İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce yapılan son yılların en büyük yatırımı Fuar İzmir açılış töreninde hem CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, hem de zaman zaman Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile tartışmalarıyla zaman zaman karşı karşıya gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun konuşmalarındaki ‘parsel parsel’ vurgusu dikkat çekti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasında, “Kocaoğlu, fuar alanı ile ilgili bana ‘parsel parsel satın aldım’ dedi. Bir de Ankara’yı düşünün, parsel parsel lafı size bir şey hatırlatıyor herhalde... Bakanlar Kurulu toplantısından sonra Hükümet Sözcüsü, belediye başkanı için ‘Ankara’yı parsel parsel sattı’ diyor. Birileri satıyor, tezgâhlaştırıyor birileri ise parsel parsel görkemleştiriyor. Aradaki fark budur” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu da konuşmasının bir bölümünde “İzmir demek, fuar demek! Fuar demek ekonomi demek; ticaret, turizm, istihdam demek! Kazanç, iş, aş, bereket demek! Yatırım demek, rekabet demek! Fuar demek buluşma demek, kaynaşma demek işbirliği, barış ve dostluk demek! İzmir’deki fuarcılık ve hizmet sektörü, çok kısa süre içinde 5 kat büyüyecek bir potansiyele sahip olmuştur. Fuar İzmir, A’dan Z’ye her şeyiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmıştır. 337 bin metrekarelik arazisi parsel parsel satın alınmıştır. İlk etapta harcanan para 400 milyon TL’dir. Monoray, kavşak, otel ve kongre merkeziyle birlikte maliyeti 1 milyar lirayı bulacaktır. Sadece Türkiye’de değil, dünyada böyle bir model yok” vurgusu yaptı.

VALİ TOPRAK'A PROTESTO

İzmir için bugün önemli bir tören düzenleniyor. İki yıl önce temeli atılan Fuar İzmir 400 milyon liralık bir yatırımla tamamlandı. Törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı. Ancak, Türkiye ekonomisi için önemli bir işlev görmesi beklenen Fuar İzmir'in açılış törenine Vali Mustafa Toprak'ın katılmaması protestoya neden oldu. Vali Toprak'ın başka bir programı bulunduğu yönündeki açıklamaya, törene katılanlar tepki gösterdi. Fuar alanı, inşaatı sırasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın incelemesi sonucunda mühürlenmişti.

Törene İzmir Valisi Mustafa Toprak'ın yerine Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Can katıldı. Vali Yardımcısı Can'ın konuşmasını yapmak üzere kürsüye yöneldiği sırada, dinleyiciler arasında protesto sesleri yükseldi. Vali Mustafa Toprak’ın açılışa katılmaması tepki topladı, alkışlı protestoya “yuh” sesleri karıştı. Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu ayağa kalkarak tepkileri dindirdi. Konukları elleriyle ‘Sakin’ işareti yaparak sakinleştirdi.

Kısa süren gerginlikten sonra Vali Yardımcısı Can konuşmasını yapmaya başladı. Vali Yardımcısı Can'dan sonra kürsüye gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kocaoğlu, Fuar İzmir yatırımının, fuarcılık yatırımı için bir dönüm noktası olduğuna işaret etti.

YÜKSEL: SEÇİM ÇALIŞMASINDADIR

Vali Toprak’ın İzmir için bu önemli günde olmayışına ise tepkiler geç kalmadı. CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel tepkisini, “Herhalde bir AKP’liyle ya da bakanla seçim çalışmasındadır diye düşünüyorum” sözleriyle dile getirdi.

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu ise sert konuştu, “Vali beyin açılışa gelmesi gerekiyordu. Ama İzmir’e ve İzmirlilere yaptıkları ve özellikle son yayınladığı genelge sonrası tepki geleceğini biliyordu sanırım. İzmirlilere bir özür borçlu. Bugüne kadar İzmir’e gelen tüm valiler bu kentin iklimini bozacak şeyler yapmadı. Ama kendisi geldiğinden bu yana iklimi değiştirmeye çalışan bir çaba içinde. Bir doku uyuşmazlığı olduğu kesin. İzmir’in huzuru için başka yerde olması daha uygun olur” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray , “Yorumlanacak kadar önemli görmüyorum” derken Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar ise, “Vali beyin nerede olduğunu bilmiyorum. Böyle uluslararası bir yatırımın yapıldığı ortamda bulunması daha doğru olurdu. Herhalde çok önemli, ertenelemeyecek bir programı vardı ki burada bulunamadı” diye konuştu.

Bu arada Fuar İzmir açılışına katılmadığı için protesto edilen İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın nerede olduğu öğrenildi. Vali Toprak’ın, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı’nın katılımı ile gerçekleştirilecek saat 11.00’deki, Umut Okulu (Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı Özel Eğitim Merkezi-Otizm Okulu) ziyaretinde bulunduğu valilik kaynaklarından öğrenildi.

VALİ TOPRAK BAKAN AVCI'YLA

Fuar İzmir açılışına katılmadığı için protesto edilen İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın nerede olduğu öğrenildi. Vali Toprak’ın, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı’nın katılımı ile gerçekleştirilecek saat 11.00’deki, Umut Okulu (Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı Özel Eğitim Merkezi-Otizm Okulu) ziyaretinde bulunduğu valilik kaynaklarından öğrenildi.

400 MİLYON TL’LİK YATIRIM YAPILDI

400 milyon liralık yatırım ile tamamlanan Fuar İzmir’in finansmanı İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından üstlendi. Fuar İzmir kompleksi için 34 bin ton demir kullanıldı. Bu rakam, Eyfel Kulesi için kullanılan demirin 5 katı seviyesinde. Yine 300 bin ton metreküp dökülen kompleksi 50 futbol sahası büyüklüğüne denk. 2 yıl önce temeli atılan kompleks için 200 milyon liralık bir yatırım daha öngörülüyor. Yatırım planının ikinci aşamasını ise, ek holler, otel ve kongre merkezi oluşturuyor. Söz konusu yatırımların da yapılması ile birlikte toplam yatırım tutarı 1 milyar dolara ulaşmış olacak.