AĞRI (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin, "Bu darbeyi tasarlayan, bu talimatları veren, asker içindeki teröristleri harekete geçiren bizatihi Pensilvanya'da oturan Feto'dur. Bunları bütün belgeleriyle, delilleriyle tespit ettik, Amerika'ya, Amerikan Adalet Bakanlığına gönderdik. Hiçbir tereddüdümüz yok ancak ne yazık ki Feto'nun iadesi konusunda Amerika hala ipe un seriyor." dedi.

Yıldırım, anayasa değişikliği halk oylaması sürecinde partisince Dörtyol Meydanı'nda düzenlenen mitingde halka hitap etti.

Regaip Kandili'nin dün idrak edildiğini anımsatan Yıldırım, mübarek üç ayların Ağrılılara, Türk milletine hayırlı olmasını diledi.

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Özel Kuvvetler Komutanlığında darbeci generali vurduktan sonra şehit edilen Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir'in annesi Fadimana Halisdemir'in de dün vefat ettiğini hatırlatan Yıldırım, "15 Temmuz kahramanımız, şehit Ömer Halisdemir'in muhterem annesi Fadimana, Hakk'ın rahmetine kavuştu. Allah rahmet eylesin, mekanını cennet eylesin. Halisdemir şehidimizin ve bütün şehitlerimizin mekanı cennet olsun. Böyle bir kahraman yetiştirdiği için Allah Fadimana'dan razı olsun." diye konuştu.

Yıldırım, 15 Temmuz akşamı bir grup teröristin, FETÖ mensuplarının, Türkiye'yi işgal etmek, bayrağı indirmek ve ezanları dindirmek için tankla, topla, tüfekle milletin üzerine ateş ettiğini ancak milletin darbecilere geçit vermediğini, darbecilere darbeyi indirdiğini vurguladı.

Darbecilerin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, hükümeti alaşağı edip ortadan kaldırmayı hedeflediklerine işaret eden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O gece Cumhurbaşkanımızın, bizim çağrımızla 80 milyon, kadını erkeğiyle, genci yaşlısıyla herkes meydanlardaydı. Tıpkı bugün gibi meydanları doldurdunuz. Onlara gereken dersi, cevabı verdiniz. Allah sizden razı olsun. 15 Temmuz akşamında onların oyununu bozdunuz. Biz bu teröristlerin boyunlarında asılı ipin ucunun nerede olduğunu iyi biliyoruz. Kimlerin bu teröristleri beslediğini, kimlerin bunlara kol kanat gerdiğini şimdi iyi biliyoruz. 15 Temmuz akşamı yapılan darbenin başında kim var? Türkiye'de Adil Öksüz denen bir adam, bir hain. Bu hain nereden emir alıyor? Pensilvanya'daki o Feto terörist başından emir alıyor. Darbecilerle aradaki irtibatı sağlıyor, gelip gidiyor. Bu Pensilvanya'daki, kendisi ortaya çıkmıyor. Ne yapıyor? Böyle kuklalar kullanıyor. Çık ortaya, erkeksen çık ortaya 'Ben yaptım' de. Bunların bu işi yaptığını adımız kadar biliyoruz.

Bu darbeyi tasarlayan, bu talimatları veren, asker içindeki teröristleri harekete geçiren bizatihi Pensilvanya'da oturan Feto'dur. Bunları bütün belgeleriyle, delilleriyle tespit ettik, Amerika'ya, Amerikan Adalet Bakanlığına gönderdik. Hiçbir tereddüdümüz yok ancak ne yazık ki Feto'nun iadesi konusunda Amerika hala ipe un seriyor. Bu da dikkatimizden kaçmıyor."

- " PKK ve FETÖ'nün ipleri aynı adamın elinde"

15 Temmuz akşamı maskelerin düştüğüne dikkati çeken Yıldırım, şöyle konuştu:

"Bu FETÖ denen örgüt, kendisini dindar maskesiyle gizliyordu, himmet topluyordu, yardım topluyordu ama bu yardımları iç ettiler, dışarı gönderdiler, Türkiye düşmanlarını beslediler ancak 15 Temmuz'da bir maske daha düştü. O da nedir? Bölücü terör örgütü PKK. Yıllardan beri bu PKK güya benim Kürt hemşehrilerimin hakkını savunuyordu. Sözde, Kürtlerin sorunlarıyla ilgileniyordu. Onların maskesi de 15 Temmuz'da düştü. 15 Temmuz akşamı neyi gördük? PKK ve FETÖ, ikisi de birbirinin aynı, ikisi de birbirinin kardeşi. Bunlar dayanışma içindeler, bunlar beraber hareket ettiler çünkü bunların ipleri aynı adamın elinde, ipleri aynı yerde. Bunlar bu topraklara hem dindarlara hem de Kürtlere ihanet eden örgütler."

- "Şimdi birlik zamanı"

Binali Yıldırım, terör örgütü PKK'nın, Kürtler diye bir derdi olmadığının altını çizerek, "Sizin hiçbir sorununuz onları ilgilendirmiyor ama bir sorun var. Sizin, bizim bu ülkede kardeşçe yaşamak isteyen herkesin bu terör örgütüyle sorunu var. Öyle değil mi? Şimdi zaman, birlik zamanıdır. Kürt de Türk de Arap da Zaza da bir olacağız, beraber olacağız, bu terör örgütlerini aramızdan çıkarıp atacağız. Birisi dindarları kullandı, birisi Kürtleri kullandı, gençleri dağa götürdü maalesef sonunda hüsran." değerlendirmesinde bulundu.

Bu sırada alandaki bir vatandaşın "Bunlar Türkiye'den ne istiyorlar Sayın Başbakanım?" sözleri üzerine Yıldırım, "Onlar ne istiyor biliyor musun? Türkiye'nin güçlenmesini, büyümesini, kardeşliğini istemiyor. Türkiye'nin terörle uğraşmaya devam etmesini istiyor. Onlar Recep Tayyip Erdoğan'ı istemiyor." karşılığını verdi.

(Sürecek)