Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Devrim Taşkın, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının (KOAH) çok önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.
19 Kasım Dünya KOAH Günü dolayısıyla açıklamada bulunan Taşkın, "19 Kasım Dünya KOAH Günü kapsamında KOAH hastalığına dikkat çekmek istiyoruz. KOAH, Türkiye’de çok az bilinen, kronik akciğer hastalığının kısaltması olan bir hastalıktır. Akciğere giden hava yollarının nefes yollarındaki tıkanıklığa bağlı olarak hastalarımızın nefes darlığı, kronik öksürük ve kronik balgam çıkarma şikayetleriyle başvurduğu, tanısı bakımından solunum fonksiyon testlerinin yapılması gerektiği; tanı konulduktan sonra tedavisinin mümkün olduğu bir hastalıktır. Çok önemli bir halk sağlığı sorunu. Çünkü KOAH hastalarımız hem tedavi ve tedavi maliyetleri açısından hem de hastaneye başvuru ve yatış konusunda ciddi anlamda devlet açısından yük teşkil ediyor" dedi.
"ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIK"
KOAH’ın önlenebilir bir hastalık olduğuna dikkat çeken Taşkın, "Özellikle sigara gibi zararlı gaz ve partiküllerle hastalarımızın etkileşimine bağlı olarak, belirli bir yaşın üzerindeki hastalarımızda ortaya çıkabilecek bir hastalık. Bu hastalık, maalesef kronik bir hastalık olduğu için, daha sonrasındaki tedavi süreci gerçekten zor bir süreç. Ancak buna neden olan zararlı gaz ve partiküllerden ve özellikle sigaradan insanlarımızı uzaklaştırabilir ve bu konudaki bilinçlenmeyi artırabilirsek, bu hastalığın kesinlikle önüne geçebiliyoruz" şeklinde konuştu.
"KOAH ÇOK AZ BİLİNEN BİR HASTALIK"
Taşkın, KOAH’ın çok az bilinen bir hastalık olduğunu kaydederek, şunları söyledi: "Bu hastalıkla ilgili elimizdeki veriler şunu gösteriyor ki, çok az bilinen bir hastalık. Yani hasta grubumuz, kronik öksürük, kronik balgam çıkarma, eforla ortaya çıkan ya da efordan bağımsız ortaya çıkan nefes darlığı yakınmalarını, direk olarak bir hastalığa değil de, sigaranın etkilerine bağladığı için, genellikle hekime bu konuda başvurmuyor. Ancak biz şunu görüyoruz ki, hastalarımızın ancak 10’da 1’i tanı alabiliyor. Yani biz ancak buz dağının görünen yüzünü görebiliyoruz. O açıdan bir farkındalık oluşturmaya çalışmak için Gözde Akademi Hastanesi’nde solunum fonksiyon testi yapıyoruz. Bugün vatandaşlarımıza ücretsiz solunum testi uygulayarak, hastaların hikayesini alıp, değerlendirmemizi yaparak, hasta yakalamaya çalışıyoruz. Bunu da başardık. 10 vatandaşımıza bu testi yaptık ve 3 tanesinin KOAH olduğunu tespit ettik. Bunun ardından da tedaviye başladık. KOAH, şu anda dünyada en önemli ölüm nedenleri arasında üçüncü sıraya kadar yükselmiş ve bu açıdan ivmesini günbegün artıran bir hastalıktır. Kesinlikle insanlarımızın bu hastalık hakkında bilgi sahibi olmaları gerekiyor."