Türk Kızılay’ının ikinci bölge toplantısı Erzincan’da yapıldı. Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar’ın katılımı ile gerçekleştirilen bölge toplantısında, Kızılay’ın olağanüstü kongre kararı aldığını ve kongrenin 23 Mart tarihinde yapılacağı bildirildi. Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, kongre süreci, Suriyeliler ve Ortadoğu’ya yapılan yardımlar, kök hücre ve kan toplama çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Türk Kızılayı Bölge Toplantısı Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı salonunda yapıldı. 10 ilden 33 şube başkanının katılımı ile gerçekleştirilen Kızılay Bölge Toplantısında, 23 Mart tarihinde yapılacak olan kongre süreci ve şubeler bünyesinde yürütülen çalışmalar değerlendirildi. Vali Süleyman Kahraman, Ticaret ve Sanayi Odası Başkmanı Muhittin Kalbur’da katıldığı toplantı öncesi Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Kızılay çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Kızılay Denetleme Kuruluna yapılan başvuru neticesinde 23 Mart 2015 tarihinde olağanüstü kongre kararı alındığını ifade eden Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar; “Yönetimi kurulu ve içerisinde bulunduğumuz durumlar dolayısıyla bir kongre kararı aldık. Denetleme kuruluna başvurdum. Denetleme kurulumuz olağan üstü kongre kararı aldı. Resmi olarak şunu söylüyoruz; bir yönetim kurulu içerisindeki tesanütün artırılması ve daha verimli hizmet anlayışının getirilebilmesi için bir olağan üstü kongreye karar aldı. Denetleme kurulunun almış oldu kararı yönetim kurulu tasdik etti. Gün ve tarihini belirledi. 23 Mart 2015 Pazartesi günü kongremizi yapacağız.” dedi.

1 MİLYAR LİRA MALZEME DESTEĞİ SAĞLANDI

Türk Kızılayının başta Suriye olmak üzere yurt dışına yaptığı yardım çalışmaları hakkında da bilgiler veren Ahmet Lütfi Akar, “Suriye sınırında biz varız. 12 sıfır noktasından devamlı Suriye içlerine hiçbir ayrım gözetmeksizin gıda maddesi yolluyoruz. 1 milyar lira tutarında malzeme yolladık. 1 milyar lira… Eski rakamla 1 katrilyon lira malzeme yolladık. Bu yollarken orada ki Arapları, Türkmenleri, Kürtleri, Ezidileri başka hiçbir kimseyi ayrım yapmadık. Müslümanları, Sünnileri, Alevileri, Şiaları hiç birini birbirinden ayırmaksızın… Süryanileri, Katolikleri, Ortodoksları asla birbirinden ayırmaksızın ihtiyaç kimin varsa, kimin insani yardıma ihtiyacı varsa, hepsine insani yardımı kendi ellerimizle sıfır noktasından teslim ettik. Ta Şam’a kadar, ta Halep’e kadar gönderdiğimiz yardım malzemeleri ulaştı. Eğer bugüne kadar Suriye’nin o kesimlerinde toplu ölümler olmadıysa ve insanlar açlıktan kırılmadıysa ve insani yardım malzemesi ulaştıysa bunda Türk Kızılay’ının çok büyük bir rolü vardır. Bunu herkes biliyor, bunu tarih kaydediyor. Bunu insanlık kaydediyor, bunu bizim halkımız, dünya kamuoyu herkes kaydediyor. Türk Kızılay’ının yapmış olduğu bu hareketi, bu yardımı herkes takdir ediyor. Sadece orada değil, teşkil edilen 250 bin kişinin barındığı 24 kampta da Türk Kızılayı faaliyet halindedir AFAD’la beraber. Irak’ta Kuzey Irak’ta İŞİD’in zulmünden kaçan insanlara kucak açan Türk Kızılay’ıdır. Ta Sincar dağında ilk işgalden başlamak üzere devam eden macerada Türk Kızılay’ı her yerde olmuştur. Kuzey Irak’ta barınamayıp Güney Irak’a göçmek zorunda kalan Bağdat, Kerbela, Necef üçgeninde konuşlanmak zorunda kalan insanlarımıza da, Türkmenlerimize de, Ezidileri de, Kürt kardeşlerimize de Türk Kızılay’ı olarak biz gittik, yardım götürdük.” şeklinde konuştu.

KIZILAY 5 MİLYON KİŞİYE ŞİFA GÖTÜRÜYOR

Türk Kızılayı tarafından yürütülen kök hücre ve kan bağışı çalışmaları hakkında da bilgiler veren Genel Başkan Akar, “Türk Kızılay’ı Sağlık Bakanlığı ile protokol yaparak Türkiye’nin kök hücre naklindeki yani kemik iliği naklindeki kök hücre bulma sorununu tarihe gömeceğiz. Ta Amerikalardan, İngilterelerden, dünya bankalarından, dünyadaki tesis edilmiş diğer kök hücre bankalarından araştırma yapmak yerine Kendi kök hücre bağışçılarımızın verdiği kök hücrelerle ilik naklini artık lösemili kardeşlerimiz, kanserli kardeşlerimizden istifade ederek bu tür nakilleri yapacaklar. Hiç ilan edilmeksizin kısa bir lansmanla şu güne kadar yaklaşık 6 ay içerisinde 40 bin kişi başvurdu kök hücre vericisi olmak için. Çok önemli bir şeydir, halkımızın kadir şinastlığını gösterir. Ayrıca; kan konusunda da Kızılay rekor üzerine rekor kırmaktadır. Kızılay 2005’de 305 bin ünite kan toplarken, 2014’de 1 milyon 864 bin ünite kan toplamıştır. Üç kişiye şifa oluyor verdiği bir ünite kan, 1 milyon 864 bin çarpı üç demek ki 5 milyon üzerindeki kişiye Türk Kızılayı şifa götürüyor, o hastaların duasını alıyor, iyileşen, sıhhat bulan o insanlar Kızılay’a dua ediyor, Kızılay vasıtasıyla kan bağışçısına dua ediyor, dualar içerisinde Kızılay ayağı taşa dokunmadan devam ediyor.” açıklamasında bulundu.

‘KIZILAY’DAN BÜYÜK ONUR VE GURUR DUYUYORUZ’

Türk Kızılayının gerek ülke içerisinde, gerekse yurt dışında takdire şayan çalışmalar yaptığına dikkat çeken Vali Süleyman Kahraman; “Ülkeler birçok kuruluşlarla gurur duyarlar. Tarihi ve birçok köklü kuruluşu vardır. Ama bu kuruluşların içerisinde hayırsever dil, din ırk ayrımı tanımadan zor durumda olan insanların 146 yıldır yardımına koşan Türk Kızılay’ından büyük bir onur ve gurur duyuyoruz. Kızılay, en basit söylemiyle insanların kara gün dostudur. İnsanlar söz konusu olduğunda sadece kendi vatandaşlarının değil, insanlık kendi sorumluluk alanındadır.” ifadelerine yer verdi.

Açıklamaların ardından Türk Kızılayı tarafından ikincisi gerçekleştirilen Bölge Toplantısına geçildi. Toplantıda, Kızılay şubeleri tarafından yürütülen çalışmalar değerlendirildi.