Erzincan’da “31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü” nedeniyle Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Saat Kulesi önünde vatandaşları bilgilendirme ve bilinçlendirme standı açıldı.

Stantta halkı sigaranın zararları hakkında bilgilendiren ve sigaranın zararlarını anlatan broşürler dağıtan, sağlık çalışanları ayrıca sigara kullanan vatandaşlara, solunum testi yaptı.

Açılan standa vatandaşların yoğun ilgisi olurken, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü nedeniyle bir açıklama yapan Erzincan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mesut Turan; “31 Mayıs Dünya tütünsüz günü. Bu günde tütünden biraz daha arınmamız gerekiyor. Bilindiği gibi sigara Dünya’da en fazla bağımlılık yapıcı maddelerin başında geliyor. Çok basitmiş gibi gözüküyor ama çok ciddi zararları var ve sigara içenler bu zararlarla karşı karşıya kalmaya devam ediyor. Sigaraya artık çok küçük yaşlarda başlanılıyor. Sigaraya başlayanlar daha sonrada diğer uyuşturucu maddeler ile bu bağımlılığa devam edebiliyor. Maalesef gençliğimizi, yetişkin yaş grubumuzu en fazla tehdit eden bir sağlık sorunudur ve çok ciddi bir halk sağlığı problemidir. Sigara vatandaşlarımızın bildiği gibi sadece akciğer kanseri, kronik akciğer hastalığı yada boğaz, gırtlak kanseri yapmıyor. Vücudumuzda ki tüm organlarımızda kanserlere neden olabiliyor. Mesane kanseri, kadınlarda rahim kanserinin, ve buna benzer birçok kansere neden olduğunu biliyoruz.

Sigara ile ilgili konuşacak o kadar çok şey var ki; Sigaranın sağlığımıza zararları, sigaranın sosyal hayatta bize vermiş olduğu zararlar, sigaranın hem ailemize, kendimize, getirmiş olduğu mali külfetler, hem çocuklarımıza bağımlılık alışkanlıkları yarattığı ve en fazla bağımlılığa neden olduğu alışkanlıklardan birisi olduğunu biliyoruz. Biliyorsunuz ki dünya’daki ölümler artık çok fazla bulaşıcı hastalıklardan meydana gelmiyor. Bulaşıcı hastalıklar daha çok aşının geliştirilmesi, çevre sağlığı şartlarının iyileştirilmesi, teknolojinin gelişmesiyle bunlar yenildi. Ölümlerin bir kısmı sigaraya bağımlı, şişmanlığa bağımlı, metabolik hastalığa bağımlı hastalıklardan oluşmaktadır. Tabi trafik kazaları da var. Özellikle sigaraya bağlı hastalıklar her geçen gün artmaktadır. Bugün tüm organ kanserlerinin neredeyse %30 ‘u sigaraya bağımlı gelişiyor. Kronik bronşitlerin %70 ‘i sigaraya bağımlı olarak gelişiyor. Damar hastalıklarının birçoğu sigaradan kaynaklı olarak gelişiyor. Tabi bunlar vatandaşta hastalık, iş gücü kaybı, sakatlık ve ölümlere yol açıyor. Dolayısı ile bunlardan kurtulabilmek için 31 Mayıs Dünya Tütünsüz günü tüm vatandaşlarımızı standımıza bekliyoruz. Burada sigara konusunda bilgilendirmeler veriyoruz, ayrıca sigara içenlerin sigarayı bırakması için hangi sağlık kuruluşumuzdan nasıl yardım alacakları konusunda burada bilgilendirme yapacağız." dedi.