Fethiye’nin Maraz Köyü’nde yaşamını sürdüren 50 yaşındaki Bayram Köroğlu’nun, çok nadir görülen bir rahatsızlığı vardı. Köroğlu, belden aşağısı olmadan dünyaya geldi. Doğuştan olan bu durumunun yanı sıra, gırtlak ve yutak gibi bazı organları da tam gelişmemişti. Buna rağmen okulunu tamamlayarak işe giren ve ihtiyaçlarını kendi karşılayabilir hale gelen Köroğlu’nda, 2 sene önce kalp rahatsızlığı başladı. Şikayetleri giderek arttı ve nefes alamaz hale geldi. İlk başta gittiği hastanelerde teşhis konulamadı fakat yapılan değerlendirmelerde aort damarında genişleme sonucu oluşan yırtık olduğu ve kalp kapakçığının değişmesi gerektiği anlaşıldı. Bedensel durumundan dolayı kimse ameliyatı yapmak istemedi. Köroğlu Memorial Antalya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Ahmet Taner Çetintaş’a muayene oldu. Her an patlayabilecek olan 7 buçuk cm’lik aort damarı ve kalp kapakçığı farklı yaklaşımlarla ameliyat edildi ve tedavisine kimsenin cesaret edemediği Bayram Köroğlu sağlığına kavuştu.

Bedensel durumu ameliyatın riskini artırdı
Bayram Köroğlu belden aşağısı olmadan dünyaya geldi. 17 yaşına kadar yaşamını sürdürmek için evden hiç ayrılmadı ve ailesinin desteğiyle ihtiyaçlarını karşıladı. 17 yaşından sonra ilkokula gitti. Mezuniyetinin ardından, Orman İşletme Müdürlüğü’nde çalışmaya başladı ve artık kendi ihtiyaçlarını karşılayabilir hale geldi. Malulen emeklilik süresi dolunca emekli oldu, evlendi ve kendi yuvasını kurdu. Köroğlu’nun hayatında her şey yolunda giderken 2 sene önce yaşamaya başladığı kalp şikayetleri hayat kalitesini düşürdü. Kişisel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale gelen Köroğlu’nun çarpıntıları giderek arttı. Aort damarında genişleme olan Köroğlu’nun ameliyatını bedensel durumunun getireceği risklerden dolayı kimse yapmak istemedi. Köroğlu, Antalya’ya gelerek hastalığına çare aramaya başladı.

Doktorum bana umut oldu
Anjiyo olmak için gittiği hastanede Köroğlu’na aort damarlarında genişleme olduğu ve bununla birlikte kalp kapakçığının da değişmesi gerektiği söylendi. Fakat doğuştan olan durumundan dolayı ameliyatı riskli bulundu ve idare edebildiği kadar etmesi istendi. Bayram Köroğlu yaşadığı süreci şu sözlerle anlattı: “Hayatımı idame ettiremez hale gelmiştim. Sadece anjiyo olmak için gittiğim hastanede, aort damarımın açıldığı ve kalp kapakçığımın değişmesi gerektiği söylendi. Fethiye’de gittiğim doktorum bu zamana kadar yaşamamın mucize olduğunu söyledi fakat kimse ameliyat etmeye yanaşmadı. İdare edebildiğin kadar et, ameliyat olursan yaşamını kaybedebilirsin dediler. Beni kimin ameliyat edebileceğini araştırdım ve sonunda Op. Dr. Ahmet Taner Çetintaş’a göründüm. Doktorum bana umut oldu ve hiç geciktirmeden ameliyatımı yaptı. Şimdi çok sağlıklıyım.”

Damarı her an patlayabilirdi
Yapılan ameliyatta Bayram Köroğlu’nun, genişleyen damarı ve kalp kapakçığı değiştirildi. Normal şartlarda 3 cm’ye yakın olması gereken aort damarı 7 buçuk cm’ydi. 7 buçuk cm olan aort damarı her an patlayabilir ve patladığı anda birkaç saniye içinde yaşam kaybı meydana gelebilirdi. 41 yaşındaki kardeşi Seyfettin Köroğlu abisinin geçirdiği riskli ameliyatın ardından şunları söyledi: “Bizim için sürpriz oldu. Açık kalp ameliyatı olması gerektiği söylenince çok endişelendik. Doğuştan gelen durumu nedeniyle çok riskli bir ameliyattı ama biz doktorumuza çok güvendik. Doktorumuzun bilgisi ve yaklaşımı sayesinde abim sağlığına kavuştu.”

Hayat enerjisi bize destek verdi
Ameliyatı gerçekleştiren Op. Dr. Ahmet Taner Çetintaş, “Bayram Bey, A’dan Z’ye riskli bir hastaydı. Doğuştan olan sendromundan dolayı belli organları tam gelişememişti, bu yüzden damak ve gırtlağında da problemler vardı. Damarındaki genişlemenin nedeni de bedensel durumundan kaynaklanmaktaydı. Bizim için normal bir ameliyat olmadı çünkü değişik yaklaşımlar denememiz gerekti. Ameliyat ortamı, araç ve gereçler, verilen anestezi hastaya uygun hale getirildi ve cerrahi o sayede gerçekleştirildi. Ameliyatın başarılı olmasının yanında, hastamızın hayata olan olumlu yaklaşımı, enerjisi ve ailesinin desteği sağlığına kavuşmasında büyük rol oynadı. Ertesi gün hastamız hemen ayağa kalktı ve günlük yaşantısına geri dönebildi.” dedi.

Haber : Tamer Kaan Köksal