MALATYA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Suriye'de Beşşar Esed rejiminin İdlib'in Han Şeyhun beldesine düzenlediği ve 100'den fazla sivilin ölümüne neden olan kimyasal silah saldırısına ilişkin, "Bu normal savaş hukuku çerçevesinde cereyan eden bir olay değil. Tamamen çocuklara, gençlere, yaşlılara, kadınlara herhangi bir ayrım yapmadan bütün oradaki insanlara karşı işlenmiş bir suç. Bunu mazur görmek ve göstermek hiçbir akıl sahibine ve devlete de yakışmaz." dedi.

Malatya Hal esnafıyla kahvaltıda bir araya gelen Tüfenkci, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'deki birçok hali dolaşarak esnafla buluştuklarını söyledi.

Hal esnafının sorunlarını gayet iyi bildiklerini ve çözme noktasında da çalışmalar yaptıklarını anlatan Tüfenkci, "Özellikle sebze ve meyve fiyatlarının istikrara kavuşturulması noktasında çalışmalarımızda epeyce mesafe aldık. Her zaman günah keçisi olarak gösterilen hal komisyoncularının esasında bu kadar fiyatların yükselmesinde rol oynamadığını söylemek gerekiyor ama üreticiyle, tüketici arasında sebze ve meyve fiyatlarında derin bir makas olduğunu görmek lazım." diye konuştu.

Türkiye'nin 16 Nisan'da önemli bir tercih yapacağını belirten Tüfenkci, "Bu referandum esasında Türkiye'nin geleceğinin oylandığı bir referandum. Milletin iradesi mi hakim olacak yoksa vesayet odakları, başka güçler mi hakim olacak? Türkiye'nin kaderinin yeniden yazılacağı bir seçimi, referandum oylamasını 16 Nisan'da gerçekleştireceğiz. İnşallah sizlerin kararıyla ve milletimizin onayıyla da 16 Nisan'da yeni bir Türkiye oluşturma odanı anayasa değişikliğine 'evet' diyeceğiz." değerlendirmesini yaptı.

- Esed rejiminin kimyasal silah kullanması

Tüfenkci, Türkiye'nin Suriye, Irak olmasını istemediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Her türlü terör saldırısı altına terörle mücadele eden bir Türkiye'nin bölgede güçlü yönetimlere sahip olması lazım ve bu coğrafyada lider bir Türkiye olması lazım. Suriye'de yaşanılanları gördünüz. Orada sarin gazı kullanılarak bir insanlık suçu, savaş suçu işlendi. Bu insanlık, savaş suçunu nefretle kınıyoruz. Elbetteki yapanlar hesabını vermeli. Uluslararası Adalet Divanı bu noktada gücünü göstermeli, harekete geçmeli ve yapanlardan hesap sormalı. Çünkü bu normal savaş hukuku çerçevesinde cereyan eden bir olay değil. Tamamen çocuklara, gençlere, yaşlılara, kadınlara herhangi bir ayrım yapmadan bütün oradaki insanlara karşı işlenmiş bir suç. Dolayısıyla bunu mazur görmek ve mazur göstermek hiçbir akıl sahibine ve devlete de yakışmaz. Biz işte bunun için birbirimizle uğraşmamak, Türkiye'nin enerjisini 'sen, ben, öteki' diyerek kamplaştırarak boşa harcanmaması için yeni bir sisteme geçmek istiyoruz."

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık da 16 Nisan'ın önemine dikkati çekti.

Ana muhalefetin söylemlerine tepki gösteren Çalık, halkın iftiracı ve yalancılara fırsat vermemesi gerektiğini söyledi.

Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti Malatya milletvekilleri Mustafa Şahin ve Nurettin Yaşar, AK Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı ve hal esnafı katıldı.