LEWES

Birleşik Krallık Parlamentosunu 5 Kasım 1605'te havaya uçurmayı planlayan ancak başarısız olan İngiliz asker Guy Fawkes'un yakalanışının kutlandığı, "Şenlik Ateşi" adlı festival, binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti.

Ülkenin en büyük havai fişek gösterisi olarak tanımlanan ve geleneksel olarak her yıl 5 Kasım'da adanın güneyindeki 17 bin nüfuslu Lewes kasabasında düzenlenen festivale bu yıl da her yaş grubundan binlerce kişi yoğun ilgi gösterdi.

Adanın çeşitli bölgelerinden Lewes'e gelenler, bu yıl 412'nci kez yapılan geçitte birbirinden ilginç maske ve kostümler giyen katılımcıların, işaret fişekleri ve havai fişeklerle sergiledikleri performanları izledi. Geçitte yer almak üzere civardaki bölgelerden Lewes'in merkezine gelen çizgili kazaklı, beyaz pantolonlu ve kırmızı bereli katılımcılar, ellerinde tuttukları meşalelerle gece boyunca tüm kasabayı dolaşıyor.

Popüler festival kapsamında ayrıca kötülüklerin kovulması amacıyla da birçok kukla yakılıyor. Bu yılki etkinlikte, ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore lideri lideri Kim Jong-un ile Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May'in dev kuklaları ateşe verildi.

Yüz binlerce havai fişek fırlatıldı

Yaklaşık yarım milyon kişinin ziyaret ettiği ve Guy Fawkes'un farklı boyutlardaki birçok kuklasının da yakıldığı festivalde, gece boyunca 6 dev ateş yakılırken ve yüz binlerce havai fişek fırlatıldı.

Organizatörlerin uyarı ve önlemlerine rağmen performansların ateş kullanılarak yapılması dolayısıyla etkinlikte her yıl yüzlerce kişi yaralanıyor.

En büyük vatan haini

Birleşik Krallık tarihinin en büyük vatan haini kabul edilen Guy Fawkes, dönemin monarşisine karşı gelmiş ve 5 Kasım 1605'te parlamentoyu barut fıçılarıyla havaya uçurma girişiminde bulunmuştu. Guy Fawkes'ın yakalanması ve saldırı planının başarısız olması, Birleşik Krallık genelinde her yıl 5 Kasım'da havai fişekler atılarak kutlanıyor.

Aynı tarihte Lewes'te geniş çaplı düzenlenen etkinlikte ise aleve verilmiş 17 haç, kasabanın sokaklarında dolaştırılıyor. Haçlar, koyu Katolik olarak tanınan Mary Tudor döneminde 1555-1557 yıllarında Lewes'te 17 Protestanın yakılarak öldürülmesiyle bağdaştırılıyor.

Muhabir: İnci Gündağ