Karaman'ın Ermenek ilçesinde meydana gelen maden kazasının toplumda bulmuş olduğu tepki azalmaya yüz tutmuşken; kazada hayatını kaybeden işçilerden Tezcan Gökçe'nin babasının cenaze töreninde giymiş olduğu kara lastik hem basında hem çeşitli sosyal paylaşım sitelerinde derin yankı buldu. Toplumun çeşitli kesimlerinden yükselen sitem dolu sözler çok yerinde kabul; ancak insan şunu söylemeden geçemiyor siz bu ülkede yaşayan herkesin Harley Davidson marka ayakkabı mı giydiğini sanıyorsunuz?

Yoksulluk bizim gerçeğimiz. Enflasyon, işsizlik oranlarından, yoksulluk sınırında yaşayan insanlarımızın sayısından sayfalarca bahsederek kimseyi buna inandırmaya çalışmak gibi bir niyetim yok. Etrafınıza biraz dikkatli bakmanız, bakmaktan ziyade görmeniz neyin ne olduğunu anlamanız için yeterde artar bile ama nerde. Hem bu kara lastik olayı bizde yeni değil. Yaklaşık bir otuz yıl öncesinin gazete arşivlerini tararsanız kara lastikle ilgili çıkmış yüzlerce habere rastlarsınız.

Bakın Milliyet gazetesi 1 Ocak 1987 tarihli sayısında 4.sayfadan nasıl bir haber veriyor. “Kara lastik devri manşetinin altında şu ifadelere yer verilmiş. Geçim sıkıntısı nedeniyle kara lastik yeniden moda oldu. Samsunda 1980'den önce 3 fabrika kara lastik üretiyordu şimdi bu sayı 6'ya çıktı.”

Şimdi Samsunda durum ne bu fabrikalar haberde yer verildiği gibi hala çift vardiyamı çalışıyorlar yoksa kapandılar mı bilemem. Merak edenler araştırsınlar çok da önemli mi bu bence değil. 30 yıl sonra hala kara lastik giyenler varsa demekki üreten fabrikalar yahut atölyelerde muhakkak vardır.

Peki tek sorun kara lastik mi tabiki değil. Devlete bağlı haber ajansı çarşaf çarşaf yazıyor Türkiye milli gelir bazında en çok uluslararası insani yardım yapan ülke. En cömert ülkeyiz diye demeçler de birbirini izliyor şimdi bu kara lastik olayı konuşulurken biri de çıkıp demiyor ki kardeşim sen kimin parasıyla kime yardım yapıyorsun. Eskilerden bir söz vardır, şimdilerde bilen var mıdır bilmem ama ben babanemden çok duymuşumdur. Allah rahmet eylesin kendisinin de kara lastik giyip tarlaya çalışmaya gittiği günler olmuştur. “Mescitin içi dururken dışı haramdır” derdi hep bilmem bu sözü de açıklamaya gerek var mı?

Recep amcaya valilikten iki çift ayakkabı gönderilmiş. Bir tanesi kara lastik. Seçim dönemi yaklaşıyor malum bu kez vatandaşa odun kömür ve makarnanın yanı sıra bir çiftte kara lastik dağıtılırsa hiç şaşırmam