hızla aşılmalı ve şiddetle sık karşılaşan meslek gruplarına ve kamuya yönelik eğitim ve bilgilendirme çalışmalarına hız verilmelidir. 

Erzincan Büro Memur-Sen Kadınlar Komisyonu olarak, her türlü şiddete, özellikle de kadına şiddete “hayır” diyoruz. Şiddetsiz ve insanca bir hayat tek temennimizdir. Hepimiz insanız. Hepimizin mutlu, huzurlu, güvenli, acı çekmeden yaşamaya hakkı var.