İngilizce konuşma esnasında kaygı, birçok kişinin yaşadığı ve çözümler aradığı önemli bir sorundur. İngilizce konuşma platformu Preply, 150’den fazla öğrenciyle yapmış olduğu araştırmayla yaşanan bu kaygının nedenini ve aşmak için neler yapılabileceğine dair çözümleri paylaştı. Araştırmaya göre öğrencilerin en çok kaygı yaşadığı kişiler yüzde 70’le, yabancılar olurken bunu karşı cins, bilgi otoriteleri, rol otoriteleri takip etti.

Araştırmada göze çarpan bazı hususlar;

●      Kız öğrenciler erkek öğrencilere oranla daha yüksek düzeyde İngilizce konuşma kaygısı taşıyor.

●      Öğrencilerin eğitim aldıkları okul türlerinin İngilizce konuşma kaygı düzeylerini etkilemediği belirlendi.

●      Yabancı dil ile ilgili destek alan öğrencilerin bu konuda destek almayan öğrencilere oranla İngilizce konuşma kaygı düzeylerinin daha düşük olduğu gözlendi.

●      Öğrencilerin yabancı dile yönelik tutumlarını etkileyen faktörlerin demografik özellikleri, eğitimcilerin tutumu, uygulanan yöntem ve teknikler olduğu anlaşıldı.

●      Yabancı dil eğitimcilerinin ders işleyişinde kullandığı yöntem ve teknikleri seçerken, öğrenci merkezli yaklaşımı tercih etmeliler. Öğrencilerin derse aktif katılımı sağlanmalı.

Ağız İçi Tarayıcı Nedir: Diş Hekimliğinde Çığır Açan Yenilikler Ağız İçi Tarayıcı Nedir: Diş Hekimliğinde Çığır Açan Yenilikler

İngilizce konuşma pratiği mutlaka yapılmalı

İngilizce konuşurken rahat olmanın en önemli kuralı, araştırma sonucunda pratik yapmak olarak ortaya çıktı. Birçok kişi, anadilinde kendini iyi bir şekilde ifade ederken, yeterince zorlanmadığı için yabancı dili pratik olarak kullanılmaktadır. Örneğin, bir yabancı dizi veya film izlerken altyazının Türkçe olması, İngilizce düşünme konusunda zorlanmama nedenidir. Bundan dolayı, uzmanların önerisi İngilizceyi günlük hayat içinde kullanma oluyor. Yoğun bir iş veya okul temposuna sahip bireylerde bilgisayar veya akıllı telefonlar kullanılarak yapılan düzenli pratiklerin İngilizce konuşma pratiğine ciddi katkı sağladığı gözlemlenmiştir.

İngilizce konuşmada rahat olmanın diğer sırları neler?

Dile olan yatkınlığı artırmanın birçok yöntemi bulunmaktadır. Son dönemlerde bireyler kendi günlük programlarına uygun olabilecek; Online İngilizce kursları ve çevrimiçi uygulamalarla ingilizce konuşma pratiklerini geliştirmeye yönelmişlerdir. Ancak bu şekildeki çalışmalar dışında, günlük yaşama İngilizceyi dahil etmek oldukça önemli bir avantaj sağlamaktadır. Araştırmaya göre bazı faydalı öneriler;

●      Çevrimiçi topluluklar: Üyelerin sadece İngilizce olarak iletişime geçtiği whatsapp grupları, telegram topluluklarına katılın. Bu sayede İngilizceyi gün içinde kullanırsınız.

●      Müzik: İngilizce şarkılar söylemek, dile olan yatkınlığı artırır ve konuşma becerisini artırır. Bundan ötürü, dinlediğiniz şarkıları söylemeye de çalışın.

●      Sesli okuma: İngilizce kitap okumak oldukça önemli bir uygulamadır. Ancak okumayı sesli olarak yaparsanız, konuşma becerisini artırırsınız. Daha önce telaffuz etmediğiniz sözcüklerin okunuşu konusunda kendinizi zorlamanız, yabancı dil konuşma kaygısını yenmeyi sağlar.

●      Anadili İngilizce olan kişilerle bir araya gelin: Okulda veya sosyal ortamlarda, anadili İngilizce olan kişilerle konuşmanız, turistlerle konuşmanız çok önemlidir.