Fırat Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Girgin, halk arasında ‘kıl dönmesi’ olarak bilinen sinüs pilonidalis hastalığını uzun yıllardan beri ameliyatsız tedavi edildiğini belirtti.
Kıl dönmesinin toplumda hemen hemen herkesin karşılaşabileceği bir hastalık olduğunu belirten Doç. Dr. Girgin, Kristalize Fenol Yöntemi sayesinde hastaların hastanede yatmadan tedavilerinin yapıldığını belirtti. Doç. Dr. Girgin, "Bu yöntem sayesinde hastalar hastanede yatmak zorunda kalmazlar. 5-10 dakikalık bir işlem sonrası evlerine ve iş yerlerine gidebilirler. Bu uygulamayla ameliyathane koşulları gerekmiyor. Hastalarımızın tedavisini poliklinik ortamında yapıyoruz. Toplumumuzda kıl dönmesi hastalığı sanılandan daha fazla oranda görülmektedir. Erken dönemde tedavi edilmediği takdirde tedavisi daha güç hale gelebilmektedir" dedi.
"UZUN SÜRE BİLGİSAYAR BAŞINDA OTURMA KIL DÖNMESİ HASTALIĞINI ARTTIRIYOR"
Kıl dönmesi hastalığının eskiden şoför hastalığı olarak bilindiğini aktaran Doç. Dr. Girgin, "Uzun süre oturarak mesleğini icra edenlerde kıl dönmesi görülüyordu. Şimdi ise bilgisayar başında uzun süre vakit geçirenlerde özellikle gençlerde fazla görmekteyiz. Son yıllarda lise çağında olan birçok genç hasta kıl dönmesi rahatsızlığı nedeniyle polikliniğimize başvurmakta ve ameliyatsız yöntemle tedavi edilmekteler" diye konuştu.
Esmer ve kıl yoğunluğu fazla olan bireylerde sıklıkla görülmekte olan kıl dönmesi hastalığında kişisel hijyen koşullarının düzeltilmesinin hem hastalığın ortaya çıkmasını engellediği hem de ameliyatsız yöntemle tedavi edilen hastaların başarısını doğrudan etkilediğini bildiren Doç. Dr. Girgin, anne ve babaları, çocuklarının uzun süre bilgisayar başında oturmalarını engellemeleri konusunda da uyardı.