TBMM(AA) - CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AA muhabirinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti TBMM Grup toplantısındaki konuşmasında iç tüzük değişikliğine ilişkin sözlerini değerlendirdi.

CHP olarak referandum sürecinde uyarılarına konu olan durumların bugün birer birer hayata geçtiğini dile getiren Özel, Erdoğan'ın genel başkan olarak partisine ve aynı zamanda Cumhurbaşkanı olarak Meclise talimat vermesi gibi çelişkili bir durumun ortaya çıktığını savundu.

MHP'nin böyle bir talimat karşısında sessiz kalıp kalmayacağını da merak ettiklerini dile getiren Özel, "Bu talimatı veren cumhurbaşkanıysa Meclisin işine ne hakla karışıyor? Bu talimatı veren bir partinin genel başkanı ise başka bir partiye ne hakla karışıyor?" şeklinde konuştu.

"Bu Meclisin daha iyi bir iç tüzüğe ihtiyacı var"

CHP'nin meclis iç tüzüğünün daha demokratik hale getirilmesinden yana olduğunu da vurgulayan Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu Meclisin daha iyi bir iç tüzüğe ihtiyacı var. Daha iyi bir iç tüzük için grup başkanvekilleri düzeyinde kurulacak bir komisyonun çalışması teklif edilse buna karşı çıkmayız. Ama yapılan iş; 'Anayasayı değiştirdik, uyum kanunu gibi iç tüzüğü de uyumlaştıracağız' olmamalı. Muhalefetin söz hakkını kısıtlamaya çalışan bir yaklaşımı dayatırlarsa böyle bir çalışmanın içinde olmayız."

Özel, dünyanın tüm parlamentolarında İçtüzük değişiklik taleplerinin muhalefetten geldiğini kaydederek, denetimi artırmanın, kamu yönetimini şeffaflaştırmanın, muhalefetin enstrümanlarını çoğaltmanın amaçlandığını belirtti.

"Kahraman'ın iftarına katılmayacağız"

Özel, CHP olarak Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın yarın eski ve yeni milletvekilleri için düzenleyeceği iftara katılmayacaklarını da söyledi.

İftar için üç bin kişiye davetiye gönderildiğini belirten Özel, şunları söyledi:

"Üç bin fakire, mülteciye, evinden uzak Ankara'da okuyan öğrenciye bizim paramızla iftar verebilir. Ama devletin parasıyla milletvekiline iftar kadar yadırgadığımız bir şey yok. Eğer öyle bir iftar varsa, iftarın masraflarını bütün milletvekilleri bölüşsün, o zaman böyle bir iftar verebilir. Milletvekili, devletin parasıyla kendisine iftar veremez. CHP'den hiç kimse katılmayacak."