1956 yılında Erzincan’ın Refahiye ilçesi Alaçayır köyünde doğan Süleyman Karaman, ilkokulu Erzincan’da, lise öğrenimini İstanbul Pertevniyal Lisesi’nde tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Makine Fakültesi’nden 1978 yılında mezun oldu. 1981 yılında aynı üniversitede yüksek lisansını “Üstün Başarı” ile  tamamlayarak Makine Yüksek Mühendisi unvanını aldı.

1979-81 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde motor, traktör ve ziraat makineleri konusunda prototip çalışmaları, iyileştirme faaliyetleri ve uygunluk testlerinin yapılmasında görev aldı. Vatani görevini 1983 yılında tamamlayan Karaman, 1984 yılına kadar doktora çalışmalarının yanı sıra aynı fakültede Araştırma Görevlisi olarak Teknik resim ve Makine Bilgisi dersleri verdi.

1984-1994 yılları arasında otomotiv yan sanayinde sırasıyla İşletme Müdürü, Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu. Bu dönemde otomotiv ana sanayi ile birlikte yeni konsept araçların geliştirilmesinde görev aldı. Bununla birlikte, otomotiv ana sanayinde kullanılan fren donanımları, kompresör, guvernör gibi ithal edilen otomotiv yedek parçalarının yerlileştirilmesi çalışmalarında bulundu. Karaman’ın bu başarısı, Otomotiv Sanayi Derneği Başkanı tarafından çalıştığı firma ile birlikte “Yerlileştirmede En İyi Firma Ödülü” ile taçlandırıldı. Ayrıca, söz konusu yedek parçalar Avrupa’da otomotiv sanayi fuarlarında sergilendi.

1994 yılında, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi İETT Genel Müdür Yardımcısı olarak atanan Karaman, İstanbul toplu ulaşımında kullanılan modern otobüslerin İstanbullulara kazandırılmasında görev aldı. Toplu ulaşımda ilk elektronik bilet sistemi olan AKBİL uygulamalarının başlatılması ve geliştirilmesine katkıda bulundu. Modern ve şeffaf otobüs duraklarının İstanbul’a kazandırılmasında aktif rol oynadı. Otobüslerde başlattığı reklam uygulamalarıyla işletmenin gelirlerinin artırılmasına katkı verdi. Hava kirliliğinin azaltılmasına yönelik olarak, mevcut otobüslerin doğalgaza dönüştürülmesi ve EURO 2 otobüslerinin İstanbul’a getirilmesinde aktif görev aldı. İlk defa engelliler için özel olarak tasarlanmış alçak tabanlı otobüslerin toplu ulaşıma kazandırılmasında ve sosyal bir proje olan kayıp ilanlarının yer aldığı otobüslerin sefere konulmasında önemli rol oynadı.

Aynı dönemde, Avrupa ve Amerika’da çeşitli konularda  çalışmalarda bulunan Karaman, Toplam Kalite Yönetimi, Sürekli Gelişim, Sinerjik Yönetim konulu seminerlere katkı verdi. Düzenlenmesinde aktif görev aldığı I. ve II. Uluslararası Ulaşım Sempozyumlarında toplu ulaşımla ilgili bildiriler sundu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kuruluşları olan İSFALT, İSBAK, İSTON, İSMER ve BELTUR’da da etkin görev alan Karaman, İstanbul’un ağaçlandırılması ve sinyalizasyon çalışmalarına katkı sağladı.

Süleyman Karaman, İETT’ de göreve devam ederken 31Aralık 2002 tarihinde TCDD İşletmesi Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlendi. Hükümetimizin 2003 yılından itibaren Demiryolu Sektörünü devlet politikası olarak kabul etmesiyle birlikte; Yüksek Hızlı Tren projeleri başta olmak üzere 100’ü aşkın önemli demiryolu projesinin başarıyla hayata geçirilmesinde önemli katkı sağlayan isim oldu.

Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya, Konya-Eskişehir, Ankara-İstanbul ve Konya-İstanbul yüksek hızlı tren hatlarının yapımında ve işletilmesinde,

Ankara- Sivas, Ankara-Bursa ve Ankara-İzmir YHT hatlarının inşasında,

Sivas-Erzincan Hızlı Tren projesinin başlanmasında,

Asrın projesi Marmaray’ın başarıyla işletilmesinde,

Özgün kent içi raylı sistem toplu taşıma projelerinin geliştirilmesi ve uygulanmasında,

İzmir’de Egeray (İZBAN) projesinin inşasının tamamlanması ve işletilmesinde,

Ankara’da Başkentray ve Gaziantep’te Gaziray projelerinin başlatılmasında,

Milli Tren ve Milli Sinyalizasyon projelerinde,

Demiryollarında yerli sanayinin gelişmesinde,

Türkiye’de ilk hızlı tren makas, travers ve ray bağlantı elamanları fabrikalarının kurulmasında,

Ülkemizde ilk Uluslararası Raylı Sistemler Fuarının düzenlenmesinde,

158 yıllık Demiryolu tarihinde ilk kez tren üstünde görev yapan personele ücretsiz yemek verilmesine yönelik sosyal projenin hayata geçirilmesinde,

Türkiye’de demiryolu eğitiminin geliştirilmesinde ve yaygınlaştırılmasında; lise ve yüksekokullarda Raylı Sistemler, üniversitelerde Demiryolu Mühendisliği bölümlerinin açılmasında,

Yurt dışında demiryolu alanında lisansüstü ve eğitim programları gerçekleştirerek;  dünyadaki gelişmeleri yerinde ve yakından takip eden genç bir demiryolcu kuşağın yetişmesinde,

150 yıldır el değmemiş demiryollarının yenilenmesinde,

Ve bütün bunlarla birlikte, Yönetim kurullarında görev yaptığı Türk Telekom, TTNET ve TÜRKSAT’ın gelişmesinde önemli roller oynadı.

Karaman döneminde TCDD; 2009 yılında “En Fazla Engelli Çalıştıran Kurum” kategorisinde ödüllendirildi.

2010 yılında ise TCDD’ye verilen “Yılın İnovasyon” ödülünü, Karaman, Sayın Cumhurbaşkanımızın elinden aldı.

Dünya Toplu Taşımacılar Birliği(UITP) 2014 yılında TCDD’yi İZBAN projesiyle dünyada  “En İyi İşbirliği” alanında ödüllendirdi. Ödül, Cenevre’de düzenlenen törende UITP Başkanı tarafından verildi.

Ayrıca Karaman, görevi süresince, değişik STK’lar tarafından “Yılın Bürokratı” ödüllerine layık görüldü.

Karaman, TCDD’nin tarihinde ilk defa Dünya Demiryolları Birliği yönetiminde ve icra kurulunda yer almasını sağladı. Kendisi de Dünya Demiryolları Birliği’nin Ortadoğu Bölge Başkanlığını yürüttü.

Ayrıca, çok sayıda sosyal projeyi başlatan ve pek çok sivil toplum kuruluşunda kurucu ve üye olarak görev yapan Süleyman Karaman, evli ve 3 çocuk babası olup İngilizce bilmektedir.