ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "Türkiye, önemli bir kavşağa döndü. Artık daha büyük hedeflere yönelebiliriz. Bu kazanımlar 15 yıllık istikrar döneminin bir meyvesidir. 15 yıldır bütün şehirlerimizde insanımızın hayatını kolaylaştıracak, yaşam kalitesini artıracak çok önemli işler yaptık." diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Erzincan Üniversitesi 2017-2018 Akademik Yıl Açılışı"ndaki konuşmasında gençlerden daima güç aldıklarını belirterek bu güçle gençlere gereken desteği verdiklerini söyledi.

"Ülkesini seven, milletine hizmet etmek için gayret gösteren bütün gençlere hizmet etmek bizim, yönetim sorumluğu alan bizlerin boynunun borcudur. Çünkü sizler, ülkemizin geleceğisiniz ve bu ülkeyi biz sizlere devredeceğiz." ifadesini kullanan ve genç nüfusun ülken nüfusunun yüzde yüzünü oluşturmadığına işaret eden Yıldırım, "Ama yakın bir gelecekte sizler ülkenin yüzde yüz nüfusunu oluşturacaksınız. Aynı zamanda da ülkenin sorumluluğunu almış olacaksınız. O bakımdan sizleri geleceğe hazırlamak, 2023 hedefine, Cumhuriyetimizin 100'üncü kuruluş yıl dönümüne, muasır medeniyetler seviyesine hazırlamak, 2053 - 2071 vizyonu kazandırmak için var gücümüzle çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

- "Sanayi-kamu-üniversite iş birliğinin çok güzel örneklerini görüyoruz"

Üniversitelerin akademik, bilimsel ve sanat çalışmalarıyla hem bulunduğu şehre, hem ülkesine hem de evrensel kültüre değer katan kurumlar olduğunu belirten Yıldırım, 2006 yılında açılan Erzincan Üniversitesinin geçen 11 yıl içinde büyüdüğünü söyledi. İçinde bulunulan alanın taş ve toprak olduğunu anımsatan Yıldırım, "Buraya kampüsü yapalım mı, yapmayalım mı" diye konuşurken, "Burası uzak. Şehrin merkezinde... Erzincan küçük bir yer, üniversitesi de o kadar olsun" diyenlerin olduğunu aktardı.

Bu işin ufuk ve vizyon işi olduğunu vurgulayan Yıldırım şöyle devam etti:

"Eğer o şekilde karar verseydik bugün doğuda bir dünya üniversitesine sahip olamayacaktık. Bugün burada 24 bin gencimiz eğitim görüyor. 6 fakülteyle çıktığı yolda 10 fakülteye yükseldi. 11 meslek yüksekokulunu bünyesinde barındırıyor. Üniversitemiz, bünyesindeki çeşitli araştırma merkezlerinde, rehberlik, psikolojik danışmanlıktan, kadın çalışmalarına kadar birçok konuda araştırma gerçekleştiriyor. Üniversitemizde, sanayi-kamu-üniversite işbirliğinin çok güzel örneklerini görüyoruz. Erzincan'ın coğrafi özelliğinden dolayı, endemik bitki zenginliği, yani bölgeye özgü çeşitlilik çok fazla. Yeni kurulan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uygulama Araştırma Merkezinde bu potansiyel, insan sağlığına, bilhassa dermansız dertlerin tedavisine yönelik çalışmalar için değerlendirilecek."

Üniversitenin bir kültür ve kongre merkezinin olmadığını hatırlatan Yıldırım, "Hocamızla değerlendirdik, müzakere ettik. O zaman dedik ki 'Bir kongre merkezi yapalım ama bunu oldukça kapsamlı, heybetli yapalım. Sadece üniversitemizin değil, Erzincan'ın da kullanacağı, ulusal, uluslarası toplantıların yapılacağı bir mekan olsun.' 13 bin metrekarelik toplam alanı olan işte bu kongre ve kültür merkezi ortaya çıktı." şeklinde konuştu.

- "Yabancı ülkelerden gelen öğrenci sayısı artırılmalı"

Erzincanlıların gönlünde taht kuran Prof Dr. Erdoğan Büyükkasap'ın adını bu üniversitede, kongre ve kültür merkezinde yaşatmak istediklerini ve adını bu merkeze verdiklerini aktaran Yıldırım, Büyükkasap'ın eşinin de bu açılışta kendileriyle beraber olduğunu dile getirdi.

Erzincan Üniversitesinin daha da gelişeceğini ve büyümeye devam edeceğini belirten Yıldırım, sadece yurt içinde değil yurt dışında da marka üniversite olma özelliğini artırarak sürdüreceğini söyledi.

Erzincan Üniversitesine, yabancı ülkelerden gelen misafir öğrenci sayısının 100 civarında olduğunu ama bunun yetersiz olduğunu ve mutlaka artırılması gerektiğini ifade eden Yıldırım, üniversitenin çok daha fazla tanıtılmaya ihtiyacı olduğunun altını çizdi. Yıldırım, bunun için her fırsatın kullanılarak üniversitenin civar ülkelerde, Kafkaslar'da, Orta Asyada, Orta Doğu'da ve kuzey bölgelerde tanıtılması için çok daha etkin bir program yapılması gerektiğini ifade etti.

- "Bu kazanımlar 15 yıllık istikrar döneminin bir meyvesidir"

"Türkiye önemli bir kavşağa döndü" diyen Yıldırım şunları kaydetti:

"Artık daha büyük hedeflere yönelebiliriz. Bu kazanımlar 15 yıllık istikrar döneminin bir meyvesidir. 15 yıldır bütün şehirlerimizde insanımızın hayatını kolaylaştıracak, yaşam kalitesini artıracak çok önemli işler yaptık. Erzincan da büyüyen, gelişen şehirlerimizden birisi oldu. 15 yılda Erzincan'ın çehresi değişti. Yollar, hastaneler, okullar, tarımsal faaliyetlerdeki destekler ve sosyal destekler, yeni yurtlar... Bugün ilimizde 14 tane yurt var. Yurt ihtiyacı olmayan ender üniversitelerden bir tanesi. Öğrenci için en önemli konuların başında barınma gelir. İşte bu imkan da Erzincan Üniversitesinde mevcuttur. Bu 14 yurdun 12'si son 10 yıl içerisinde açıldı. 2002'de Erzincan genelinde sadece 14 kilometre bölünmüş yol vardı. Bugün ne kadar, 346 kilometre... 14 kilometreden 346 kilometreye. Havayoluyla Erzincan'a erişmek mümkün değildi. Ara ara yapılan seferlerle bir yılda sadece 8 bin ziyaretçi gelebiliyordu. Bugün, 2016 itibarıyla 306 bin ziyaretçi geldi havayoluyla. Çok güzel bir terminalimiz var, kendine özgü mimarisiyle dikkat çekiyor. Erzincan doğal gazla, kayak merkeziyle, bilişimle, TOKİ'yle, konutlarla buluştu. Erzincan'a birçok hizmeti kazandırdık."

(Sürecek)