Mardin’de, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremde hayatlarını kaybeden vatandaşlar için anma programı düzenlendi. Vali Tuncay Akkoyun, kentte 3 bin 16 bina ve 48 bin 560 bağımsız bölümde hasar tespiti gerçekleştirilirken 283 binanın yıkımı yapıldığını söyledi.

Mardin Valiliği tarafından 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlar için anma programı düzenlendi. Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’nde (AADYM) düzenlenen programda, hayatını kaybedenler anıldı. Programda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın deprem ile ilgili yaptığı açıklamalarının da olduğu video izlendi.

Vali ve Büyükşehir Başkan Vekili Tuncay Akkoyun, gazetecilere yaptığı açıklamada, iki büyük depremin 11 ili etkilediğini belirterek hayatını kaybeden vatandaşları rahmetle andığını söyledi.

Midyat’ta tekeri patlayan otomobil yol kenarına savruldu: 2 yaralı Midyat’ta tekeri patlayan otomobil yol kenarına savruldu: 2 yaralı

Asrın felaketinin üzerinden geçen bir yılın ardından kaybedilen acısı hala yüreklerde olduğunu belirten Vali Akkoyun, çok geniş bir alanda ve kısa aralıklarla meydana gelen depremden Mardin’inde etkilenmiş olduğunu, fakat herhangi bir can kaybı yaşanmadığını kaydetti.

"Bütün kurumlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımız, her yaştan vatandaşımızın canla başla mücadele ettiği zor günlerde devletimiz, ivedilikle depremzede vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak için tüm imkânlarını seferber etmiştir” diyen Vali Akkoyun, şöyle konuştu:

"İlk 15 gün içerisinde bölgeye 753 tır insani yardım ulaştırıldı. Bu zorlu süreçte, Mardin Valiliği ve Büyükşehir Belediyemiz koordinasyonunda, 6 bin 395 personel ve 221 araçla birlikte arama-kurtarma ve iyileştirme faaliyetlerini başlatarak, depremin etkilediği bölgelerde hızlı bir müdahalede bulunmuştur. Depremzedelere destek olmak adına, Mardin’de bulunan KYK yurtlarımız, 6 bin 678 vatandaşımıza ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca, ilimizde misafir ettiğimiz depremden etkilenen 3507 hane için toplamda 36 milyon 920 bin TL nakdi kaynak aktarılarak, ihtiyaçlarının karşılanması sağlanmıştır. Mardin’imize gelen 8 bin 850 depremzede ailemize, gıda giyim, konaklama ve ulaşım desteği sağlanmış. Ayrıca, 5 bin 564 adet gıda ve hijyen kolisi yardımında bulunulmuştur."

Mardin’de depremden etkilenen 62 vatandaşa konteyner tahsis edildiğini dile getiren Vali Akkoyun, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından 3 bin 16 bina ve 48 bin 560 bağımsız bölümde hasar tespiti çalışmaları gerçekleştirilmiş, acil yıkılması gereken 283 binada enkaz kaldırma çalışmaları büyük ölçüde tamamlanmıştır. Bu vesileyle, asrın felaketinden asrın dayanışmasına dönüşen zorlu günlerde, Valiliğimiz ve Büyükşehir Belediyemiz tarafından ortaya konan çabaları bir kez daha hatırlatıp, devlet olarak her şartta vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edecektir" ifadelerinde bulundu.

Anma programının ardından Mardin Şakir Nuhoğlu Camii’nde hayatını kaybedenler için Mevlid-i Şerif okutulup dua edildi. Programa; 70. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Yaşar Dener, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral İdris Tataroğlu, İl Emniyet Müdürü Cebrail Dündar ve kurum müdürleri katıldı.