Kocaeli'nin İzmit ilçesine bağlı Gökçeören köyünde, uluslararası yasalar ile korunan ve toplanması yasak olan yabani orkide çiçeğini kaçak olarak topladıkları belirlenen kişilere 155 bin TL ceza kesildi.

İzmit ilçesi Gökçeören köyünde toplanması uluslararası yasalarca yasaklanan yabani orkide çiçeğinin soğanını topladıkları belirlenen kişiler jandarma tarafından yakalandı. Kocaeli'ye il dışından geldikleri belirlenen kişiler, topladıkları 20 kiloya yakın orkide soğanını satamadan jandarma ekiplerine yakalandı.

İÇ İÇE YAŞADIKLARI ORKİDENİN DEĞERİNİ YENİ ÖĞRENDİLER

Özellikle dondurma ve salep yapımında kullanıldığı bilinen, kilosu 200 ile 300 TL arasında satışı gerçekleşen orkide soğanlarına el koyan jandarma ekipleri, durumu Kocaeli Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ekiplerine bildirdi. Köylerinde biyolojik hırsızlık yapıldıktan sonra yabani orkidenin değerini duyan köylüler ise bütün gün arazide bitki ile karşılaştıklarını ancak bu olay vasıtasıyla bitkiyi tanıdıklarını dile getirdi.

ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERLE KORUNUYOR

Doğanın ekolojik dengesini korumak adına uluslararası 'Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES)' ile koruma altına alınan toplanması ve satılması yasaklanan ve ülkemizde de koruma altında olan yabani orkide çiçeğini toplayan kişileri ise köylülerin dikkatiyle yakalandığı öğrenildi. Kalabalık bir şekilde araçlarla bölgeye gelen kişilerin önce çadır kurdukları, daha sonra ise köylülerden yiyecek, su ve ısınma konusunda kendilerine yardımcı olmalarını istedikleri öğrenildi. Gelen kişileri tanımayan ancak yardımcı olan köylüler ise gelen kişilerin köylerinde neden bulundukları konusunda cevap alamayınca jandarma ekiplerine haber verdi.

20 KİLO SOĞAN'A 155 BİN TL CEZA ÖDEYECEKLER

Gelen ihbar üzerine harekete geçen İzmit Jandarma Komutanlığı'na bağlı ekipleri, köye gelerek bu kişileri gözaltına alarak topladıkları yaklaşık 20 kiloya yakın orkide soğanına da el koydu. El koyulan soğanlar ise Kocaeli Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi. Kocaeli Orman ve Su İşleri Müdürlüğü yetkilileri de soğanları toplayan T.K., H.K., İ.H. ve M.B.'ye Çevre Kanunu kapsamında 'biyo çeşitliliğe zarar vermek suçundan başı 38 bin 750'şer TL olmak üzere toplam 155 bin TL idari yaptırım cezası kesti.

"DEĞERİNİ YENİ ÖĞRENDİK"

Konuyla ilgili açıklama yapan Gökçeören köyü muhtarı Mehmet Ali Kaya, daha önceden bitkiyi yerel olarak tanıdıkları ancak bu kadar değeri olduğunu bilmediklerini dile getirdi. Bitkinin doğal zenginlikleri bakımından kendileri için önemli olduğunu ve bundan sonra daha dikkatli bir şekilde orkideleri koruyacaklarını ifade eden Kaya, "Bu bizim bölgemizde yüzlerce çiçekten bir tanesi. Biz buna yerel ismiyle Kargaburun deriz. Bunu yıllardır tanırız ama böyle özellikleri olduğunu bilmiyorduk. 2 gün önce de birilerinin bunu doğada topladığını gördük. Sorduk bizden gizlediler. Bizde baktık bunu yok etmeye çalışıyorlar bunu görenler yetkililere haber verdiler. Jandarma da farkına vararak duruma müdahale etmişler. Bizde böylece çiçeğin değerli bir bitki olduğunu öğrenmiş olduk. Bundan sonra daha çok sahip çıkacağız çiçeğimize" dedi.

1 KİLOSU TOPLAYANI KURTARIYOR

Toplayanların arasında geçen ilginç bir diyaloğa da değinen Kaya, "Bunu toplayanlar, arazide hayvan otlatan bir arkadaşla arasında bir konuşma olmuş. Arkadaşa, 'Biz 1 kilo topladığımızda kendimizi kurtarıyoruz' demiş. Ama o kadar değerli olmasına rağmen onlar 15-20 kilo toplamışlar. Ama bizim için ekonomik değil doğan önemi çok daha önemli. Bu değeri daha iyi öğrenmiş olduk. İlimizde Büyükşehir lale ekiyor ama bu lale de bizim lalemiz ve bizim için daha değerli" diye konuştu. - KOCAELİ