Kars’ın Arpaçay ilçesinde öğrencilere organ bağışı ve KOAH, astım ve diyabet hastalıklarıyla ilgili bilgi verildi.
Arpaçay Kaymakamlığı’nca yürütülen ‘Açık Kapı’ projesi kapsamında Merkez Camii Eğitim Salonu’nda organ bağışıyla ilgili düzenlenen toplantıda, Toplum Sağlığı Merkezi’nde görevli aile hekimi Dr. Uğurcan Coşar ve hemşire Filiz İlgün tarafından Arpaçay Anadolu Lisesi öğrencilerine organ bağışı, KOAH, astım ve diyabet hastalıkları hakkında bilgi verildi.
Toplantıda, erken tanı, etkin tedavi yolları hakkında bilgiler verilirken, konuyla alakalı broşürler de katılımcılara dağıtıldı. Son yıllarda dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyük önem kazanan organ bağışı konusunda öğrencilere organ bağışının tanımı, kanundaki yeri, organ bağışının yapılacağı yerler, organ bağışı kartı, ülkemizin organ bağışındaki yeri, hangi durumda organ bağışının yapılıp yapılmayacağı gibi konularda açıklamalar yapıldı. Program sonunda öğrencilerin soruları Dr. Uğurcan Coşar tarafından cevaplandırıldı.
Bir kişinin organlarını bağışlayarak birçok insana yaşama şansı verebileceğini ifade eden Arpaçay Kaymakamı Faruk Erdem, ülkemizin organ bağışları konusunda dünya sıralamasında istenilen sıralamada olmadığını belirtti. Erdem, son yıllarda yapılan bilinçlendirme çalışmalarıyla Türkiye’nin epeyce mesafe kat ettiğini, vatandaşların konuya olan yaklaşım ve ön yargılarının verilen eğitimlerle değiştiğini, bağış sayısının her geçen gün giderek arttığını kaydetti.