“Erzincan Kalp Projesi”nin açılış ve tanıtım programı Erzincan Belediyesi toplantı salonunda yapıldı. Projenin açılış ve tanıtım toplantısına Erzincan Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Şireci vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Projenin açılış konuşmasını yapan Erzincan Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mutlu Vural, özellikle kalp hastalarının, hasta yakınlarının ve tüm vatandaşların kalp hastalıkları konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla hazırladıkları projenin önemini vurgulayarak; “ Her geçen gün kalp ve damar hastalığında artış görünüyor. Ölüm nedenleri arasında bu hastalık birinci sıraya yerleşti. Her yıl 150 bin kişi ani kalp durması sonucu hayatını kaybediyor. Kalp ve damar hastalıklarında kişinin ani kalp durması neticesinde yapılacak yaşam kurtarma zinciri 5 aşamadan oluşuyor. Bu aşamalar ilk olarak 112 acil ekiplerinin aranması, ikincisi kalp masajı yapılması, üçüncüsü halk tipi şok cihazı ile kalbi durmuş kişiye şok verilmesi, dördüncüsü ambulans ile hastanın sağlık kuruluşuna götürülmesi ve beşinci son aşamanın ise sağlık kuruluşunda hekimin müdahalesidir. Ülkemizde kalp krizi geçiren 100 vakadan 99’u sağlık kuruluşuna yaşamını yitirmiş şekilde ulaştırılıyor. Kalp krizi geçiren vatandaşlarımızdan sadece 1’ini tekrar hayata döndürebiliyoruz. Bu proje ile amacımız bu 1 olan yaşam kurtarma zincirini olabildiğinden fazla yükseltmektir. Proje ile halkın kalp masajı konusunda bilinçlenmesi ve halk tipi şok cihazının önemine vurgu yapıyoruz. Herhangi bir kişinin kalp krizi geçirmesi anında halkımızın sahip olacağı bu bilgiler kişinin yaşamını kurtaracaktır. Kamuya açık ve kapalı olan her yerde bulundurulacak bir halk tipi şok cihazı ile kalp masajı konusunda bilgili olan bir kişi yaşam kurtarma zincirinin en önemli halkasını oluşturacaktır.” dedi.

Konuşmanın ardından programda kalp hastalıklarından korunma, ve kalp krizlerinde hayati önem taşıyan kalp masajı yapma konusunda uygulamalı eğitim verildi. Senaryo gereği yaşam kurtarma zincirinin ilk halkası olan 112 Acil Servis sunucu tarafından aranarak konferans salonunda bir kişinin kalp krizi geçirdiği ve ne yapılması gerekildiğini sorarak ekipleri bulundukları adrese çağırdı.

112 Acil Servis ekiplerinin telefonda yönlendirmesiyle kalp masajına başlayan kişinin ekipler gelene kadar zincirin halkalarından biri olan halk tipi şok cihazı ile hastaya müdahalesi ve sonrasında sağlık ekiplerinin gelerek hastaya müdahaleleri uygulamalı olarak katılımcılara anlatıldı.