9 Mart Dünya Böbrek günü dolayısıyla, Erzincan Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyaliz merkezinde tedavi gören böbrek hastaları ziyaret edildi.
Gerçekleşen ziyarette Diyaliz Merkezi sorumlu hekimi Dr. Nergiz Akbaş tarafından tedavi gören hastalar hakkında bilgiler verdi.
Ziyarete Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Asuman Kahraman Tezel, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesi Müdürü Oğuzhan Kılıç katıldı.
Diyaliz hastalarına gerçekleşen ziyarette hastalara çeşitli hediyeler takdim edilirken, hastalarla tek tek ilgilenilerek, bir süre sohbet edildi.
Ayrıca Dünya Böbrek günü dolayısıyla bir açıklama yapan Erzincan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mesut Turan, böbrek hastalığının düzenli tarama yapılmadıkça erken evrelerde teşhisinin zor olduğunu söyledi.
         Dünya Böbrek Günü nedeniyle açıklama yapan Erzincan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mesut Turan; “ Kronik Böbrek Hastalığı (KBH) dünyada ve ülkemizde salgın halini almış önemli bir halk sağlığı sorunudur. Erken saptandığında sıklıkla önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir. Ancak farkındalığının ve erken tanısının düşük olması birçok vakada erken teşhise imkan vermemektedir.
İnsanımızın hastalığın farkında olmaması nedeni ile son dönem böbrek yetmezliği (SDBY) gelişmekte ve yaşam kalitesi bozulmaktadır. Yüksek maliyetli diyaliz ve böbrek nakli tedavileri ile bireyin ve ülkenin sağlık bütçesini ciddi olarak tehdit etmektedir.
Türk Nefroloji Derneğinin ülkemizde yaptığı bir tarama çalışması, Türkiye’de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı bulunduğunu göstermiştir.
Bakanlığımız ile Türk Nefroloji Derneği ve Anadolu Böbrek Vakfı işbirliği ile böbrek sağlığı ve hastalıkları konusunda toplum bilincini artırmak, erken tanının önemini vurgulamak ve kronik böbrek hastalığının insan sağlığı ve ülke ekonomisi üzerindeki ağır yükü hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla 9 Mart günü ve haftasında çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. 2017 yılı Dünya Böbrek Günü teması “Sağlıklı Böbrekler İçin Sağlıklı Yaşam” olup obezitenin zararlı sonuçları ve böbrek hastalığı ile ilişkisi ele alınmaktadır.
Obezite ve Böbrek Hastalıklarının Gelişimi
Turan ayrıca: Obezite, sağlığa zarar verebilecek anormal veya aşırı yağ birikimi olarak tanımlanır. Obezite genel popülasyonda, ölüm riskini arttırır ve kalp rahatsızlığı, diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol, obstrüktif uyku apnesi, yağlı karaciğer, safra kesesi hastalığı, osteoartirit, çeşitli kanserler ve zihinsel rahatsızlıklara neden olup yaşam kalitesini düşürür.
Obezite, kronik böbrek hastalığının gelişimi için güçlü bir risk faktörüdür. Diyabet ve hipertansiyon gibi Kronik Böbrek Hastalığının (KBH) başlıca risk faktörlerinden olup KBH ve son dönem böbrek hastalığının (SDBH) gelişimi üzerinde doğrudan bir etkisi vardır. Obeziteden etkilenen bireylerde böbrekler, artan vücut ağırlığına bağlı talepleri karşılamak için normalden daha fazla çalışır. Böbrek iş yükündeki artış böbrek hasarına ve uzun vadede son dönem böbrek hastalığının gelişme riskinin artmasına neden olabilir. Fazla kilolu veya obez olan insanlar normal vücut ağırlığına kıyasla SDBY geliştirmede 2 ila 7 kat daha fazla riske sahiptir
Kronik Böbrek Hastalığından Korunmak için Sekiz Altın Kural:
1. Sağlıklı beslenin ve vücut ağırlığınızı koruyun
2. Düzenli egzersiz yapın
3. Tuzu azaltın
4. Yeterli sıvı alın
5. Sigara içmeyin
6. Ağrı kesici ilaçlardan kaçının
7. Kan basıncınızı ve kan şekerinizi düzenli olarak ölçtürün
8. Risk grubunda iseniz böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirin
Kronik Böbrek Hastalığı Tedavisi
Kronik böbrek hastalığı erken dönemde saptanır ve uygun şekilde tedavi edilirse ilerlemesi engellenebilir veya yavaşlatılabilir ve yüksek ölüm riski azaltılabilir. Hastalığın tedavisi diyet ve bazı ilaçlardan oluşur. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa yararı o kadar fazla olur.
T.C. Sağlık Bakanlığı, Türk Nefroloji Derneği ve Anadolu Böbrek Vakfı iş birliğinde yürütülen Türkiye Böbrek Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı çerçevesinde tüm hekimleri, kamu yetkililerini, Ulusal örgütleri ve Ulusal ve yerel medyayı birlikte çalışmaya davet ediyoruz.
Gelecek nesillerimiz için herkesin el birliği içerisinde obezitenin önlenmesi ve böbrek hastalıklarından korunması için çalışması gerekmektedir” şeklinde konuştu.