Elazığ’da 2 yıldır böbrek yetmezliği çeken ve haftada 3 gün diyalize giren 23 yaşındaki Ergün Mengüç, annesinden nakledilen böbrekle ikinci bir hayata başladı.
Tuncelili Saray ve Coşkun Mengüç çiftinin 23 yaşındaki çocukları Ergün Mengüç, 2 yıl önce böbrek yetmezliği nedeniyle haftada 3 gün diyalize girmeye başladı. Oğlunun çektiği acıları gören Mengüç ailesi böbreklerini vermek için Fırat Üniversitesi Hastanesi Organ Nakil Merkezine başvurdu. Yapılan testlerde anne Mengüç’ün böbreklerinden birinin nakledilebileceği belirlendi. Anne hiç tereddüt etmeden oğluna böbreğini vermek için hastaneye yattı.
Fırat Üniversitesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi’nde gerçekleşen organ nakli operasyonu Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim üyeleri Doç. Dr. Cüneyt Kırkıl, Prof. Dr. Erhan Aygen gözetiminde, Doç. Dr. Koray Karabulut, Doç. Dr. Mustafa Girgin, Yrd. Doç. Dr. İsmail Demirel, Prof. Dr. Ayhan Doğukan, Yrd. Doç. Dr. Ramazan Ulu ile Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi Öğretim üyeleri Prof. Dr. Gökhan Moray, Prof. Dr. Sedat Yıldırım, Uzm. Dr. Mahir Kırnap ve Uzm. Dr. Hatice Ebru Ayvazoğlu katıldı. Yaklaşık 2 saat süren operasyonda anneden alınan börek, oğluna başarılı bir şekilde nakledildi.
Oğluna böbreğini veren anne Saray Mengüç, bir kızı, bir de oğlunun olduğunu ve oğluna ikinci bir hayat vermekten çok mutlu olduğunu ifade ederek kendisine yardımcı olan hastanede çalışanlarına da teşekkür etti.
2 yıldır böbrek yetmezliği çeken ve annesinin verdiği böbrekle tekrar hayata tutunan Ergün Mengüç, "2 yıldır böbrek rahatsızlığı yaşıyordum. Annem böbreğini bana verdi. Çok mutluyum, çok iyiyim. Hastane yetkililerine ve doktorlara teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Ergün Mengüç’ün babası Coşkun Mengüç de oğlunun böbrek rahatsızlığının 2 yıldır devam ettiğini dile getirerek,"Fırat Üniversitesi Hastanesi’ne başvurduk. Oğlumun ameliyatı başarılı geçti. Oğlumun durumu düzeldiği için mutluyum, huzurluyum. Fırat Üniversitesi Hastanesi hocalarına ve çalışanlarına ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.
ELAZIĞ’DA CANLI VERİCİDEN İLK NAKİL
Fırat Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Cüneyt Kırkıl, Elazığ’da canlı vericili ilk böbrek naklini gerçekleştirdiklerini belirterek, ameliyatın başarılı geçmesinin kendilerini gururlandırdığını söyledi. Doç. Dr. Kırkıl, “Organ nakillerindeki temel problem canlı vericili nakillere bağımlı olmamızdır. Çünkü kadavra nakil oranı çok düşüktür. Bu durumda hastalara organ bağışı yapanlar birinci derece yakınları olmaktadır. Hastamızın da vericisi annesiydi. Kendisine teşekkür ediyorum. Canından bir parça verdi. Hastamızın da ameliyatı gayet başarılı geçti. Ameliyat sırasında bizlere destek veren Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi Transplantasyon ekibine teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Ameliyata katılan Prof. Dr. Erhan Aygen ise, “Hastamızın durumu gayet iyi. Annesi kendi oğluna ikinci defa can verdi. Bu hastanemiz için bir başlangıç. Bunun devamını diliyoruz. Amacımız Elazığ’a ve bölge insanına kaliteli hizmet vermek. Bölgemizin eksiği organ nakliydi. Canlıdan yapılan ilk organ naklini gerçekleştirmiş olduk. Hastanemizin imkanları bu iş için uygun hale getirildi. Çeşitli eğitimler aldık. Bize her türlü desteği sağlayan üniversitemiz ve hastanemiz yöneticilerine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. M. Said Berilgen de Elazığ’da ilk böbrek naklini gerçekleştirdiklerini, hastanın durumunun gayet iyi ve sağlıklı olduğunu söyledi.