18 ila 65 yaş arasındaki her yaştan hastaya Botoks uygulanabilir. Herhangi bir yan etkisi yoktur. Uygulandığı yerde hafif kızarıklık, morluk ve şişlik oluşabilir ve bunların hepsi geçicidir.

Botoks, “Clostridium Botulinum” denilen bir bakteriden elde edilen toksinin ilaç formunda hazırlanmış bir üründür. Lokal anestezik kremle yapılan bu uygulama bu ürünün kırışık bölgelere direkt enjekte edilmesiyle uygulanır.

Uygulama ağrısızdır ve 10-15 dakika gibi kısa bir sürede bu işlem yapılabilir. Özellikle mimik kırışıklıklarında daha çok kullanılır. Kaşlarımızı çattığımızda ya da kaldırdığımızda oluşan çizgilerin veya kazayaklarının giderilmesinde kullanılır. Hatta kaşları bir miktar yukarı kaldırmak amaçlı da Botoks tedavisi uygulanır. Ayrıca migren hastalarının tedavisinde ve kol altı terlemeleri ve el ayak terlemelerinin tedavisinde de uygulanmaktadır.

Botulinum Toksin yani Botoks aslında kırışıklıklara sebebiyet veren mimik kaslarının içine çok küçük iğnelerle çok küçük dozlarda yapılan bir uygulamadır. Birçok kişinin sandığının aksine dolgu değildir bu yüzden yapılan bölgede bir şişlik oluşturmaz.

Botoks uygulaması ile ilgili bir diğer merak edilen konu ise yüzde mimiklerin yok olup olmayacağıdır. Botoks mimikleri değil kırışıklıkları yok eder. Botoks yapılacak kişiye uygulanacak dozun miktarı çok önemlidir.

Ayrıca Botoks uygulaması yapılmadan önce hastayı çok iyi analiz etmek gerekir. Hastanın genel cilt yapısına hakim olmak önemlidir. Uygun olan yerlere uygun dozda ve hastanın doğallığını bozmayacak şekilde Botoks yapılmalıdır. Estetik amaçlı Botoks en çok göz kenarı, iki kaş arası yani Glabella bölgesi, alın çizgileri, dudak üstü sigara çizgilerinde ve boyun bölgesi kırışıklıklarında kullanılmaktadır. Çok nadir olarak burun düşüklüğünde de kullanılabilir.

Botoks uygulama öncesinde çok fazla hazırlık gerektirmeyen bir tedavi yöntemidir. Botoks uygulamasından kişi yapılan klinikten eski haliyle ayrılır ve normal yaşantısına hemen devam edebilir. Yalnız Botoks uygulama sonrasında hasta yaklaşık 6 saat kadar yatmamalı, yapılan bölgeye masaj ve makyaj yapmamalıdır.

Uygulamadan 3 gün sonra etkileri görülmeye başlar. 1 hafta 10 gün sonra tam olarak etki ortaya çıkar. Kişi kaşlarını çatamamaya ve çizgiler tamamen yok olmaya başlar. Etkisi ise yaklaşık 4-6 ay sürer. Pek çok hasta etkisi geçtiğinde uygulamayı tekrarlamak ister. Doktorlar tarafından uygulamanın yılda iki kere yapılması önerilir. Tekrarlayan uygulamalarda etkisinin geçme süresi daha uzun sürelidir. Uygulamayı yaptırmayı bırakan hasta için de yine kişi ilk yaptırdığı halden daha iyi halde yaşlanmaya devam eder.

Botoks uygulamasını plastik cerrahlar, dermatologlar ve medikal estetik uzmanları uygulayabilmektedir. Bu alanda tecrübeli doktorlara ulaşmak önemlidir. İşte tam bu noktada yeniben hastaların doğru doktorlara ulaşması konusunda onlara rehberlik yapar. Daha önce kendilerine uygulamayı yaptırmış hastaların yorumlarını okumalarını, deneyimlerine ulaşabilmelerine olanak sağlar.

Ayrıca hastanın doktorun iletişim bilgilerine, uygulama ile ilgili videolarına ve özgeçmişlerine doktorun profil sayfasından erişebilmesine imkan tanır. Hastanın uygulama hakında sormak istediklerini canlı destek hattıyla sorup, anında yanıt alabilmesini ve ilgili doktorlara daha hızlı ulaşabilmesini sağlar.