ANKARA (AA) - AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, AK Parti olarak 37 milletvekiliyle Akıncı Üssü davasını takip ettiklerini belirterek, "Vatana ihanet eden hainlerin tespit edilmesi için üzerimize düşeni yapacağız." dedi.

Sincan Ceza İnfaz Kurumları yerleşkesindeki duruşma salonunda görülen Akıncı Üssü davasını, AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök'ün yanı sıra bazı milletvekilleri de takip etti.

Duruşmaya verilen arada basın mensuplarına açıklama yapan Elitaş, darbe girişimi süreciyle alakalı çok önemli davalardan birinin bugün ilk duruşmasının yapıldığını belirtti.

Elitaş, "Canı yanan memleketine sevdalı insanlar davayı takip etmeye çalışıyor. AK Parti olarak 37 milletvekili arkadaşımızla bu davayı takip ediyoruz. Vatana ihanet eden hainlerin tespit edilmesi için AK Parti olarak üzerimize düşeni yapacağız." diye konuştu.

Bir gazetecinin, CHP sözcülerinin, idam cezası konusunda AK Parti'nin vatandaşa gerçekleri söylemediği iddiasında bulunduklarını hatırlatması üzerine Elitaş, şunları kaydetti:

"Bizim dürüstlüğümüzün ölçüsünü Levent Gök'e bırakmamız doğru değil. Sayın Gök sorumlu bir siyasetçi olarak davranması gerektiği gibi davranmalıdır. Şu anda TBMM'nin gündeminde idamla ilgili durum söz konusu değil. İdam anayasa değişikliği gerektiren bir konudur. 367 milletvekilinin onayıyla geçmesi gereken bir konu. Sayın Cumhurbaşkanı, 'Eğer 367 milletvekili idam konusunda anayasa değişikliği teklifini verir, Genel Kurulda da kabul edilirse ben onaylarım.' dedi. CHP'nin samimiyetle burada görüşünü açık ve net bir şekilde beyan etmesi gerekir. AK Parti ve MHP'nin toplam milletvekili sayısı 350'ye yakın ama bunun için CHP'nin desteği gerekir. Eğer CHP samimi bir destekte bulunuyorsa ona göre değerlendirmeler yapılır."

"En önemli davalardan biri"

CHP Grup Başkanvekili Gök ise FETÖ'nün darbe teşebbüsünün en önemli davalarından biri alan Akıncı Üssü'ndeki darbe faaliyetlerine ilişkin yargılamayı CHP olarak yakından takip edeceklerini belirterek, Meclisin bombalanırken kendisinin de aralarında bulunduğu pek çok milletvekilinin, bombaların gölgesinde sabaha kadar nöbet tuttuklarını söyledi.

15 Temmuz darbe teşebbüsünün en karanlık, en gizli alanlarından biri olan Akıncı Üssü'ndeki faaliyetlerle ilgili davada zarar görenler olarak CHP tüzel kişiliği ve şahısları adına müdahillik talebinde bulunacaklarını ifade eden Gök, "Davanın bir an önce sonuçlandırılmasını bekliyoruz. Savaşlarda dahi zarar görmemiş Meclisimizin kendi uçaklarımız, kendi pilotlarımız tarafından bombalanmasının vahametinin, ülkemize yaşattığı travmanın, Özel Harekatın, Emniyetin, Cumhurbaşkanlığının bombalanması hadiselerinin bir an önce ortaya çıkartılarak cezalandırılmalarını talep ediyoruz. Adalet en kısa sürede işleyecektir. Sorumlular hak ettikleri cezaya çarptırılacaktır." dedi.

CHP olarak büyük bir avukat grubuyla takip ederek davayı kamuoyunda diri tutmaya çalışacaklarına işaret eden Gök, Akıncı Üssü davasının 15 Temmuz darbe teşebbüsünün en önemli davalarından biri olduğunu vurguladı.

Gök, sanıklara tek tip kıyafet giydirilmesi önerisine ilişkin bir soruya, "Bu konuda dikkatli olunmalı. Daha önce de tek tip uygulaması yapılmıştı. Tek tip uygulaması yapılan sanıklar daha sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurdu ve tazminat kazandı. Dikkatli olmak gerekir, sorunları duygusal değil de hukuki düzlemde çözmek gerekir. Türkiye bir başka sorunla karşılaşabilir." yanıtını verdi.

Vatandaşların idam taleplerine ilişkin olarak da Gök, "İdam cezası konusunda iktidarın halka doğruyu söylemesi gerekir. İdam cezası Türkiye hukuk sisteminden 2004 yılında AK Parti döneminde kaldırılmıştı. İdam cezası getirilse bile geçmiş suçlara uygulanmaz. Türkiye'yi birçok hukuki ve uluslararası bağıntılardan koparacak bu düzenleme konusunda duygusal davranmamak gerekir, gerçekçi olmak lazım." ifadelerini kullandı.

Kahramankazanlı şehit ve gazi yakınları da davayı takip etti

Öte yandan, Kahramankazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk ve 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Kahramankazan'da şehit olanların yakınları ile gaziler de davayı takip etti.

Ertürk, vatan hainlerinin "altın nesil" diye yetiştirdiklerini iddia ettikleri insanların, nasıl bir "katil nesil" olduklarını 15 Temmuz'da gördüklerini belirterek, milletin silahlarıyla bu milletin kendisine hunharca ateş edenlerin hesabının demokratik hukuk düzeni içerisinde Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsız mahkemelerince sorulacağını ifade etti.

15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Kahramankazan'da gazi olan 70 yaşındaki Mustafa Zorova ise 15 Temmuz darbe girişimde yer alan sanıklara hak ettikleri cezanın verilmesini talep etti.

Muhabir: Sefa Şahin, Kadir Karakuş