ŞIRNAK (AA) - Ekrem Payan - Şırnak'ta eşini kaybeden 67 yaşındaki Meryem Erkan'ın çocuklarını büyütmek için yaptığı fedakarlık örnek teşkil ediyor.

Merkez Balveren beldesine bağlı Aydınlar Mahallesi'nde heyelan riski taşıyan bölgedeki iki odalı derme çatma evde oturan 11 çocuk annesi Meryem Erkan, 13 yıl önce eşinin ölümünün ardından yaşadığı geçim sıkıntısını aşmak için doğadan meyve ve bitki toplamaya başladı.

Haftanın altı günü tek başına dağ bayır demeden yaklaşık 20 kilometre yürüyerek topladığı, aralarında ardıç, bıttım, kenger ve uçkunların da yer aldığı ürünleri şehir merkezinde satan Erkan, bu şekilde çocuklarına hem annelik hem de babalık yaptı.

Çok zor şartlarda kazandığı az miktarda gelirle evini geçindiren Erkan, bu sayede 7 çocuğunu da evlendirdi.

"Çocuklarımı okutamadım "

Erkan, annesinin kendisini dünyaya getirirken yaşamını yitirdiğini, ardından babasının ikinci evlilik yaptığını söyledi.

Çocukluğunda üvey annesinden sürekli şiddet gördüğünü aktaran Erkan, yaşamının hep sıkıntılı geçtiğini dile getirdi.

Vefatından önce eşinin dağda topladığı odunların satışından elde ettiği gelirle kıt kanat geçindiklerini belirten Erkan, 13 yıl önce hastalanan eşini kaybettikten sonra geçim sıkıntısı yaşadıklarını anlattı.

Mesleği olmadığı için doğadan mevsimine göre bitki ve meyve toplamaya başladığını söyleyen Erkan, bunun için günde 20 kilometre yürümek zorunda kaldığını vurguladı.

Büyük zorluklar yaşadığını ancak çocukları için hepsine göğüs gerdiğini belirten Erkan, "Fakirlikten çocuklarımı okutamadım. Eşim ölmeden önce 3 çocuğumuzu evlendirmiştik, 7 çocuğumu da ben evlendirdim. Evlenmeyen tek kızımla yaşıyorum." dedi.

"Kışın evde uyumuyor"

Anne Erkan, evinin heyelan bölgesinde yer aldığını aktararak, "Bu iki odalı evde 30 yıldır yaşıyorum. İki kez heyelan oldu, evim zarar gördü. Kışın evde kalmaya korkuyorum. Kışın genellikle kızımla komşuların evinde uyuyoruz. Kışın çalışamadığım için dul maaşıyla zor şartlarda yaşıyoruz." diye konuştu.

Annesini yalnız bırakmamak için evlenmediğini belirten 30 yaşındaki Fatma Erkan da annesinin kendileri için büyük cefa çektiğini söyledi.

Çocuklarını büyütmek için annesinin dağ bayır demeden dolaştığını anlatan Erkan, "Annem kendini çocuklarına adadı. Topladığı bitkilerin satışından elde ettiği parayla bize baktı, 7 çocuğunu evlendirdi. Ancak evlenen çocukları onu yalnız bıraktılar. Onun yanında sadece ben kaldım. O nedenle evlenmedim." şeklinde konuştu.