ERZİNCAN (AA) - Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, anayasa değişikliği halk oylamasına ilişkin, "Yani aslında biz 'evet' vermekle Cumhuriyet Halk Partisi'ne de iyilik yapmış olacağız. Oradaki değişiminde ne yapacağız, önünü açmış olacağız." dedi.

Bakan Işık, AK Parti Erzincan İl Başkanlığı tarafından Kavakyolu Beldesinde düzenlenen "Vefa Buluşması" programında yaptığı konuşmada. 16 Nisan'da gerçekleştirilecek referandumda önemli bir tercih yapılacağını belirtti.

Yeni sistemle Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde artık güvenoyu, gensoru, bütçe kabulu tartışmalarının yaşanmayacağını anlatan Işık, "Halk seçsin, yetkiyi versin, beş yıl sonra da hükümetin karnesini tutsun. Başarılıysa 'devam' desin, başarısızsa 'kırmızı kartı' göstersin, başka hükümet seçsin. Bu, Türkiye için artık istikrarın kalıcı olarak teminat altına alınması anlamına gelir." diye konuştu.

Bakan Işık, Türkiye ve Güney Kore de 1960'ta ihtilal olduğunu, o dönemde ayakta kalmak için çabalayan Güney Kore'de kişi başına düşen milli gelirin 80, Türkiye'de ise 560 dolar olduğunu anımsatarak, şunları söyledi:

"Bakın 2002 yılını söylüyorum. Bu 42 senenin 30'unu Türkiye kaybettiği, Güney Kore de çok iyi değerlendirdiği için 80 dolardan, 17 bin dolara çıktı. İki yüz katının üzerine çıktı. Türkiye ne yaptı? 560 dolardan 3 bin 300 dolara çıkabildi. Yani beş buçuk kat kadar. Peki Türkiye 1960’dan 2002’ye kadar istikrarını sürdürseydi, Güney Kore gibi bırakın 200, bırakın 250 kat artsaydı, 25 bin dolara gelseydi, bu gün bize kafa tutanlar, ikide bir 'ambargo koyacağız' falan diye tehdit edenler buna cesaret edebilir miydi? Bu gün Türkiye, Güney Kore, Almanya ve Avrupa ile rekabet edebilen bir ülke konumuna gelmez miydi? Peki yarın tekrar bunların yaşanmayacağının garantisini veren var mı içimizde."

Türkiye'nin artık bu istikrarsızlığı kalıcı olarak ortadan kaldırması gerektiğini vurgulayan Işık, "İktidar olmak için 50 gerekiyor. Bu sistemde yeni sistemde hiçbir parti öyle 'yüzde 10 alacağım, yüzde 15 alacağım koalisyona gireceğim' gibi bir hesap yapamayacak. Birinci turda bir parti yüzde 50'yi yakalarsa hükümeti kuruyor. Yakalayamazsa ikinci turda en çok oyu alan iki parti tekrar yarışıyor. Eğer partiler kendi aralarında ittifak yapacaklarsa bunu seçimden önce yapmak zorundalar. Sizde oy verirken kimin kiminle ittifak yaptığını görerek oy vereceksiniz." ifadelerini kullandı.

- "Evet vermekle CHP'ye iyilik yapmış olacağız"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun neden 'hayır' dediğini anladığına işaret eden Işık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sayın Kılıçdaroğlu 7 seçim geçirdi, hiçbirinde yüzde 25'i bulamadı. Şimdi 25'te yetmiyor, yüzde 50 lazım. Yüzde 25'i bulamayan Kılıçdaroğlu, yüzde 50'yi bulabilir mi? Peki ne olur? 17 Nisan'da 'evet' çıkarsa Cumhuriyet Halk Partisi tabanı 'ya sayın Kılıçdaroğlu bu iş seninle olmuyor. 25'i bulamadın 50'yi nasıl bulacaksın? Sen en iyisi Cumhuriyet Halk Partisine müsaade et.' Cumhuriyet Halk Partisi kendini bir yenilesin. Kim gelebilir? Halkın değerlerine sahip, halktan yüzde 50 oy alabilecek, halkın içinden insanın gelmesi lazım ki halkta ona oy versin. Bu dönüşüm Cumhuriyet Halk Partisi için de Türkiye için de olumlu olmaz mı? Yani aslında biz 'evet' vermekle Cumhuriyet Halk Partisi'ne de iyilik yapmış olacağız. Oradaki değişiminde ne yapacağız, önünü açmış olacağız."

Işık, halkın hakem olduğu bir sistemde ne "diktatörlük" ne de "tek adam" yönetimi olmayacağını, hiç kimsenin bunda en küçük endişeye kapılmaması gerektiğini belirterek, "Bu halk diktatöre, bu halk yanlış yapana pirim vermez bu sistemin bizim getirdiğimiz sistemin özünde 'millete güven' var, halka güven var. Halk yanlış yapmaz, bu güne kadar yaptı mı? Yapmadı. Hiçbir seçimde halkın yanlış yaptığını kimse gösteremez. Yanlış yapan siyasetçiler oldu, sandıkta bedelini ödedi. Ama halkın yanlış yaptığına yönelik hiçbir örnek yok." değerlendirmesinde bulundu.

Milli Savunma Bakanı Işık, programın ardından Erzincan Valisi Ali Arslantaş ile 3. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Serdar Savaş'ı makamlarında ziyaret etti. Bakan Işık, daha sonra kentten ayrıldı.