Erzincan’ın Üzümlü ilçesinde Urartular döneminden kalan Altıntepe Kalesi’nde 2015 yılı 13. dönem kazı çalışmaları başladı. Kalenin 3 ayrı bölümünde 35 kişilik ekip tarafından yapılan kazılar yaklaşık 45 gün sürecek. Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Altıntepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu, yaptığı açıklamada, Altıntepe Kalesi'nin Urartu için önemli bir yer olduğunu söyledi.

3 BÖLGEDE KAZI ÇALIŞMALARI YAPILIYOR

Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu, kazı çalışmalarının 3 bölgede yapılacağını belirterek "Altıntepe'de 2015 yılı 13. dönem kazı çalışmaları 1 Ağustos itibari ile başlamıştır. Bu yıl talihsiz bir durum oldu. Çıkan yangında tepenin otları tamamen yandı. Yapılarda bir zarar olmadığını gördük. Kazıya temizlik çalışması ile başladık. Yangın olmasına rağmen otlar baya vardı onları temizledik ve daha sonrada kazı çalışmalarımıza geçen sene kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu sene 3 yerde kazı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Geçmiş senelerden devraldığımız yerler bunlar. Kalenin doğu tarafındaki dış surlarında bir çalışma yapıyoruz. Taş yapıda ve apadanın güneyindeki daha önceki kazılarda açılmayan yerlerde bir çalışma yapıyoruz. Burada hem mimari durumu görebilmek hem de daha erken dönemlere gidebilmektir. Bu sene hem Atatürk Üniversitesi olarak hem de Kars Kafkas Üniversitesi olarak bu kazılara katılan öğretim üyesi arkadaşlarımız ve öğrencilerle birlikte çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Kazı ekibimiz 35 kişi civarında. İnşallah başarılı bir yıl olacağını umut ediyoruz." dedi.

AMACIMIZ ALTINTEPE'Yİ TURİZME AÇABİLMEK

Açıklamasında Altıntepe Kalesi'nin öneminden bahseden Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu, "Burası bilindiği üzere bir Urartu Kalesi. Urartu'nun en kuzey batısında yer alan önemli bir merkez kaledir. Daha sonra Doğu Roma İmparatorluğu zamanında büyük bir yerleşim görmüş. Kilise yapılmış, daha sonra deprem görmüş ve küçük bir şapele dönüşmüş. Kalan insanlar orda hayatlarını, dini vecibelerini yerine getirdiklerini görüyoruz. Urartu için önemli bir kale ve birçok buluntuları tek olan bir yer. Geçen sene mezarlarda çalışmıştık. Gerçekten oldukça enteresan yapılarla içerisindeki döşemlerle karşılaşmıştık. Onları açtık, temizledik ve restore edilmeyi bekliyor. Gelecek yıllarda inşallah restore ettirmeyi düşünüyoruz." dedi.

Altıntepe Kalesi

Kaynaklara göre, Urartular döneminde inşa edilen Altıntepe Kalesi, Erzincan il merkezinin 14 kilometre kuzeydoğusunda yaklaşık 60 metre yüksekliğindeki tepede üzerinde bulunuyor. Doğu Roma İmparatorluğu'nun önemli bir merkezi konumunda olan tepenin doğu yüzündeki burun üzerinde üç nefli, zemini mozaik kaplı bir kilise mevcut. Sur duvarları, kabul salonu, açık hava tapınağı, mezarları ve gelişmiş kanalizasyon şebekesiyle Doğu Anadolu Bölgesi'nde örnek bir yapıya sahip olan Altıntepe'de 2003 yılından itibaren Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından kazı çalışması yürütülüyor.