İstanbul Erenköy Ruh Ve Sinir Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi’nden Erzincan Devlet Hastanesine gelerek göreve başlayan Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzman Dr. Ahmet Çevikaslan ve Başhekim Muzaffer Çakmak basın mensupları ile bir araya gelerek bilgi verdiler.

Psikiyatrinin günümüzde gün geçtikçe öneminin arttığını ifade eden Erzincan Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Muzaffer Çakmak ; “ Günümüzde psikiyatri hastalıklar gün geçtikçe önem kazanmaktadır.  Sadece erişkinler psikiyatri hastalıklara yakalanmamakta, çocuklarda psikiyatri problemleri olmakta. Bu anlamda Erzincan’da da açıklık vardı. 0-18 aş grubuna hitap edecek çocuk psikiyatri uzmanımız şu an kadar yoktu. Bu sebeple kurum içi atamada çocuk psikiyatri uzmanı olarak Dr. Ahmet Çevikaslan İstanbul Erenköy Ruh Ve Sinir Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi’nde hastanemize tayın edilmiştir. Halkımızdan bu konuya ilgi göstermelerini bekliyoruz. Ve aynı zamanda göreve başlayan arkadaşımıza çalışmalarında başarılar diliyoruz” dedi.

Depresyonun yaygın 10 hastalıktan biri olduğunu ifade eden Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzm. Dr. Ahmet Çevikaslan “Ruh sağlığı Dünya Sağlık Örgütüne göre ve bizim klinik deneylerimize göre çok önemli. Mesela depresyon en yaygın 10 hastalıktan birisidir. Nüfusumuzun ağırlıkta genç olduğunu biliyoruz. Bu Çocuk ve Ergen Psikiyatri branşında öğretim elemanı, uzmanı, asistanı büyük şehirlerde avrupa yakası nakliye firmaları toplanmak üzere 300 civarı uzmanlar var, bu rakam çok yetersiz. Çünkü bu uzmanlar her türlü rahatsızlıklara koşuyorlar. Bu bağlamda ben Erzincan’da bulunmamın bir fırsat olduğunu biliyorum. Bölge içinde kendim içinde bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Benim için mesleki bir deneyim. Bölge halkı burada poliklinik hizmetini kurup gelecekte de devam ettirmek için, bu bölgede halkının farklı bölgelere yayılmasına gerek kalmaması için de elimizden geleni yapacağız. İyi bir ekibimiz var” dedi.

Hangi tür hasta ve hastalıklarla ilgilendikleri hakkında bilgiler veren Çevikaslan “Meslek itibari ile 18 yaş altı gruplara bakıyoruz. Birincisi, yetişkinlerde görülen ruhsal problemler çocuklarda da görülüyor. Zeka geriliği, depresyonlar, yeme bozuklukları, duygu durum bozuklukları, ruhsal problemler çocuklarda da görülüyor. Çocuklara özgü durumlar biraz daha yüksek. İkincisi ise çocukların gelişim sorunları. Geç gelişen çocuklar geç konuşan çocuklar konuşma bozukluğu yaşayan çocuklar, gelişim yaşayan çocuklar. Üçüncü başlık ise, güncel danışma anlamında da aileler bize gelebiliyor. Güncel sıradan konuları danışıyorlar ama bazen güncel sıradan basit konular bile ciddi rahatsızlıklara dönüşebiliyor. Mesela kişi boşanma sürecinde danışmanlık almaya geliyor. Bize geldiğinde oluşabilecek ciddi rahatsızlıkların önüne geçebiliyoruz. Gelmediği zaman çocukta bir 5 sene sonra ciddi rahatsızlıklarıyla gelebiliyor. Hemen gelinse o olayları belki hemen atlatacak ama aylar sonra geldiğinde rahatsızlığını atlatmada zorlanacaktır. Dolayısıyla sıradan zannettikleri olayları güncel olayları da bize gelebilirler. Gelişim sorunları çok sık görebiliyoruz. Zamana çocukların en büyük kaygısı olan sınav kaygısı sorunları olabiliyor. Bize en büyük kaynak anne babalardır. Anne babaların farkında olması bunun için önemlidir. Kendi çocuğunu başkasının çocuğuyla kıyaslıyor. İkincisi bize kaynak okullardaki rehberlik öğretmenleridir. Bunun yanında mesleğimizin önemli bir kısmı adli başvurular geliyor. Dilerim Erzincan’da da güzel bir başlangıç yaparız. Sadece Erzincan’a değil bölgeye hitap edecek polikliniğimizi başlatmış olduk” dedi.