Amerika Birleşik Devletlerinde Green kart ve başka yollar ile oturum almayı hak etmiş ve akabinde vatandaş olmayı başarabilmişseniz eğer; Asker, Polis olmak çok kolaydır. Hatta geldiğiniz ülkede suç işlemiş olmanız dahi özellikle asker olmanıza mani değildir. ABD’de Genel Polis Teşkilatı diyebileceğimiz bir yapılanma yoktur.
Amerika Birleşik Devletleri’nde "polis teşkilatları" bir büyük ŞİRKET şeklinde yapılanmıştır. Gerçekten de, toplam olarak 850,000 polis görevlisini aşan mevcuduyla, ülke çapında yaklaşık 18,000 den fazla ve birbirinden bağımsız polis teşkilatlarıyla ve yıllık 3 milyar dolardan fazla olan bütçeleriyle Amerikan polis endüstrisi dünyanın diğer ülkeleri içerisinde başka örneği olmayan bir yapıya sahiptir.
Buna ilaveten, yönetim yapısı itibarıyla da Amerikan polis teşkilatı yapısının, diğer ülke polis teşkilatına benzemediği bir gerçektir. Amerikan yönetim sisteminin en temel prensibi olan "3 kademeli hükümet sistemi ve güçlü yerel yönetimler" prensibi, polis teşkilatlarının yönetim yapısına da aynen yansımış durumdadır.
Bu doğrultuda, Amerikan polis teşkilatları 3 ana başlık altında toplanmaktadır.
1.Ülke çapında düzeyde görev yapanlar
2.Eyalet bazında görev yapanlar
3.Bölgesel/Yerel düzeyde görev yapanlar
Yerel düzeyde görev yapan polis teşkilatlarını da 2 ana başlık altında incelemek gerekir:
1.County (Amerikan yönetim yapılanmasında sınırları belli bir bölgeyi ifade eder) sınırları içinde görev yapan polis teşkilatları (County police)
2.Kent polis teşkilatları (city police)
3.Federal Düzeyde Görev Yapan Polis Teşkilatları
Federal düzeyde görev yapan polis teşkilatlarının tamamı, suç ve suçluları ülke sınırları içerisinde her yerde takip ederek ortaya çıkarmakla görevli ve sorumludurlar. Bir diğer deyişle, bu teşkilatların mıntıkası, ülke sınırları içerisindeki her yerdir.
Yaklaşık 60 kadar federal düzeyde polis teşkilatı mevcuttur. Bunların en büyük 8 tanesi ya Adalet veya Maliye Bakanlığı bünyesinde yer almaktadır. Bu teşkilatlar;
Adalet Bakanlığı bünyesinde; Uyuşturucu ile mücadele teşkilatı, Federal suçlarla mücadele teşkilatı, Göçmen bürosu ve sınır polisi, Adli Polistir. Maliye Bakanlığı bünyesinde; Alkol ve tütün ürünleri ile ateşli silahlarla işlenen suçları kovuşturan polis.
Her eyaletin, her şehrin, her kasabanın kendine özgü polis yapılanması ve kuralları vardır. Hiçbir görevlinin yetkisi kendi mekânı dışında işe yaramaz. Bu durumu abartarak şöyle diyebiliriz Newyork polis departmanı iki bölüm Brooklyn ve Manhattan, Brooklyn polisi Manhattan’da hiçbir yetkisi yok gibi dersek çokta yanlış dememiş oluruz.
Bu kadar genel bilgilendirmenin yeterli olduğunu düşünüyorum. Şimdi bu teşkilatlara Türk kökenli kişilerin nasıl girdiğini ve 50 eyalette ne kadar Türk kökenli Polis olduğunu ve bunların kaçta kaçının PDY hizmet ettiğini açıklayalım. ABD’de poliste, askerde şirkettir. Buralara şirketler yönetir. Black Water gibi,. Günümüzde Amerika Birleşik Devletlerinde 18760 civarında polis kuvveti olarak çalışan birim bulunmaktadır ve bu birimlerde toplam 940,275 den fazla personel görev yapmaktadır. Polis olmak isteyen gençlere dünyada ki benzer örneklerle seçim ve sınav yapılmakta (Yazılı, Beden Eğitimi, Yalan Makinası, Mülakat, Sağlık ve Psikolojik Test). 97 günlük ve 720 saatlik eğitimden sonra polis olarak atanmaktadırlar. Bununla birlikte Askeri Şirketlerde görev yapıp, özelikle Irak, Afganistan vb., yerlerde bulunan Asker kökenli kişiler istediklerinde 14 günlük bir genel eğitimden sonra bulundukları bölgede polis olarak görev yapma ayrıcalığına sahiptirler. Bu kadar bilgiden sonra PARALEL bunun neresinde onu sorgulayalım….
1983 yılından sonra ÖZAL ile devlette nüfus bulmaya başlayan paralel yapılanma öncelikli olarak Polis teşkilatına yöneldi. Özelikle dini bütün kişiler artık devlette yer almalı sloganı ile başlayan bu tahkim öncelikle polis memuru oldurma ile başladı. Yıldırım Akbulut’un İçişleri bakanlığı döneminde Polis Akademilerine yerleşilmeye başlanıldı. Şimdi hiç kimsenin hatırlamayacağı ANAP İçişleri bakanı AHMET SELÇUK (16 Eylül 1997- 21 Aralık 1987) döneminde Polis Okulları ve Polis Akademilerine tam bir yerleşme gerçekleştirildi. 1980 öncesi MHP içinde sözüm ona yer almış ÜLKÜCÜ sıfatı olan ama aslında 1978’lerden sonra tamamen GÜLENİST olan bu tayfa ANAP’ın iki dönem İçişleri Bakanlığını yapan MUSTAFA KALEMLİ döneminde POLİS TEŞKİLATI tamamen bu yapılanmanın emrine geçmiştir. Aslına İçişleri bakanlığına GÜLENİST bürokrat sızması ANAP’ın ilk İçişleri bakanı olan yaklaşık 1 (bir yıl) bakanlık yapan ALİ TANRIYAR döneminde başlar ve ABDULKADİR AKSU döneminde ayyuka çıkar. Hatta bu durum Beşi Bir Arada (Milli Güvenlik Konseyi)’dan dehşet fırça yediler. Üniversite mezunlarının altı ay eğitim alarak Komiser Yardımcı olarak atanmasını sağlayan yasadan sonra Polis Okulları ve Polis Akademileri tamamen GÜLENİST yapılanmaya büründü. Öyle ki; Askeri Okullara 1975’li yıllarda sonra sokmaya çalıştıkları ve Askeriyenin sağlam istihbaratı nedeniyle bu okullardan (Askeri Lise-Harbiye ve Muvazzaf) ve görevlerden atılan elamanlarını bu okullara önce öğrenci sonrada Öğretim Elamanı olarak yerleştirdiler. 1991 DYP-SHP Hükümetlerinde İSMET SEZGİN-BEYTULLAH MEHMET GAZİOĞLU-NAHİT MENTEŞE dönemlerinde GÜLENİSTLER İçişleri bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünü teslim almışlardı ama devletin haberi bile yoktu.
Bu dönemde gerçekleşen işleri şöyle özetleyelim: Ahmet Selçuk döneminde Emniyet teşkilatında yer almaya başlayan ve Mustafa Kalemli döneminde ise artık Polis Kolejlerine, Polis Okullarına ve Polis Akademisine giriş sınavlarını düzenleyen ve jüri oluşturma gücüne ulaşan GÜLENİST yapı, bu okullarda ki öğretim elemanlarının da %40 fazlası PDY aitti. Burada özellikle 1991’den sonra koalisyon hükümetleri bulunmaz fırsattı, bu fırsatları çok iyi değerlendirdiler. Ahmet Pek, Ramazan Akyürek vb., bu dönem yetiştirilip emniyet saflarına dahil edildi. 1995 yılından sonra işler çığırından çıktı. Refah Yol döneminde İçişleri Bakanı olan MERAL AKŞENER döneminde Polis Akademisi Tamamen PDY’nin üssü oldu. 1997 yılına kadar mezun olup Yurt Dışı göreve gönderilen ve daha üst Eğitim aldırılanlardan en tanınmışları sizin Emre USLU diye bildiğiniz Emrullah Uslu, Fatih İnalkaç, Yesari Vural vb., PDY en önemli elemanları olup ABD’nin önemli POLİS AKADEMİLERİNDE eğitim aldılar. John Jay Colege of Criminal Justice bunlardan en meşhurudur. Teksas-Houston Polis Okulu, Arizona-Phoenix Polis Akademisi vb., GÜLENİST Polis ekibinin Yurt Dışı eğitimi görenlerin tamamı bu eğitim programlarından geçirilerek Türkiye’ye dönmüşlerdir.
Devamı Gelecek...