‘Kent Afet Bilgi Sistemi: Erzincan Örneği’ konulu kış okulu açılış programı Erzincan Üniversitesi (E.Ü.) Sosyal tesisleri salonunda yapıldı. Arazide 1 hafta sürecek çalışmalara Erzincan Üniversitesi ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi öğrencileri katılacak.

 

 

Erzincan Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Acil Yardım ve Afet Yönetimi Programı tarafından yürütülen ortak çalışma ile Erzincan’da ‘Kent Afet Bilgi Sistemi Erzincan Örneği Kış Okulu’ çalışması yapılacak. 16 -21 Ocak tarihleri arasında öğrenciler, Fatih mahallesinde belirlenen alanlarda, afetlere karşı alınması gereken tedbirler noktasında binalarda incelemelerde bulunacaklar. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Acil Durum ve Afet Yönetimi Programı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Günhan Erdem nezaretinde çalışmalar yürütülecek.

            Kent Afet Bilgi Sistemi Erzincan Örneği Kış Okulu’ çalışmasının açılış kokteyli Erzincan Üniversitesi Sosyal Tesislerinde yapıldı. Programa; Vali Vekili Abdullah Çiftçi, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Seyfullah Kaban, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, öğretim üyesi ve öğretim görevlileri, projede yer alan öğrenciler ve davetliler katıldı.

Programda açılış konuşması yapan Erzincan Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Arzu Güncü, “Aktif fay hatları üzerinde bulunan ülkemizde, depremlerin neden olduğu afetler yıllardır can ve mal kayıpları ile sonuçlanmaktadır. 7.9 şiddetindeki 1939 yılında meydana gelen Erzincan depremi ülkemizin yaşamış olduğu en büyük deprem felaketi olmuştur. Yıllarca Türkiye genelinde önemli büyük depremler yaşanarak, can ve mal kaybı yaşanmıştır. Bu tablo, ülkemizde ki mevcut yapı stokunun önemli bir bölümünün depreme dayanıklı yapım ilkeleri gözetilmeden, üretilmiş olmaları nedeniyle deprem etkileri karşısında yeterli güvenliği sahip olmadıklarının bir göstergesidir. Bu sebeple, deprem gerçeği ve tehlikesini dikkate alarak ülke genelinde deprem öncesi zarara uğrayabilecek ve zararlara yol açabilecek kentsel unsurların belirlenmesi ve azaltılması yönünde çalışmaların yapılması gerekmektedir. Bu doğrultuda; Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitim faaliyetini sürdüren, ülkemizde ilk ve tek ön lisans programı olma özelliğini taşıyan Acil Durum ve Afet Yönetimi Programı olarak, şehrimizin de kaçınılmaz gerçeği olan deprem riskine karşı ilimiz Mahalli İdareler Birliği ortaklığında bir kış okulu düzenlemeye karar verdik. Bunun için Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Acil Durum ve Afet Yönetimi Bölümü ile birlikte ortak bir çalışma yapacağız. 1 hafta sürecek olan çalışmada, hem Erzincan, hem de Çanakkale’den gelen öğrenciler belirlenen alanlarda çalışmalar yapacaktır.” şeklinde açıklamada bulundu.

Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, “Afetler yeryüzünde olagelmiştir ve hayatta devam ettikçe bu afetlerle karşılaşacağız ve yüzleşeceğiz. Önemli olan afetlerin sonuçlarına karşı neler yapıyoruz. Önemli olan budur. Aynı afetleri yaşayan çeşitli toplumlarda aynı ölçekteki afetlerin sebep olduğu maddi hasarlar ve can kayıpları çok farklılıklar gözlenmektedir. Burada belirleyici olan afetten önce alınan tedbirlerin önemidir. Biz Üniversiteler, bilgi üretiriz, ürettiğimiz bu bilgiler eğer toplum hayatına yön veriyor, kolaylık sağlıyorsa önem arz ediyor. İşte bunlardan birinin gerçekleştirmek istiyoruz Erzincan’ımızda. Ülkemizde her yaklaşık her 10 yılda bir karşılaştığımız deprem felaketleri, hemen hemen her yıl karşılaştığımız sel felaketleri daha büyük maliyetlerle atlatılmakta. Daha büyük can kayıpları ile sonuçlanmaktadır. Bunları asgariye indirmek bizim alacağız tedbirler ile mümkündür. Problem gelmeden önce probleme dair önlemlerimizi almamız lazım. 2 üniversite birlikte çok güzel bir şeyi başaracaktır. Afet durumunda nasıl davranacağımızı, neler yapacağımızı bize daha bilimsel yöntemler ile açıklayacaklar. Ülkemiz için önemli bir başlangıç olacaktır. Bu işbirliği, bu çalışma, bu kış okulu, bundan sonraki yıllarda karşılaşacağımız felakette acılarımızı saracak bir tedbirin başlangıcı olacaktır” diye konuştu.   

            Programda ayrıca; Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günhan Erdem, ‘Afet Gerçeği ile Yaşamayı Nasıl Öğreneceğiz’ konusunda bilgiler verdi. Açılış programının ardından öğrenciler Fatih mahallesinde bir ada da arazi çalışmalarına başlayarak binalarda inceleme yapıp afet anında yapılması gereken hususlarla ilgili bir hafta süresince çalışacaklar.