ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanlığı, geleneksel zeytin ve zeytinyağı kültürünün Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO), "Somut Olmayan Kültürel Miras" listesinde yer alması için çalışma başlattı.

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye geleneksel zeytin yetiştiriciliği ve zeytinyağı üretiminin insanlığın ortak mirası olması için Akdeniz ülkeleri ile iş birliği yapıyor.

UNESCO'nun somut olmayan kültürel miras listelerine en çok unsur kaydettiren ilk 10 ülke arasında bulunan Türkiye, Akdeniz'in sembolü zeytin kültürüyle de ilgili bir dosya sunmaya hazırlanıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığının başlattığı çalışmayla geleneksel zeytin ve zeytinyağı kültürünün UNESCO'nun "Somut Olmayan Kültürel Miras" listesine çok uluslu kültür miras olarak kaydettirilmesi hedefleniyor.

UNESCO'ya sunulacak somut olmayan kültürel mirasa yönelik yeni dosya Türkiye ile İspanya'yı da bir araya getirdi. Zeytin ve zeytinyağı kültürünün UNESCO'ya taşınması sürecine ilişkin ilk görüşme iki ülke arasında gerçekleştirildi.

İspanya Eğitim, Kültür ve Spor Bakanlığı Tarihi Mirasın Korunması Genel Direktörü Elisa de Cabo de la Vega'nın ev sahipliğinde başkent Madrid'de yapılan toplantıda, somut olmayan kültürel mirasa yönelik iş birliği olanaklarının geliştirilmesi için bilgi paylaşımında bulunuldu.

Türkiye'nin, Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş başkanlığındaki heyetle temsil edildiği görüşmede, çok uluslu dosya hazırlıklarının Türkiye'nin moderatörlüğünde yürütülmesi kararlaştırıldı.

Görüşmede, Türkiye'nin somut olmayan kültürel miras alanındaki tecrübesi ve öncü rolünü dile getiren İbiş, dosyanın listeye ortak olarak sunulmasının birçok ideale de uygun olduğunu belirtti.