Türk Büro-Sen Erzincan Şube Başkanı Emin Turan, 4/C kararnamesi ile ilgili olarak bir basın açıklaması yaptı.Turan açıklamasında; “4/C’li çalışanların umutla beklediği kararname, yine hayal kırıklığı yaratmıştır.

 

 

10 Ocak 2012 Salı Günü Resmi Gazete’de yayımlanan 2012 yılı 4/C Kararnamesi, geçici personelin bütün umutlarını suya düşürmüştür.” dedi. Açıklamasını sürdüren Turan; “ 4/B kadrosunda ki sözleşmeli personelin kadro geçirilmesinin ardından, kendilerine kadroya geçmek adına bir ışık doğduğunu zanneden 4/C’li çalışanlar, öncelikle kadroya geçirilmeyeceklerinin acı gerçeği ile sarsılmışlardır. TBMM’de çalışan geçici personel kadroya geçirilirken, diğer 4/C’li çalışanların günahları nedir? Ardından, hükümet tarafından verilen aile yardımı sözü, yayımlanan kararnameyle yalan olmuştur. Oysa, 4-C'li personelin aile yardımından faydalanması için gerekli Bakanlar Kurulu Kararının hazır olduğu Sayın Hayati Yazıcı tarafından, 19 Nisan 2011 tarihinde açıklanmıştı. Açıklamanın üzerinden aylar geçmesine rağmen; somut bir adım atılmamış; genel seçim bitince, hükümet 4/C’lilere verdiği sözü unutmuştur. 4-C'li personelin bu ödenekten mahrum bırakılması, eşitlik ve hakkaniyet ilkesiyle bağdaşmayan bir durum arz etmektedir. Ama ne yazık ki; bir sürü mağduriyetle uğraşmak zorunda kalan 4/C’li personele aile yardımı dahi çok görülmüştür. Kadro alamayan, aile yardımdan mahrum bırakılan 4/C’lerin; yeni kararnamede de durumlarını iyileştirici hiçbir adım atılmamıştır. Yılın 11 ayı çalışıp, bir ayı işten çıkartılarak maaşsız bir şekilde “başlarının çaresine” bakmaları istenen 4/C’liler, bu yılda yine bir ay çalıştırılmayacaklardır. 1 ay çalışmamak; evine ekmek götürememek, kirasını ödeyememek, ısınamamak, elektrik ve su faturasını ödeyememek demektir.” dedi.

4/C’lilerin fazla çalışma ücreti olmadan çalıştırıldıklarını ifade eden Turan; “4/C’li personele fazla çalışma ücretinin ödenmesini engelleyen Bakanlar Kurulu Kararında geçen bazı maddelerin iptali için dava açılmış ve Danıştay 12. Dairesi’nin vermiş olduğu kararla Bakanlar Kurulu Kararının 5. maddesinin 3. cümlesinde geçen “Bu çalışma karşılığında herhangi bir ek ücret ödenmez” hükmü iptal edilmişti. Fakat 4’C’li personel için elde edilmiş olan bu kazanıma ve Danıştay kararına rağmen, 4/C’li personelin yapmış oldukları fazla çalışmalarına ilişkin fazla çalışma cetvelleri tutulmamakta ve fazla çalışmaları karşılığında hak etmiş oldukları fazla çalışma ücretleri ödenmemektedir. 4/C’li çalışanlar, fazla çalışma ücretlerinin ödenmemesi durumunda bireysel olarak açtıkları davaları kazanmakta ve fazla çalışma ücretleri yargı kararıyla ödenmektedir. Böylelikle hem yargıya iş yükü getirilmekte; hem de kurumlar hakkında açılan davaların yargılama giderleriyle karşılaşmaktadır. Öte yandan, memurlar gibi 4/C’li personele de enflasyon farkı oranında yapılan %2.7 oranında ki artışla, bir kere daha sefalet ücretine mahkum edilmiştir. 4/C’li çalışanlar hem özlük hakları hem de ücret konusunda adaletsizliğe uğramakta, hükümet tarafından sürekli görmezden gelinmektedirler. Kamuda çalışanlar arasında en kısıtlı haklara sahip olan kesim ise hiç şüphesiz ki; 657 sayılı Kanunun 4-C maddesi uyarınca çalıştırılan geçici personeldir. Bu kapsamda çalıştırılan personelin yıllık izin, iş güvencesi, sosyal yardım gibi hakları bulunmazken; maaşları da son derece düşüktür. Kurumlarında ki aynı işi yapan emsalleri olan kadrolu personelden %50 daha az maaş almaktadırlar. Böylelikle devlet kurumlarında çalışma barışı bozulmakta, aynı iş yerinde çalışanlar arasında huzursuzluk doğmaktadır. 4/C’ kadrosunda çalışan binlerce personel, hükümete kırgındır. Kendilerine verilen sözlerin hiç biri tutulmayan ve seçimden seçime boş vaatlerde bulunmak için hatırlanan 4/C’li personel, kendilerini anlayacak, haklarını teslim edecek, hakkaniyet ölçüleri içerisinde bir davranış beklemektedir.” şeklinde konuştu.